Cinci dintre cele mai mari greşeli de investiţii pe care poţi să le faci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ani de-a rândul, campaniile publice de sănătate au explicat ce pot face oamenii pentru propria sănătate. Astfel, ştii că vei avea o sănătate bună dacă eviţi fumatul, mâncarea de la fast-food sau sedentarismul.

Nimeni nu a pus însă accentul pe modurile "sănătoase" de a investi banii. În 2010, autorităţile americane au cerut Bibliotecii Congresului să facă o cercetare cu privire la comportamentul investitorilor astfel încât să afle în ce moduri "şi-au furat aceştia singuri căciula".

De multe ori, practicile lor sunt comune sau implicite, promovate de serviciile financiare şi de mass-media. Iată ce practici te pot face sa pierzi bani, dupa cum a găsit Biblioteca Congresului American, după cum scrie BusinessInsider:

1. Tranzacţionezi prea mult. Cercetările au scos la iveală că traderii activi câştigă din astfel de operaţiuni mai puţin decât media pieţei. Într-un articol publicat în The Journal of Finance, Brad M. Barber si Terrance Odean a constatat că din 66,465 de gospodării, cu conturi la un broker, în perioada 1991 până în 1996, cei care au tranzacţionat cel mai mult, adică de 48 de ori sau mai mult într-un an, au avut un randament de 11,4%, în timp ce piaţa a avut un randament de 17,9%. Chiar dacă cercetarea este destul de veche, cifre asemănătoare reies şi din studii mai noi.

2. Faci incercări disperate de a depăşi pierderile. În ceea ce cercetătorii numesc "efectul dispoziţie", din dorinţa de contracara pierderile, investitorii scapă de investiţiile cu nivel înalt de performanţă şi le păstrează pe cele perdante. Bineînţeles, ei sfârşesc prin a pierde. Acest comportament al investitorilor este opusul celui echilibrat în care ei cumpără şi vând astfel încât să se întoarcă la planul stabilit.

3. Te bazezi mai degrabă pe randamentele anterioare ale fondurilor mutuale, decât pe actualele cotaţii

4. Mergi pe "ceea ce ştiu tu". Investitorii tind să meargă pe lucrurile cunoscute - ţara lor, regiunea lor, companiile pe care le ştiu şi le admiră. Aceste argumente pică însă în faţa dovezilor că portofoliile diversificate pot ajuta în controlul de risc.

5. Cazi victima maniilor şi panicilor. Cercetătorii dau exemple de moment când investitorii au căzut pradă maniilor şi apoi panicii - spargerea bulei dot.com şi criza locuinţelor. Un portofoliu diversificat ar fi atenuat pierderile.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite