Cele mai noi metode de încălzire. Cum funcţionează panourile radiante, pompele de căldură şi centralele termice în condensare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caloriferele racordate la centralele de bloc sunt printre cele mai ieftine variante de încălzire
Caloriferele racordate la centralele de bloc sunt printre cele mai ieftine variante de încălzire

Într-o perioadă în care sistemele de termoficare ale oraşelor sunt tot mai ineficiente şi mai costisitoare, oamenii caută soluţii alternative de aclimatizare în sezonul rece. Vă prezentăm cele mai noi metode de încălzire.

Panourile radiante, pompele de căldură şi centralele termice în condensare se numără printre cele mai noi metode de încălzire.

Cele mai noi metode de încălzire. Ce sunt panourile radiante

Panourile radiante funcţionează pe curent electric, folosesc radiaţii cu infraroşu (invizibile ochiului uman) pentru a încălzi corpurile din jurul nostru, inclusiv pereţii care păstrează căldura şi o emană la rândul lor pentru a ne da senzaţia de cald.

Părţile componente, inclusiv suprafaţa activă a unui panou radiant nu ar trebuie să depăşească temperatura de 80 de grade Celsius, numai în cazuri speciale - până la 120 de grade Celsius - pentru panourile montate la înălţime mare sau în locuri neaccesibile, având în vedere riscul atingerii lor de către persoane sau în încăperi cu risc ridicat de incendiu.

Pentru panouri radiante montate în locuinţe, pe tavan, se acceptă o temperatură maximă de 65-70 de grade Celsius, iar pentru cele montate pe pereţi, la care riscul sau posibilitatea atingerii lor este foarte mare - inclusiv de către copii - temperatura maximă nu trebuie să depăşească 35-40 de grade Celsius, potrivit portalului cheso.ro.

Foarte important, trebuie avut în vedere faptul că, dacă pentru încălzirea unei locuinţe se folosesc numai panouri radiante infraroşu (electrice), costul lunar cu încălzirea pentru acelaşi confort – temperatură de 20-22 de grade Celsius şi umiditate de 70-75%, este mult mai mare decât în cazul încălzirii cu o centrală termică pe lemne sau gaz.

Panourile radiante sunt de diferite mărimi, încâlzind spaţii cu o anumită capacitate, sunt de diferite culori şi pot fi incluse în décor sub formă de tablouri.

Preţuri la panourile radiante

Preţul unui panou radiant de 400 W pleacă de la 500 de lei. De exemplu, un panou cu o putere de 300W la 85-90 de grade Celsius şi 400W la 20 de grade Celsius, cu dimensiuni de 600X600X21 mm şi cu o greutate de 3 kilograme încălzeşte un volum de 9-15 metri cubi, adică o suprafaţă de 3,6-6 metri pătraţi într-un timp de 5-10 minute, potrivit panouri-radiante-infrarosii.ro.

În cazul unui panou radiant de 600W pictat, adică sub forma unui tablou, preţul pleacă de la 800-1.000 de lei. De exemplu, un panou cu o putere de 500W la 85-90 de grade Celsius şi 600W la 20 de grade Celsius, cu dimensiuni de 600X900X21 mm şi cu o greutate de 4,5 kilograme încălzeşte un volum de 20-285 metri cubi, adică o suprafaţă de 8-11,2 metri pătraţi într-un timp de 5-10 minute, potrivit panouri-radiante-infrarosii.ro.
Pentru panourile cu putere mai mare, care, implicit, încălzesc un volum mai mare, preţurile cresc, depăşind 1.400-1.500 de lei.

Cele mai noi metode de încălzire. Pompele de căldură

Încălzirea pe bază de pompe de căldură nu mai e considerată de mult de domeniul experimentalului. La ora actuală, mai mult de 70% din casele noi construite în Europa de Vest sunt încălzite cu diverse sisteme de pompe de căldură.

Sistemele de încălzire cu pompe de căldură sunt printre cele mai eficiente pe piaţă, dar având în vedere costurile de investiţie relativ mari este foarte importantă o bună cunoaştere şi analiză a sistemelor pentru a alege soluţia optimă pentru fiecare.

Ce trebuie să ştim înainte să cumpărăm o pompă de căldură

Înainte de a achiziţiona un sistem bazat pe pompe de căldură, ar trebui să găsiţi răspunsul corect la următoarele întrebări:
- Este sistemul potrivit pentru mine?
- Datele pompei de căldură: COP (de preferinţă calculate de un institut neutral şi nu de producător) şi dacă tot sistemul este funcţional aşa cum a fost el ofertat
- Care este experienţa firmei în proiectare şi instalare (cereţi lucrări de referinţă din România)
- Perioada de garanţie (după EU ar trebui să fie cel puţin 2 ani, după programul Casa Verde - 3 ani)
- Dacă există Hotline pentru service (vorbim de încălzirea căminului)
- Care sunt costurile marginale ale sistemului ales
- Care sunt costurile totale pentru întreg sistemul la cheie
- Dacă se pot economisi din costurile de montaj (prin regie proprie)
- Ce trebuie pregătit pentru montajul echipamentului (de ex. Curent trifazic, front de lucru).

Cele mai noi metode de încălzire. Centralele termice în condensare

Principala diferenţă între cele două tipuri de centrale - cele clasice şi cele în condensare - o constituie eficienţa energetică.

Mai exact, centralele clasice au o eficienţă (randament) de până la 92-94 %, în funcţie de model, iar cele în condensare ajung la o eficienţă de 107-109 %, datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens, de aici fiind trecut un randament de peste 100%, mai arată experţii.

Nemţii de la Wolf Heitztechnick se laudă chiar cu cu un randament de 110% şi funcţionare chiar şi pe GPL (gaz petrolier lichefiat – n.r.).

„Diferenţa la consum se face pe baza tehnologiei, centralele în condensare permiţând realizarea de economii de până la 35% comparativ cele convenţionale, dar doar în anumite condiţii ale instalaţiei“, arată Ariston Thermo. Acestea sunt, însă, mai scumpe.

Un consum mai mic de gaz poate fi dat şi de o folosire inteligentă a instalaţiilor. Spre exemplu, un termostat poate controla centrala fără a fi nevoie de intervenţia nimănui. Folosirea de accesorii de termo-reglare (cronotermostate, senzori externi de temperatură, etc) şi utilizarea programelor de încălzire presetate, sau a propriilor programe personalizate, poate duce iarăşi la consumuri mai mici, fără a se renunţa la confort.

Wolf, spre exemplu, are o gamă care poate fi controlată chiar şi de pe calculator sau de pe smartphone.
Pentru a evita pierderile semnificative de căldură, nu este indicată instalarea termostatelor în imediata apropiere a ferestrelor.

În fine, radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier. Potrivit grupului german E.ON, peste temperatura de 19°C, fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze naturale cu circa 8%.

Iată şi sfatul unui specialist: cele mai economice centrale termice sunt cele de bloc, nu cele de apartament.

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiei de Proprietari "Habitat", consideră că instalarea unei singure centrale de bloc este mult eficientă decât dacă ar fi instalate centrale individuale în fiecare apartament.

"Cu cât există mai mulţi clienţi, cu atât preţul gigacaloriei este mai mic. Aşa sunt legile fizicii, la o capacitate mai mare, costurile scad", trage un semnal Mereuţă.
El avertizează că o investiţie într-o centrală de apartament "nu este una pe un an de zile" şi că liberalizarea gazelor, care se face treptat până în 2021, va face preţul gazelor atât de mare încât nu va mai fi rentabilă încălzirea la centrală individuală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite