Ce scrie presa internaţională despre plecarea lui Mugur Isărescu de la BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mugur isarescu

Se apropie momentul în care Mugur Isărescu trebuie să decidă dacă îşi va prelungi mandatul de guvernator al Băncii Naţionale a României,  pe care îl deţine deja de un sfert de secol, fiind cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume. Cum îşi va continua drumul, după ce actualul mandat i se încheie, în octombrie, ar putea fi crucial pentru independenţa precară a Băncii Naţionale în era populismului, scrie Bloomberg.

Potrivit publicaţiei, Isărescu ar fi mai înclinat să plece dacă există o ameninţare asupra consiliului de administraţie din România, unde toţi membrii urmează să fie realeşi sau înlocuiţi, precum s-a întâmplat în Polonia şi Ungaria, unde cei care face parte din consiliu sunt aliaţi guvernamentali.

„Dacă actuala conducere este înlocuită de loiali politici slab calificaţi, atunci randamentele pentru obligaţiunile româneşte vor creşte, probabil, iar leul va reintra sub presiune”, susţine Blaise Antin, şeful departamentului de cercetare al unui grup american cumpărător de titlurilor de stat româneşti.

Bloomberg subliniază că pentru România nu este un moment bun pentru o astfel de răsturnare şi ţara are nevoie de o mână de fier, în aşteptarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare de anul viitor, în contextul în care, după o creştere rapidă, economia este prognozată să încetinească, deficitul bugetar este pe cale să treacă de limitele UE, anul viitor, iar deficitul de cont curent este cel mai amplu din 2008.

Recent, autoritatea lui Mugur Isărescu a fost pusă la încercare. El s-a plâns că Guvernul nu l-a consultat pe nimic, de la tăieri de taxe, la impunerea suprinzătoare a „taxei pe lăcomie” pe bănci, prima măsură alimentând inflaţia, iar cea de-a doua generând cea mai mare vânzare pe bursă din ultimul deceniu.

În timp ce în ultimii ani a existat un „gentleman’s agreement” prin care principalele partide din Parlament i-au permit băncii centrale să menţină o conducere diversificată şi echilibrată, opoziţia susţine că de această dată PSD vrea control integral. Partidul a anunţat că se va ocupa de banca centrală după alegerile europarlamentare.

Potrivit Bloomberg, potenţialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu ar fi: Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, Aura Socol, profesor la ASE cu legături cu PSD, Cristian Socol, soţul Aurei Socol şi de asemenea profesor la ASE, Leonardo Badea, economist cu legături cu PSD, care acum conduce Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Câţiva dintre colegii lui Isărescu au anunţat deja că părăsesc BNR. Viceguvernatorul Liviu Voinea a acceptat o funcţie la FMI, la Washington, în timp ce membrul neexecutiv Agnes Nagy va lăsa alt candidat să îi preia postul, potrivit liderului UDMR, partid care a susţinut-o.

Până în prezent, Isărescu nu şi-a făcut publice planurile, glumind cu reporterii şi dându-le indicii că vârsta sa cântăreşte asupra deciziei. El ar putea merge în direcţia unei reînnoiri a mandatului, dar pentru un mandat mai scurt.

„Am aproape 70 de ani, nu?”, le-a spus el reporterilor acum un an, precizând că nu mai poate continua. Când a fost reîntrebat în ianuarie, însă, el pur şi simplu a spus că „Parlamentul va decide” şi că „ce contează cu adevărat este puterea acestei instituţii”.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite