China continuă să sfideze criza globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exporturile şi vânzările auto şi de locuinţe au atins niveluri-record. În contextul în care majoritatea economiilor se află încă în scădere sau stagnare, China face din nou notă discordantă şi raportează creşteri pe toate sectoarele.

În prezent, China cunoaşte cel mai accelerat ritm de creştere economică din ultimii trei ani, dacă ne referim la primul trimestru al lui 2010, iar Produsul Intern Brut a crescut cu 11,9% faţă de valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut.

De asemenea, preţurile de consum au crescut, în martie, cu 2,4% faţă de aceaşi lună a lui 2009, cu puţin sub media estimată de specialişti, de 2,6%. Şi la capitolul producţie industrială chinezii stau bine, cu o creştere în luna martie de 18,1% - ceva mai mică, e drept, faţă de avansul din ianuarie-februarie, de 20,7%.

Pe de altă parte, în zona exporturilor, China raportează o creştere de 29% în intervalul ianuarie-martie 2010, o altă valoare-record în contextul economic actual global.

Germania şi SUA, detronate de chinezi

Cele două segmente economice au cunoscut adevărate recorduri în ceea ce priveşte ritmul de creştere, notează publicaţia Bloomberg. Pe segmentul auto, vânzările au crescut cu 76% în primul trimestru al anului curent, comparativ cu volumul din aceeaşi perioadă a anului precedent. Spre exemplu, compania Mercedes-Benz (China) Ltd. a raportat o dublare a numărului de autoturisme vândute în perioada amintită.

În acelaşi timp, la nivelul a 70 de oraşe analizate de Evergrande Real Estate Group Ltd., preţurile proprietăţilor rezidenţiale şi comerciale au crescut cu aproximativ 11,7%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Pe fondul unor măsuri fiscale de încurajare a consumului, producţia şi vânzările de maşini au atins recordul de 13,5 milioane de unităţi în 2009 şi au înregistrat un avans de 43% faţă de nivelul din 2008, când au fost vândute 9,38 milioane de maşini. Astfel, piaţa auto chineză a devenit lider mondial anul trecut, depăşind-o pe cea a SUA.

China a preluat conducerea şi în topul ţărilor exportatoare de bunuri de consum, detronând Germania - lider incontestabil încă din anul 2003. Concret, valoarea exporturilor RP Chineze din primul semestru al lui 2009, cu o valoare totală de 521,7 miliarde de dolari, a depăşit uşor livrările la extern de 521,6 miliarde de dolari ale Germaniei, potrivit raportului anual al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Risc de supraîncălzire

În ciuda aspectelor pozitive, situaţia din China nu este una lipsită de riscuri. Supraîncălzirea economică reprezintă principalul factor care ar trebui să îngrijoreze guvernul de la Beijing. Indicat ar fi ca acesta să continue aplicarea unor politici prudente, consideră Brian Jackson, strateg pe pieţe emergente al Royal Bank of Canada.

O mişcare normală din partea guvernului chinez ar fi, în perioada următoare, reevaluarea yuanului, astfel încât inflaţia să fie ţinută sub control, iar băncile să amâne majorarea ratei dobânzii pentru cel puţin şase luni, susţine Glenn Maguire, economist-şef pentru zona Asia-Pacific al Société Générale SA din Hong Kong, citat de Bloomberg. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite