Chisăliţă, AEI: Statul este principalul beneficiar al scumpirii gazelor. În 2022 va încasa 2,7 miliarde de euro, de 5 ori mai mult ca anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaz gaze energei conducte gazoduct foto shutterstock

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, susţine că statul este principalul beneficiar al scumpirii gazelor, după ce a încasat anul trecut o jumătate de miliard de euro, iar în 2022 va încasa 2,7 miliarde de euro.

„Apreciem că statul a fost beneficiarul principal al creşterii facturilor la gaz, acesta a  încasat în anul 2021, jumătate de miliard de euro, iar în anul 2022 urmează să încaseze 2,7 miliarde de euro. Această sumă echivalează cu creşterea impozitelor şi taxelor pentru români în medie cu 150 euro/an/cetăţean”, notează Dumitru Chisăliţă

Potrivit acestuia, românii vor fi nevoiţi să scoată oricum banii din buzunar, prin facturi mărite sau prin impozite mărite, având în vedere multiplele modificări legislative care au dus la scumpirea energiei.

„Modificarea legislaţie în iunie 2020, introducerea obligaţiei pentru furnizorii de gaze să nu vândă toate gazele a creat o falsă cerere a gazelor mai mare decât oferta şi astfel a fost demarat în luna octombrie 2020 procesul de creştere a preţului gazelor naturale în România.

Este important să vedem statisticile care arată că în anul 2020 când preţurile în Europa scădeau în România acestea creşteau, În a doua parte a anului 2021 când deja preţurile la gaze în România erau pe trend de creştere de 6 luni au început să crească preţul şi în Europa, motiv ideal pentru autorităţi de a găsi din nou un vinovat – ”creşterea preţurilor pe plan Mondial”.

Al doilea moment în care acţiunile autorităţile au ”tras” preţul în sus a fost chiar prin legea plafonării, atunci când au impus un preţ de referinţă de 370 lei/MWh, preţ de 2,4 ori mai mare decât preţul anului trecut şi de 1,8 ori mai mare decât preţul din septembrie 2021. Dacă înaintea stabilirii acestui preţ de referinţă de către stat oferta de preţ la consumatorul casnic era de 220 lei/MWh, după ”permisiunea” dată de stat furnizorilor de a se vinde gazele cu 370 lei/MWh, ofertele de preţ a ajuns astăzi la 640 lei/MWh”, notează specialistul în energie.

Folosindu-se de datele publice existente privind piaţa gazelor naturale şi a componentelor de cost, acesta a apreciat care sunt destinatarii banilor încasaţi de la consumatori pentru gazele consumate în ultimii 3 ani:

Gaze Naturale 2020 2021 2022 Costuri efective, operaţionale şi investiţionale, producţie, transport, înmagazinare, distribuţie, burse etc. 57% 50% 30% Profituri nete medii operatori economici de pe piaţa de gaze 3% 5% 6% Venituri la bugetul de stat (dividende, supradividende, taxa, TVA, redeventa, tarife etc.) 40% 45% 64%

„Statul suprataxează încă din anul 2013 orice creştere de preţ ale producătorilor de gaze (nu şi ale celor de energie electrică sau furnizorilor). Suprataxarea veniturilor suplimentare obţinute din creşterea preţurilor producătorilor de gaze naturale care depăşesc anumite limite sunt prevăzute de OUG 7/2013. În momentul de faţă preţurile producătorilor de gaze care depăşesc 85 lei/MWh, iau calea în proporţie de 85% către bugetul de stat! Asta după ce se aplică pentru aceleaşi gaze, impozitarea normală, redevenţă, acciză, tarife de licenţiere, tarife de autorizare etc”, consideră preşedintele AEI

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite