Chiriţoiu: Tarifele la energie electrică au fost umflate în ultimii ani. Consumatorii trebuie să-şi recupereze prejudiciile

Chiriţoiu: Tarifele la energie electrică au fost umflate în ultimii ani. Consumatorii trebuie să-şi recupereze prejudiciile

Investigaţia derulată de Consiliul Concurenţei, în urma căreia Electrica SA a fost amendată pentru că angajaţi ai săi au facilitat realizarea unui cartel pe piaţa contoarelor de măsurare a energiei electrice, trebuie să ducă la scăderea tarifelor practicate de această societate, astfel încât consumatorii să-şi recupereze prejudiciile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Nicolae Havrileţ, a afirmat joi, într-o conferinţă la care au participat şi oficiali ai Consiliului Concurenţei, că tarifele la energie electrică ar trebui să scadă şi că societatea amendată (Electrica SA – n. red.) ar trebui să refacă tarifele.
 
"Prin această intervenţie a Consiliului Concurenţei (investigaţia în urma căreia mai multe companii, inclusiv Electrica SA, au fost amendate pentru trucarea unor licitaţii privind contoarele electrice – n. red.), societatea în cauză trebuie să refacă tarifele şi acest lucru se realizează prin scăderea nivelului tarifelor practicate de societate", a spus Havrileţ.
 
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, afirmase anterior că cea mai mare amendă din 2017, de circa 15,8 milioane de euro, a fost aplicată cartelului de pe piaţa contoarelor de măsurare a energiei electrice. 
 
„În acest caz, una dintre companiile implicate a aplicat pentru politica de clemenţă şi a adus dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, obţinând astfel imunitate la amendă. Tot în acest caz, a fost sancţionată pentru prima dată o companie organizatoare de licitaţii publice, SE Electrica SA, pentru că angajaţi ai săi au facilitat realizarea cartelului. Aceste înţelegeri au condus la costuri suplimentare pentru consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică, iar noi vom colabora cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru recuperarea prejudiciului”, a afirmat Chiriţoiu.
 
"Mai multe companii au fost păgubite. Au participat şi oameni din interiorul Electrica, deci într-un fel s-au furat singuri. Am sancţionat şi compania Electrica, întrucât au fost păgubiţi clienţii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus către clienţi. Am sancţionat compania şi, în premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să recuperăm prejudiciul creat clienţilor acestor companii, care au fost păgubite şi care au transferat această pagubă către clienţii lor", a adăugat Chiriţoiu, subliniind însă că este reu de precizat prejudiciul adus consumatorilor de energie, întrucât este vorba de licitaţii care s-au întins pe o perioadă de mai mulţi ani.
 
"Vorbim de ani buni în care preţurile au fost exagerate. Aici rolul-cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze preţul corect. Îi vom sprijini cu datele pe care le-am obţinut în cursul investigaţiei", a mai arătat preşedintele Concurenţei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările