Centralele termice din scolile din tara - luate la control de Ministerul Economiei si Comertului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distrigaz-Sud repara instalatiile de gaze ale unor gradinite si scoli din Bucuresti

Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a dispus un control paralel efectuat de ISCIR si Distrigaz-Sud si Nord pentru verificarea sigurantei exploatarii centralelor termice si a instalatiilor de gaze din scoli, gradinite, spitale si alte institutii de utilitate publica din fiecare judet. Controalele societatii Distrigaz-Sud s-au efectuat in Bucuresti, acestea exercitandu-se asupra instalatiilor de gaze din institutiile scolare respective. Daca dintre scolile si gradinitele din Bucuresti 95% nu detin documentele tehnice privind modificarile efectuate si 97% nu si-au efectuat verificarile si reviziile tehnice periodice la instalatiile de gaze, in tara situatia centralelor termice este mult mai grava. Din cele 4.242 centrale din institutiile controlate de ISCIR, 1.382 functionau fara autorizatie pentru centralele termice, iar dintre acestea, 1.861 functioneaza chiar si fara proiect. Pentru a remedia situatia, Ministerul Economiei si Comertului a intervenit cu o serie de reglementari privind autorizarea cazanelor de apa calda si abur de joasa presiune sub autoritatea ISCIR. Totodata, pentru remedierea situatiei in complexitatea ei, ministrul Dan Ioan Popescu implica si sprijinul pe care trebuie sa-l acorde Distrigaz-Sud si Nord, precum si ANRGN.
Numarul total de instalatii 4.242
din care: - autorizate 1.382
- neautorizate 2.860
din cele 2.860 neautorizate:
- cu proiect 998
- fara proiect 1.861
din cele 2.860 neautorizate:
- cu societati autorizate 42
- cu societati neautorizate 2.832
Avand in vedere necesitatea respectarii intocmai a conditiilor obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca cazanele consumatoare de combustibil gazos, combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, carbune etc.), aflate in functiune pana la data de 1.02.2004 si care nu respecta reglementarile tehnice specificate in Prescriptiile Tehnice PT A1-2002 si PT C9-2003 (fosta C31) si, ca urmare a unei avarii produse in data de 10.01.2004 la un cazan, la scoala din localitatea Ibanesti, judetul Mures, s-au produs pagube insemnate, ce au afectat pentru o perioada indelungata buna desfasurare a activitatii scolare in aceasta zona. In vederea asigurarii protectiei cetatenilor, a mediului inconjurator si a proprietatii, detinatorii si utilizatorii finali trebuie sa autorizeze cazanele consumatoare de combustibil gazos (gaze naturale si gaz petrolier lichefiat), combustibil lichid (CLU, combustibil tip M etc.) sau combustibil solid (lemn, carbune etc.), aflate in functiune si neautorizate pana la data 1.02.2004, in vederea exploatarii acestora in conditii de siguranta conform Ordinului nr. 42 din 27.01.2003 emis de ministrul Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. Aplicarea prescriptiilor tehnice ISCIR si proceduri din Ordinul nr. 42/2004 este obligatorie pentru toti detinatorii si utilizatorii care exploateaza cazanele de apa calda si abur de joasa presiune identificate mai sus si care pana in prezent nu au respectat reglementarile tehnice specificate, in vederea asigurarii protectiei cetatenilor, a mediului inconjurator si a proprietatii. Termenul pentru ducerea la indeplinire a dispozitiilor din ordin este 1.09.2004. Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat - ISCIR, prin personalul tehnic de specialitate din Distrigaz-Sud va supraveghea modul de ducere la indeplinire a Ordinului nr. 42/2004. Inspectiile teritoriale vor intocmi la data de 1.09.2004 un raport privind modul in care au fost respectate si indeplinite prezentele dispozitii din Ordinul MEC nr. 42/2004. Detinatorii si utilizatorii cazanelor care nu vor respecta procedura si termenul de ducere la indeplinire a acesteia vor fi sanctionati de catre organele abilitate, conform dispozitiilor legale. Conducatorii institutiilor publice care detin si utilizeaza cazane neautorizate, fara respectarea procedurii si a termenului de ducere la indeplinire a acesteia, vor putea fi destituiti, in conditiile legii, la propunerea Ministerului Economiei si Comertului.
Recomandari pentru asigurarea functionarii in conditii de siguranta si securitate a centralelor termice
Pentru ca o centrala termica sa functioneze in conditii de siguranta, trebuie respectate o serie de reglementari, incepand de la achizitionarea echipamentelor.
Achizitionarea echipamentelor
Se pot achizitiona numai echipamentele care indeplinesc urmatoarele conditii:
* echipamentele care sunt sub incidenta HG 453/2003 - "Hotarare privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi", HG 270/2002 - "Hotarare privind stabilirea cerintelor referitoare la eficienta si etichetarea energetica pentru introducerea pe piata a cazanelor noi de apa calda care functioneaza cu combustibil lichid sau gazos" si HG 752/2002 - "Hotarare privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune" trebuie sa aiba marcajul de conformitate CE sau CS
* Echipamentele sa aiba un document din care sa rezulte ca sunt luate in evidenta de ISCIR, document care poate fi aviz de import sau dovada de acceptare - pentru cele din import
* declaratie de conformitate
* factura
* certificatul de garantie
* cartea tehnica cu instructiuni de instalare si exploatare redactata/tradusa in limba romana
Instalarea echipamentelor
Instalarea se poate face numai pe baza unui proiect avizat conform Legii 10/1995. Instalarea se poate executa numai de societati comerciale autorizate de ISCIR in acest sens conform Prescriptiilor Tehnice: A 1 - 2002 si C 9 - 2003.
Punerea in functiune
Cazanele din centrala termica se pot pune in functiune numai de societati comerciale autorizate de ISCIR in acest sens conform Prescriptiilor Tehnice: A 1 - 2002 si C 9 - 2003.
Autorizarea de functionare
Autorizarea de functionare se face de catre ISCIR sau de societati comerciale autorizate de ISCIR pentru aceasta conform Prescriptiei Tehnice A 1 - 2002. Detinatorul echipamentului are obligatia de a prezenta la ISCIR sau la societati comerciale autorizate documentatia necesara si echipamentul pentru obtinerea autorizatiei de functionare, conform PT A1 - 2002 si C9 - 2003.
Exploatarea
Exploatarea echipamentelor din centrala termica se poate face conform precizarilor din proiectul instalatiei.
Service
Orice utilizator trebuie sa aiba un contract de service cu o firma autorizata pentru acel tip de echipament (cazan).
Verificarea tehnica periodica
La cel mult doi ani, echipamentele se supun unei verificari tehnice efectuate de o firma autorizata in acest sens de ISCIR.
Autorizarea cazanelor de apa calda si abur de joasa presiune care nu au indeplinit pana la 1.02.2004 conditiile stabilite prin Prescriptiile Tehnice ISCIR PT A1/2002 si PT C9/2003
Dispozitii generale
Cerintele tehnice obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca cazanele consumatoare de combustibil gazos, lichid si solid pentru a fi autorizata exploatarea lor de catre utilizatorii finali sunt stabilite prin Prescriptia Tehnica ISCIR - PT A 1/2002, aprobata prin Ordinul Ministrului Industriei si Resurselor nr. 397/2002 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 674/2002 - partea I si Prescriptia Tehnica ISCIR - PT C9/2003, aprobata prin Ordinul Ministrului Economiei si Comertului nr. 310/2003 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 917/2003 - partea I.
Conditii de autorizare
In mod obligatoriu, cazanele de apa calda si abur de joasa presiune care functioneaza pe combustibil gazos - gaze naturale, GPL, combustibil lichid - CLU, combustibil tip M sau combustibil solid - lemn, carbune etc, fara placa de timbru, fara documentatia tehnica de constructie sau mai vechi de 12 ani se vor supune unei investigatii tehnice efectuate de catre agenti economici autorizati de catre ISCIR, in vederea retimbrarii, reconstituirii documentatiei tehnice si stabilirii conditiilor de functionare in siguranta. Pentru cazanele cu functionare pe combustibil gazos cu puteri mai mici de 70 KW, in vederea autorizarii, detinatorul/utilizatorul cazanului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa detina proiectul instalatiei avizat de Distrigaz-Sud si ANRGN, in cazul combustibilului gazos-gaze naturale, sau de MLPTL, in cazul combustibilului gazos-GPL;
b) sa aiba incheiat un contract de service cu un agent economic autorizat de catre ISCIR.
Distrigaz-Sud va executa lucrari de reparatii la scolile si gradinitele cu probleme din Bucuresti
Din totalul de 450 de scoli, licee, universitati, gradinite, spitale din Bucuresti care au fost controlate din punctul de vedere al functionarii in conditii de siguranta si exploatare a instalatiilor de gaze naturale, s-au incheiat verificarile la un numar de 410 obiective, constatandu-se: * 95% dintre obiective nu detin documentatii tehnice privind modificarile efectuate la instalatiile de utilizare gaze naturale existente; * 97% dintre obiective nu au efectuat verificarile periodice (la 2 ani) si reviziile tehnice (la 10 ani) conform normelor in vigoare. Majoritatea obiectivelor verificate indeplinesc conditii de functionare in siguranta a gazelor naturale. Nu indeplinesc conditii de functionare in siguranta urmatoarele obiective:
- Gradinita nr. 129 - str. Heliade intre Vii nr. 36;
- Scoala generala nr. 145 - str. Heliade intre vii nr. 26;
- Centrul Medical "Vitan" - str. Dudesti nr. 102-104;
- Gradinita nr. 67 - str. Magnetului nr. 1-3;
- Grupul scolar "Unirea" - str. Sborului nr. 7-9;
- Grupul scolar "Cretulescu", corpul B - str. Hristo Botev nr. 7;
- Colegiul "Matei Basarab", corp B - str. Matei Basarab nr. 32;
- Seminarul Teologic Ortodox - str. Radu Voda nr. 247;
- Liceul "Dimitrie Bolintineanu" - Calea Rahovei nr. 341;
- Gradinita "Electomagnetica" - Calea Rahovei nr. 266.
La aceste locatii, SC Distrigaz-Sud Sucursala Bucuresti va executa lucrarile necesare pentru exploatarea in siguranta a receptorilor de gaze naturale - ventilatii, suprafete vitrate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite