Chevron îl contrazice pe Ponta: Încă nu am finalizat studiul de evaluare a potenţialului de gaze de şist din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiul Chevron pentru evaluarea potenţialului de gaze de şist în România nu a fost încă finalizat, au declarat luni reprezentanţii companiei, la o zi după ce premierul Ponta a afirmat că se pare că ţara nu dispune de rezerve de gaze de şist şi s-a bătut  pe ceva ce nu are, relatează Reuters.

Se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care există“, a spus Victor Ponta duminică, fără să prezinte detalii.

Analiza datelor colectate de Chevron în timpul operaţiunilor de exploatare a gazelor de şist din România este încă în curs de desfăşurare, au declarat reprezentanţii companiei, potrivit sursei citate.

Grupul american Chevron a finalizat în luna iulie activităţile de exploatare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.

Chevron are concesionate de la statul român trei perimetre în Dobrogea – respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti – plus cel din judeţul Vaslui.

Extracţia gazelor de şist exte controversată din cauza metodei folosite, respectiv fracturarea hidraulică. Aceasta presupune forarea unui puţ până în apropierea rocii care conţine închistate gazele şi detonarea unor mici încărcături explozive. Ulterior, prin foraj se injectează apă amestecată cu o serie de substanţe chimice, care au rolul să menţină deschisă crăpătura. În final, gazul este colectat.

Criticii sunt îngrijoraţi că aşa va fi poluată pânza freatică. În schimb, promotorii gazelor de şist acuză că protestatarii sunt manipulaţi de Gazprom şi fac jocurile Rusiei. Premierul Ponta afirma în vară că "nici lui nu-i place Chevron, dar mai bine decât Gazprom".

Mai multe proteste au avut loc în România în ultimii ani împotriva gazelor de şist, inclusiv la finele anului trecut, când s-au lăsat cu violenţe la Pungeşti.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/gaze-de-sist" target="_blank">View the story "gaze de sist" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite