Cei care primesc ajutoare sociale nu pot ieşi la pensie pentru că n-au contribuit. Ministrul Muncii: Unii fentează sistemul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cârciuma „La răscruce“ bărbații discută despre subiectul săptămânii, omorul polițistului Ion Stratulat

Ministrul Muncii a declarat luni, la B1TV, că doreşte să regândească sistemul de anchete sociale, având în vedere faptul că multe persoane ar putea „fenta” acest sistem, fiind oameni în puterea muncii, care sub o formă sau alta reuşesc să beneficieze de ajutoarele sociale.

„Am văzut că a suscitat dezbateri foarte aprins şi din nefericire multe puncte de vedere vehemente nu aveau o fundamentarea foarte reală, mai ales că scopul acestei anchetei ţine în primul rând de respectarea legii. Având în vedere că aceste anchete trebuie să fie făcute la 6 luni, iar ele nu s-au efectuat de 2 ani de zile, este o normalitate să realizezi aceste anchete cu privire la beneficiarii de ajutor social. În acelaşi timp, aceste discuţii, făcute de data aceasta într-o noutate, în echipe mixte, de la Agenţiile Judeţene pentru Inspecţii la nivelul judeţului şi Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Locurilor de Muncă, astfel încât să calibrăm de fapt sistemul de ajutoare sociale pe care Guvernul şi statul le pune la dispoziţie persoanelor vulnerabile. Cred că avem şansa prin aceste inspecţii să definim foarte clar segmentul de oameni vulnerabili şi să conturăm foarte clar pachetul de servicii sociale mult mai adaptat cerineţlor pe care aceştia le au, iar dacă sunt oameni care pot să intre în câmpul muncii să li se prezinte ofertele de locuri de muncă, să li se vadă calificarea, iar dacă nu au calificarea necesară să le oferim cursuri de calificare. În acest fel, la un anumit moment, să poată să ajungă să beneficieze şi de un sistem de pensii”, a explicat Raluca Turcan, la B1TV.

Totodată, ea a ţinut să precizeze că nimeni nu şi-a pus problema ce se întâmplă cu cei 170.000 de beneficiari de ajutor social, atunci când împlinesc vârstă standard de pensionare, de 65 de ani, având în vedere că ei nu au nicio zi de contributivitate.

„Practic ei şi după 65 de ani vor fi tot dependenţi de ajutorul social şi într-un fel aruncaţi în sărăcie până la finalul vieţii (...) Pensia minimă socială este pentru oamenii care au contribuit la sistemul de pensii şi care au o pensie. Dacă ar fi fost în baza contributivităţii, mai mică de 800 de lei, în baza acestui sistem social intră la nivelul de 800 de lei. În momentul de faţă avem 900.000 de beneficiari de pensie minimă socială, în România”, a explicat ministrul. 

Ministrul Muncii a explicat cum ar putea fi ocupate locurile de muncă de la nivelul fiecărui judeţ, de către persoanele ce sunt parte a anchetelor sociale, dar sunt apte de muncă. „Dacă luăm în calcul doar comunităţile vulnerabile, putem vorbi nu doar de un sprijin financiar de 142 de lei, care pe fond nu reprezintă mare lucru. Putem vorbi de sprijin educaţional, sprijin pe sănătate, consiliere şi în felul acesta oamenii primesc un pachet de servicii. Mulţi dintre ei sunt tineri şi au copii (...) Sunt peste 900.000 de tineri care nu se află nicăieri în sistemul de educaţie şi mulţi dintre ei nici nu au intrat pe piaţa muncii şi nici nu îşi doresc să intre.

Un pas doi al acestui prim demers, care presupune evaluarea dosarelor celor care beneficiază de anchetele sociale îl reprezintă recalibrarea locurilor de muncă puse la dispoziţie la nivelul fiecărui judeţ. Am constatat că sunt locuir de muncă puse la dispoziţie, dar neaccesate de nimeni, că sunt cursuri de calificare făcute şi neaccesate sau făcute, dar ai căror beneficiari nu şi-au găsit un loc de muncă, ceea ce înseamnă că această activitate de ocupare şi de pregătire a ocupării, nu a fost tratată la modul cel mai serios”, a detaliat Raluca Turcan, pentru B1 TV.

Referitor la disponibilitatea locurilor de muncă la nivelul fiecărui judeţ şi mai ales la cursurile  de formare profesională, ministrul Turcan a explicat că a solicitat AJOFM şi AJPIS-urilor să discute cu agenţii economici din fiecare judeţ, pentru a vedea care sunt posturile pentru care îşi caută personal. 

„Am solicitat reprezentanţilor AJOFM şi directorilor de AJPIS-uri să discute cu toţi agenţii economici de la nivelul judeţelor, să vedeţi de ce forţă de muncă au nevoie. În funcţie de forţa de muncă pe care o solicită discutaţi cu Centrele Regionale de formare profeională, recalibraţi cursurile de formare profesională, inclusiv cursuri de tip „a doua şansă” pentru oameni care pot să treacă într-o etapă superioară a educaţiei lor şi aceste cursuri de formare profesioanlă le puneţi la dispoziţia celor care rezultă din aceste anchete, inspecţii şi în acest fel îi canalizăm pentru a intra în piaţa muncii şi care în timp să aibă o contributivitate la sistemul de pensii şi după minim 15 ani să poată să beneficieze măcăr de pensia minimă socială”, a precizat ministrul Raluca Turcan, în direct pe B1 TV.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite