Cine este Iulian Iancu, propus vicepremier pe probleme economice în Guvernul Dăncilă. A fost numit „omul Gazprom“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Iancu, şeful Comisiei pentru industrie din Camera Deputaţilor, este propus pentru postul de vicepremier pentru probleme economice în Guvernul Dăncilă. Iancu a coordonat, în Parlament, elaborarea legii offshore, care a dus la amânarea investiţiilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. El a fost numit „omul Gazprom”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat vineri că îl propune pe Iulian Iancu să preia funcţia de vicepremier pentru probleme economice în Guvern, post deţinut interimar de ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. Iancu este deputat PSD şi în prezent deţine funcţia de preşedinte al Comisiei pentru industrie din Camera Deputaţilor.

Iulian Iancu a avut o contribuţie majoră la definitivarea legii offshore pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Comisia condusă de el a amânat de nenumărate ori proiectul legii offshore. De asemenea, Iancu a fost printre principalii susţinători ai unei taxări mai ridicate a companiilor petroliere care vor să extragă gaze şi ai unor reglementări mai dure. Drept urmare, Parlamentul a aprobat o lege offshore care a făcut ca mai multe companii petroliere să amâne decizia de investiţie în Marea Neagră. Deciziile urmau să fie luate vara trecută, iar ele nu au fost luate nici până în momentul de faţă.

Iulian Iancu este cel mai influent politician din PSD pe tema energiei. El a condus o comisie parlamentară de anchetă a activităţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei, în care s-au făcut acuzaţii de manipulare a pieţei energiei fie de către oficiali, fie de către companii. Nici până în ziua de azi, raportul Comisiei conduse de Iulian Iancu n-a fost făcut public.

Nora deputatului este angajată a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, chiar dacă Iancu a anchetat ANRE.

De asemenea, Iancu a fost şi în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) deoarece, în perioada 2008-2012 şi-ar fi angajat fratele la cabinetul său de parlamentar. 

Numele lui Iancu apare şi în dosarul „Mită la PSD“, în care omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, şi Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele PSD Brăila, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoare. Potrivit rechizitoriului, Niculae îl sprijinea pe Mircea Geoană în alegerile prezidenţiale din 2009 şi cerea numirea lui Iancu ca ministru al Economiei. Acesta avea, la acea dată, în subordinea sa compania de stat Romgaz.

„Omul Gazprom“

Iulian Iancu a fost acuzat în nenumărate rânduri că este „omul Gazprom” şi că face jocurile companiei ruseşti în România.

Iancu apare în scandalul WikiLeaks, fiind descris în telegramele Ambasadei SUA de la Bucureşti drept „omul Gazprom“, potrivit Hotnews.ro. Iulian Iancu era descris în depeşele Wikileaks de fostul său coleg de partid, Georgian Pop, drept „controlat de Gazprom”.

Americanii îl citează pe Georgian Pop cu următorul comentariu: „Observaţi-l cu atenţie pe acest individ - e controlat de Gazprom şi va susţine South Stream şi propunerile Rusiei pentru instalaţii de depozitare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti'”.

Ludovic Orban declara, în noiembrie 2017, într-un interviu pentru ziarul „Adevărul”, că Iulian Iancu (foto), preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, face jocurile companiei ruseşti Gazprom în Parlamentul României. El l-a acuzat pe preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor că este „omul companiei Gazprom” şi „torpilează” construcţia conductei de gaze BRUA. Iulian Iancu l-a dat în judecată, iar Tribunalul Bucureşti a decis, în primă instanţă, că liberalul trebuie să-i plătească deputatului PSD daune morale de 20.000 lei.

În schimb, de-a lungul timpului, Iancu a avut mai multe poziţii împotriva grupului rus de gaze. 

Astfel, într-o altă telegramă trimisă de Ambasada SUA la Washington în 2008, apare scris că „Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputaţilor şi expertul PSD pe tema energiei, a spus oficialilor economici americani că este îngrijorat de faptul că Rusia îşi foloseşte puterea energetică să manipuleze evenimentele politice din regiune”.

În 2012, Iancu a susţinut prin lege ca producătorii români de gaze să fie obligaţi să vândă producţia din România numai pe piaţa internă. În acest fel, România ar fi beneficiat de gazele ieftine, iar importurile mult mai scumpe de la Gazprom necesare a înlocui cantităţile vândute peste hotare nu ar mai fi avut loc. Totuşi, propunerea a făcut ca România să ajungă în atenţia Comisiei Europene, care a anunţat că demarează procedura de infringement. Ulterior, interdicţiile de export au fost eliminate din legislaţie.

În iunie 2014, la câteva luni după anexarea Crimeei de către Rusia, Iancu anunţa că Gazprom ar fi rezervat toată capacitatea de import a gazelor pe conducta Szeged-Arad, însă Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei de atunci, a declarat că informaţia nu este corectă.

În septembrie 2014, Iancu afirma că Rusia a finanţat cu 82 de milioane de euro manifestările împotriva gazelor de şist din mai multe ţări europene, inclusiv România, şi a blocat proiecte mari de infrastructură, precum Nabucco.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite