Cele mai „tari“ 13 declaraţii din acest an ale guvernatorului Mugur Isărescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, sunt aşteptate cu sufletul la gură de analişti şi de presă, la fiecare ieşire publică vorbele bancherului central având puterea să mişte cursul, să anunţe tendinţe în ceea ce priveşte dobânzile sau să avertizeze asupra riscurilor din economie. Wall-Street.ro prezită cele mai interesante 13 declaraţii făcute de Mugur Isărescu în acest an.

Am înnebunit populaţia. Iar o frecăm!

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirma în septembrie că românii s-au plictisit de politicile structurale, deşi acestea sunt cele care aduc creştere economică: 

„Uitaţi cine poate să creeze pe termen lung creştere economică - în primul rând politicile structurale, exact cele pe care nu le facem şi ne mai şi plictisim. Până şi noi, la Banca Naţională,... băi, iar o iau ăştia cu politica structurală, aoleu! Se plimbă aşa pe la ureche, iar politica structurală?! Iar vine Fondul şi ne zice faceţi politici structurale, iar vine Uniunea Europeană, faceţi politici structurale. Suntem plictisiţi toţi, suntem obosiţi, de fapt, de politici structurale şi de reforme structurale, suntem obosiţi. Cine a făcut reforma structurală a avut creştere economică. Germania a avut. Ştiţi că în Germania 20 de ani nu a crescut salariul real şi acum se ceartă cu grecii. În schimb, de când a intrat în zona euro, în Grecia salariul s-a dublat real. Care are dreptate? Sunt nemţii nişte teutoni? Or fi, dar uite! Faci reforme structurale, beneficiezi de creştere economică. Uitaţi ce pot să facă politicile structurale, cele care ne obosesc şi pe noi. Noi, în cadrul Consiliului de Administraţie, cand facem comunicate, zic măi, nu mai treceţi aia cu reformele structurale, că am înnebunit populaţia, nu ne mai crede, iar o frecăm", a afirmat Mugur Isarescu, în septembrie, la Universitatea Maritima din Constanţa, la deschiderea lucrărilor proiectului „Academica BNR“ 2013.

Isărescu propune un nou termen pentru adoptarea euro

„Cu un diferenţial de creştere economică de două puncte procentuale pe an în favoarea României, ar fi necesari 10 ani pentru ca nivelul PIB/locuitor să ajungă la circa 60% din media UE“, se spune în prezentarea susţinută de guvernatorul BNR. De asemenea, Isărescu pledează pentru plasarea datei-ţintă de adoptare a euro către finalul unei perioade de relativă acalmie politică din perspectiva ciclului electoral.

„Presupunând că preconizata modificare a Constituţiei nu va elimina decalajul dintre alegerile parlamentare şi locale, pe de o parte, şi alegerile prezidenţiale, pe de altă parte, perioada cea mai calmă din punct de vedere electoral ar fi 2021-2023 (trei ani consecutivi fără alegeri)“.

În România nu avem bănci „too big to fail“

„E nevoie de ieşirea ordonată a instituţiilor din piaţă, în special a celor mari, «too big to fail». Şi în acest plan suntem martorii unei schimbări de paradigmă. Deşi instrumentele de preluare de active cu asumare pasive sau de bancă punte au existat, ele nu pot rezolva problema principală a băncilor «too big to fail». Din fericire, în România nu avem bănci foarte mari pentru a falimenta, comparativ cu cele internaţionale. Unele sunt mari comparativ cu economia românească. Noul cadru european va introduce recapitalizarea internă", a spus Isărescu, la jumătatea lui iulie.

Cele mai mari bănci în funcţie de active sunt BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi Unicredit Ţiriac.

Citeşte pe wall-street.ro alte 10 declaraţii interesante făcute de Mugur Isărescu în acest an

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite