Autorităţile au demarat controale la Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, pentru a verifica starea instalaţiilor. Investiţiile, luate la puricat din cauza defecţiunilor dese

Autorităţile au demarat controale la Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, pentru a verifica starea instalaţiilor. Investiţiile, luate la puricat din cauza defecţiunilor dese

Instituţiile statului suspectează că distribuitorii au umflat artificial facturile, fără să facă investiţiile în teren. Distribuitorii dau vina pe vremea proastă şi drumurile blocate       FOTO CEZ

Departamentul pentru Energie şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a început un control la distribuitorii de energie, după ce peste 400 de posturi de transformare au rămas fără curent ca urmare a liniilor avariate de ninsori şi viscol, scrie Agerpres.ro, care citează surse din cadrul Departamentului pentru Energie.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Anterior, vicepremierul Liviu Dragnea a cerut duminică Departamentului pentru energie să prezinte în cel mai scurt timp în Guvern modul în care companiile private din energie şi-au îndeplinit obligaţiile din contractele de privatizare privind modernizarea reţelelor. El şi-a motivat atunci solicitarea prin faptul că, de fiecare dată când situaţia meteo este dificilă, apar probleme în funcţionarea reţelelor de energie.
 
„Peste 400 de staţii de transformare au rămas nealimentate zilele trecute, după ce liniile au căzut, ceea ce nu este normal, chiar şi în condiţii de vreme severă, viscol şi ninsori. Am demarat o anchetă să vedem ce investiţii s-au făcut în reţelele de distribuţie, inclusiv din punctul de vedere al calităţii acestor investiţii“, au afirmat sursele citate de agenţie.
 
Astfel, ANRE a trimis miercuri, 29 ianuarie, o adresă către toţi distribuitorii de energie din ţară, respectiv cei trei privaţi - Enel, E.ON şi CEZ, şi către Electrica, care distribuie energie în Transilvania şi nordul Munteniei.
 
„În vederea efectuării analizei investiţiilor realizate de operatorii de distribuţie concesionari în perioada 2005-2013, pe categorii de instalaţii, vă rugăm să ne transmiteţi datele aferente programelor de investiţii din această perioadă. Datele vor fi transmise (...) până cel târziu la data de 30 ianuarie 2014“, se arată în solicitarea ANRE.
 
Departamentul pentru Energie le cere distribuitorilor privaţi aceste date, precizând că doreşte şi informaţii privind calitatea serviciilor.
 
„Conducerea Departamentului pentru Energie doreşte să fie informată în privinţa investiţiilor şi modernizărilor realizate la infrastructura reţelelor electrice de distribuţie, conform sarcinilor asumate prin contractul de privatizare. Acestea se vor prezenta detaliat, pe tip de lucrări, valoare şi an PIF (punere în funcţiune — n.r.). De asemenea, vă rugăm să ne precizaţi care dintre aceste investiţii au fost recunoscute de ANRE pentru suportarea acestora în factura consumatorului“, solicită oficialii Departamentului pentru Energie, în adresa din 29 ianuarie.
 
„Aşa după cum cunoaşteţi, contractul de privatizare prevede inclusiv îmbunătăţirea calităţii, siguranţei şi eficientizării serviciilor prestate clienţilor. Din acest punct de vedere, vă rugăm să ne comunicaţi în ce măsură acestea au fost realizate“, mai scriu cei de la Departamentul pentru Energie.
 
Solicitarea lor este transmisă directorilor generali ai Enel Distribuţie Muntenia, E.ON Moldova Distribuţie şi CEZ Distribuţie şi, spre ştiinţă, directorului general al Electrica, Ioan Roşca, preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ, şi preşedintelui Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.
 
De la finele săptămânii trecute, mai multe zeci de localităţi au rămas fără curent în jumătatea de sud a ţării, regiune unde a nins abundent şi unde au fost emise mai multe avertizări de vreme rea.
 
Enel distribuie electricitate în zonele Dobrogea, Banat şi Muntenia Sud, E.ON operează în Moldova, iar CEZ activează în Oltenia. 
 
Mai puteţi citi:
 
Factura de curent a românilor a fost umflată artificial în urma unei afaceri dubioase între statul român şi companiile CEZ, EON şi Enel. Statul are de recuperat 2 miliarde de dolari de la acestea.
 
Compania Electrica SA, deţinută de statul român, a pierdut primul proces intentat, la Curtea de Arbitraj de la Paris, împotriva companiilor care au cumpărat filialele de distribuţie şi furnizare pe motiv că nu şi-au respectat unele obligaţii din contractele de privatizare.
 
Compania Electrica SA, deţinută de statul român, a pierdut primul proces intentat, la Curtea de Arbitraj de la Paris, împotriva companiilor care au cumpărat filialele de distribuţie şi furnizare pe motiv că nu şi-au respectat unele obligaţii din contractele de privatizare.
 
Compania de stat Electrica şi-a majorat pretenţiile de la 18 la 82 milioane de euro în litigiul cu CEZ, derulat la Curtea de arbitraj de la Paris, potrivit raportului financiar al grupului ceh.
 
Electrica are pretenţii de 1,5 - 2 miliarde de euro de la companiile care au achitionat distribuţii de electricitate de la stat, însă acestea au au venit cu alte calcule în instanţele internaţionale şi spun că penalităţile ar trebui să fie în jur de 500-700 milioane de euro, a declarat Gabriel Dumitraşcu, director al Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului Energiei.
 
Pentru a obţine dovezile cerute de Curtea de Conturi, prin care certifică investiţiile făcute de străini după privatizare, Electrica trebuie să ceară de la Enel, E.ON şi CEZ documente confidenţiale, astfel că e nevoită să ceară ajutorul Curţii de Arbitraj de la Paris.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: