Cea mai mare provocare a anului 2013

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară mondială a răvăşit multe principii ale capitalismului pe care-l ştiam cu toţii şi după care noi, românii, am tânjit atâţia ani.  Cred că una dintre cele mai importante pagube produse de seismul financiar, care a cutremurat lumea în ultimii ani, este destructurarea clasei de mijloc.

Citeam deunăzi un articol publicat de jurnaliştii de la France Press care scotea în evidenţă dramele trăite în diverse ţări din Europa (Italia, Spania, Grecia, Portugalia) de cei care până nu demult făceau parte din aşa numitul middle class. Proprietari de magazine, profesori, ingineri, mici antreprenori sunt nevoiţi să trăiască astăzi la limita subzistenţei din cauza scăderii drastice a veniturilor. Nu aş vrea să intru în cauzele care au declanşat aceste probleme în multe din ţările de pe Bătrânul Continent. 

Ceea ce vreau să subliniez însă, este faptul că ne aflăm în faţa unui pericol iminent şi anume: polarizarea ireversibilă a societăţilor. Altfel spus, subţierea clasei de mijloc va face ca în următorii zece ani să avem o pătură de oamenii foarte bogaţi, iar restul populaţiei să lupte practic doar pentru supravieţuiere. Mai mult decât atât, economia mondială este ameninţată, în acest context, de dictatura marilor corporaţii care vor căpăta puteri din ce în ce mai mari şi cărora practic nimeni nu li se va mai putea opune. Cred că toate guvernele europene ar trebui să ia în serios această problemă şi să adopte măsuri pentru a o combate. Altfel, Europa riscă să se transforme încet, încet într-o Americă de Sud.

România este din păcate cea mai expusă din acest punct de vedere, întrucât clasa de mijloc (atât cât era) a fost decapitată, atât de criza globală, cât şi de o clasă politică incompetentă şi coruptă. 

Păi, cum să fie competitiv micul antreprenor român când statul îi pune bir şi pe aerul pe care-l respiră? Cum să prospere profesorul şi medicul când Guvernul le-a tăiat fără discernământ 25% din salariu, aruncând în aer pilonii de bază ai dezvoltării unei naţiuni: educaţia şi sănătatea.  

În această conjunctură, cred că cea mai importantă provocare a anului ce vine este reconstrucţia fundaţiei pe care să poată renaşte clasa de mijloc. Asta dacă vrem să avem în viitor o Românie prosperă. 

În toată această ecuaţie, Guvernul Ponta are o mare responsabilitate întrucât deţine toate pârghiile pentru a relaxa sistemul fiscal, pentru a da drumul la marile investiţii cu valoare adăugată care să dezvolte economia pe orizontală, pentru a reduce birocraţia şi corupţia din instituţiile care gestionează atragerea de fonduri europene şi pentru a crea politici de  atragere a investiţiilor străine care vor genera noi locuri de muncă.

Iată aşadar o problemă, reconstrucţia clasei de mijloc, pe care aştept ca Guvernul Ponta să o pună pe agenda de lucru chiar în prima şedinţă din 2013.

În rest, să auzim numai de bine şi să dea Dumnezeu să aveţi un An Nou mai bun.  LA MULŢI ANI!

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite