Ce a luat pe mere, statul a dat pe pere: a încasat circa 733 milioane lei din taxa auto în 2013 şi a restituit 570 milioane lei din decizii pierdute în instanţă

Ce a luat pe mere, statul a dat pe pere: a încasat circa 733 milioane lei din taxa auto în 2013 şi a restituit 570 milioane lei din decizii pierdute în instanţă

Statul a dat înapoi două treimi din cuantumul încasărilor de pe timbrul auto, după ce şoferii au câştigat în instanţă decizii definitive

Încasările din timbrul de mediu au fost, în 2013, de aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei au reprezentat restituirile de sume pentru vechea taxă auto către cei care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens, potrivit datelor Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), citate de către Agerpres.ro.

 
Astfel, în anul 2013, AFM a avut încasări totale în valoare de 732.325.750,22 lei, reprezentând încasările din taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv timbrul de mediu. Din acest total, s-a restituit de către de Autoritatea Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) şi AFM suma de 570.276.616,04 lei, ca urmare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, scrie sursa citată.
 
Timbrul de mediu a intrat în vigoare în data de 15 martie 2013, taxa fiind calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.
 
Mai puteţi citi:
 
Taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justiţie a UE, la întrebările preliminare a două instanţe româneşti.
 
Faţă de trimestrul I 2013, în trimestrul II 2013 înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 1,8%, iar cele pentru transportul mărfurilor cu 0,5%, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS). Reamintim că, în luna martie, Guvernul a introdus timbrul de mediu, transformând România într-un „aspirator de rable“.
 
Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxă auto. Asta după ce autorităţile au dscoperit că sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare.
 
Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la înmatricularea maşinilor, înlocuind actuala taxă auto. „Adevărul" vă prezintă care sunt modificările aduse de timbrul de mediu, care înlocuieşte vechea taxă auto, şi care va fi impactul introducerii acestuia pe piaţa auto.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: