Certificatele verzi, motiv de tânguială şi pentru furnizori şi pentru producători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România îndeplineşte deja ţinta de energie regenerabilă de 24% din consum, stabilită de către Comisia Europeană pentru anul 2020
România îndeplineşte deja ţinta de energie regenerabilă de 24% din consum, stabilită de către Comisia Europeană pentru anul 2020

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) cere Ministerului Economiei să clarifice de urgenţă situaţia exceptărilor de la plata certificatelor verzi, companiile declarându-se afectate de lipsa de decizie a autorităţilor, în vreme ce producătorii de energie din surse verzi se plâng că nu mai au cui vinde certificate verzi în valoare de 150 de milioane de euro.

Furnizorii de energie electrică din România spun Ministerul Economiei şi Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au interpretări diferite asupra aceluiaşi act normativ, ceea ce le creează dificultăţi.

„Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România - AFEER s-a adresat Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri cu solicitarea de a comunica de urgenţă interpretarea oficială a prevederilor referitoare la momentul aplicării acordurilor de exceptare la plată a certificatelor verzi (CV) pentru marii consumatori de energie electrică emise pe parcursul anului 2015. Dacă, până cel târziu la mijlocul lunii februarie, nu se vine cu o precizare clară privind momentul aplicării acordurilor, furnizorii clienţilor, care beneficiază de exceptare, se vor afla în cateva situaţii extrem de nefavorabile acestora“, se arată într-un comunicat al AFEER.

Între ciocan şi nicovală

Reprezentanţii asociaţiei, furnizorii clienţilor ar putea să achiziţioneze un număr mai mare de certificate verzi, luând în considerare exceptarea conform comunicatului ANRE (exceptare valabilă de la data emiterii acordului), iar clientul cu acord de exceptare refuză plata surplusului de certificate verzi, considerând valabilă comunicarea Ministerului Economiei, potrivit căreia se acordă exceptarea pentru întreg anul 2015. O altă opţiune ar fi ca furnizorii clienţilor să achiziţioneze certificate verzi conform informării clientului exceptat, dar este sancţionat de către ANRE pentru neîndeplinirea cotei obligatorii privind achiziţia de certificate.

„De aceea este absolut necesară poziţia Ministerului Economiei cu privire la momentul aplicării acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015, astfel încât furnizorii să poată evita riscurile de reglementare. Avem nevoie de o interpretare clară a legislaţiei, să ştim exact de când şi cum se aplică acordurile de exceptare“, afirmă Ion Lungu, preşedintele AFEER.

Excedentul de certificate verzi, 150 de milioane de euro

Concomitent, producătorii de energie din surse regenerabile se plâng că au rămas cu un excedent de 5 milioane de certificate verzi emise anul trecut, în valoare de 150 de milioane de euro, pe care nu mai au unde să le vândă.

„Producătorii au rămas cu un excedent de 5 milioane de certificate verzi emise anul trecut, pe care nu le mai pot vinde din cauza cotei reduse aprobate de ANRE. Pentru 2016, ANRE a stabilit o cotă de 12,15% pentru energia verde, faţă de 17%, cât este prevăzut în legea energiei verzi“, a declarat Martin Moise, vicepreşedinte al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES).

Potrivit acestuia, valoarea unui certificat este de 30 de euro, prin urmare certificatele verzi emise anul trecut care nu mai pot fi tranzacţionate valorează 150 de milioane de euro.

O treime din producătorii verzi riscă falimentul

„Considerăm că undeva la 30% din producători riscă insolvenţa din această cauză. Sunt foarte mulţi investitori care negociază cu băncile reeşalonări, prelungirea duratei de creditare sau micşorarea dobânzii", mai precizat Martin Moise.

În plus, certificatele emise sunt impozitate în momentul acordării lor. "Practic, producătorilor li se atribuie un venit care este fictiv, pentru că nu se materializează, însă se impozitează", a continuat Moise.

Potrivit acestuia, la sfârşitul anului 2016, excedentul va fi de 8-10 milioane de certificate.

„Pentru finele acestui an, ne aşteptăm la un excedent de 8-10 milioane de certificate. Doar 60% din producţia de energie regenerabilă va mai primi certificate verzi, pentru că restul certificatelor nu mai au unde să fie valorificate. În plus, companiile care au atât producţie, cât şi furnizare îşi vând certificatele în cadrul grupului, astfel că unii reuşesc să-şi vândă toate certificatele şi alţii — deloc“, a arătat reprezentantul patronatului.

În opinia sa, soluţia ar fi majorarea cotei de energie verde sau, cel puţin, emiterea unei reglementări prin care toţi producătorii să poată să vândă 60% din certificatele pe care le deţine fiecare.

Capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.142 de MW la finele anului 2015, potrivit datelor centralizate de Transelectrica, care a emis, anul trecut, aproximativ 14 milioane de certificate verzi.

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.325 de MW, microhidrocentrale de 585 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

La finele anului 2014, figurau în sistem capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 5.200 de MW, conform Transelectrica.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri de Guvern.

România îndeplineşte deja cota de energie verde

Producătorii de energie regenerabilă primesc aceste certificate verzi pentru a obţine un câştig în plus faţă de preţul energiei. Furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze certificatele, însă ei transferă costurile în factura finală plătită de consumatori, atât industrie, cât şi populaţie.

România şi-a îndeplinit deja cota de energie verde stabilită de Uniunea Europeană pentru anul 2020,  de 24% din consum. Cota se compune atât din consumul de energie electrică din surse regenerabile, cât şi din consumul de energie verde la încălzire. Cum mare parte a populaţiei se încălzeşte la ţară pe lemne sau coceni, rezultă că partea privind energia electrică scade ca pondere. Aceasta a fost lovită şi faptul că în ultimii ani consumul de electricitate a scăzut, ca urmare a crizei şi a închiderii unor mari consumatori industriali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite