Cel mai nou bilanţ al pestei porcine: 781 de focare în 165 de localităţi, 123.411 de porci ucişi. Daea: Guvernul a acţionat de fiecare dată corect, rapid şi eficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epidemia de pestă porcină din România s-a extins în 781 de focare din 165 de localităţi, iar 123.411 porci au fost ucişi, arată cel mai recent bilanţ prezentat miercuri de Geronimo Brănescu, preşedinte Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-o conferinţă la care a participat şi ministrul Agriculturii Petre Daea, care continuă să susţină că Guvernul a acţionat „în mod corect, rapid şi eficient”.

Conform şefului ANSVSA, în ceea ce priveşte despăgubirile, au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890 de exploataţii, cu o valoare totală de 6.789.410 lei. Cu toate acestea, au fost plătite numai 84 de doare, cu o valoare totală de 222.060 de lei. De asemenea, se află în curs de finalizare evaluarea unui număr de 681 de dosare.

Tulcea, cel mai afectat judeţ

Preşedintele ANSVSA a prezentat şi situaţia detaliată pe judeţe. „În zona de sud-est au fost afectaţi 25 de porc mistreţi. Detaliat, în Satu Mare au fost descoperite şase focare în gospodăriile populaţiei şi zece cazuri la mistreţ, cea mai mare densitate de mistreţ. În judeţul Bihor, 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un singur caz la mistreţ. În judeţul Sălaj nu avem focare în gospodăriile populaţiei şi avem doar patru cazuri la mistreţ”, a spus Brănescu.

Potrivit lui, în sud-est, Tulcea este cel mai afectat judeţ, cu 544 de focare, din care 537 în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie de tip A, cinci focare în exploataţii comerciale industriale şi un focar într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale.

„ În Brăila, au fost identificate 34 de focare în gospodăriile populaţiei şi şase în exploataţii comerciale. În Constanţa, 54 de focare în gospodăriile populaţiei şi niciunul la mistreţ, iar în Ialomiţa 94 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi. În judeţul Galaţi avem două focare în gospodăriile populaţiei, iar în judeţul Ilfov există patru focare - primul într-o anexă a unei stâne, apoi un focar într-o pădure din Ştefăneşti şi două focare în gospodăriile populaţiei. În judeţul Călăraşi, avem nouă focare, toate în gospodăriile populaţiei. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată atât prin examene clinice, cât şi prin examene de laborator”, a mai spus Geronimo Brănescu.

Cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial

Şeful ANSVSA a mai spus că epidemia de pestă porcină este cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial, menţionând că nu există tratament şi că există mai multe state care s-au confruntat şi zeci de ani cu această epidemie.

„România şi Europa se confruntă cu cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial până în prezent. Peste porcină africană e virală, sistematică, gravă şi evoluţia este mortalitate sută la sută. Ştiinţa nu este acoperită pe acest domeniu, nu sunt suficiente informaţii în literatura de specialitate. Boala nu se poate preveni, toate tentativele de vaccin au eşuat. Boala nu se poate trata. Singura soluţie e de a elimina porci”, a declarat Brănescu.

El a dat exemplu Spaniei, unde epidemia dureazî de 30 de ani, sau Portugalia, unde boala s-a răspândit timp de 13 ani.

Şeful ANSVSA a mai spus că, deşi pe data de 31 iulie 2017 au fost confirmate primele focare de PPF, încă din 2013 se iau măsuri de prevenire. De exemplu, a afirmat Brănescu, în 2013 a avut loc un exerciţiu de simulare, la Bistriţa, la care au participat mai mulţi specialişti. De asemenea, în perioada 2016 - 2018 au avut loc peste 530 de acţiuni de informare, de formare, de instruire a tuturor instituţiilor.

Daea: Guvernul a acţionat corect

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat, în cadrul conferinţei, că Guvernul a acţionat de fiecare dată în mod corect, rapid şi eficient, iar motivul pentru care virusul a intrat în ţară este pentru că unele produse nu au fost controlate.

„Guvernul a acţionat de fiecare dată în mod corect, rapid şi eficient, (...) şi în anul 2017 şi în cursul acestui an până la această dată. Că a acţioant rapid şi corect o constituie faptul că în 2012, la graniţa cu România, Ucraina avea focar de pestă porcină. Este primul semnal pe care noi l-am avut în evidenţă şi care ne atrăgea atenţia. Noi, Guvernul şi structurile statului, nu au stat cu mâinile încrucişate, pentru că din 2012 şi până la primul focar din România din 2017, atestă faptul că România a luat măsuri de a preveni intrarea acestui virus în ţară. (...) Ancheta epidemiologică a arătat că această contaminare a fost posibilă prin intrarea în ţară a unor produse de origine animală, care nu au fost verificate”, a declarat miercuri ministrul Agriculturii Petre Daea, într-o conferinţă de presă pe tema ultimelor măsuri luate pentru combaterea virusului pestei porcine.

Ministrul dă vina pe întârzierea aprobării rectificării bugetare pentru faptul că ANSVSA nu a acordat încă despăgubiri tuturor fermierilor ai căror porci au fost omorâţi din cauza infectării cu pesta porcină.

„Tot timpul în analizele pe care le-am avut (...) am venit cu măsuri concrete, inclusiv de schimbări ale actelor normative. Din nefericire, nu suntem în situaţia de a spune ţării că le-am dat banii pentru despăgubiri întrucât s-a întârziat destul de mult şi cu efecte deosebite, rectificarea bugetară şi ANSVSA, care este unitatea de plată, practic este unitatea care are buget separat şi care operează cu aceste instrumente de despăguiri nu a putut acorda la timp banii. De aceea există această situaţie cu o diferenţă nepermis de mare între dosarele care au fost verificate pentru a fi autorizate la plata efectivă. Între 84 de dosare şi 1.600 de dosare este o diferenţă foarte mare. (...) În momentul în care se face rectificarea bugetară, când primim bani pentru ANSVSA, ANSVSA este pregătit să plătească aceste sume la cei care au dreptul”, a spus ministrul.

El face şi aluzie la declaraţiile şi criticile şefului statului la adresa Executivului, afirmând că doreşte să câştige procente în aprecierea publică.

„Nu aş vrea să folosim lacrimile celor care suferă pentru a câştiga procente în aprecierea publică. Pentru că am văzut foarte multe interpretări la oameni care nu mă aşteptam, care au condus ministere, în condiţiile în care ţara este în acestă situaţie. (...) Nu este uşor să iei porcul din coteţ şi să-l trimiţi în groapa de incinerare, dar nu avem altă posiblitate. Aceasta este procedura. Nu este simplu. Nu este simplu şi fac un apel şi vă rog să ne folosim de instrumentele pe care le avem, de acest plan şi să nu facem interpretări în fel şi chip, care afectează încrederea în autorităţi, care produce foarte multă dezordine. Este un război în ţară pe care trebuie să-l ducem după reguli foarte clare, cu oamenii pe care îi avem”, a mai spus Daea.

Întrebat despre criticile preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că Executivul a dat dovadă doar de incompetenţă pentru că nu a reuşit să ţină sub control situaţia pestei porcine, ministrul Agriculturii a spus că „nu poate să-şi demonstreze incompetenţa, ci competenţa şi acţiunea în domeniu”.

„Eu nu pot să-mi demonstrez incompetenţa. Eu îmi demonstrez şi competenţa, şi acţiunea în domeniu. E adevărat că această boală a înfrânt şi alte state, dar au reuşit să se stabilizeze printr-o regulă foarte clară şi stabilă pe care o avem şi noi. Toţi suntem interesaţi aici, de la preşedintele ţării, până la ultimul cetăţean. Toţi trebuie să ne dăm mâna, toţi trebuie să facem ce avem de făcut. A arăta cu degetul este foarte uşor”, a spus Daea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite