Mişa îşi retrage declaraţiile privind Pilonul II de pensii: Nu se desfiinţează, nu se naţionalizează. A fost o eroare pe care mi-o asum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pilonul II de pensii va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor, iar aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat, a declarat joi dimineaţă ministrul propus al Finanţelor. Seara, după votul de învestitură, el şi-a retras însă declaraţia: „Nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează. A fost o eroare pe care mi-o asum”.

UPDATE 18.29 Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat joi la parlament, după votul de învestitură a Guvernului Tudose, că Pilonul II de pensii ”nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează”, deşi dimineaţă, la audierea în comisiile de buget finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului susţinuse exact contrariul.

”Nu se desfiinţează, nu se naţionalizează. A fost o eroare pe care mi-o asum”, a susţinut Ionuţ Mişa întrebat ce se întâmplă până la urmă cu Pilonul II de pensii.

UPDATE 16.52 Şi premierul Mihai Tudose a asigurat că Pilonul II nu va fi desfiinţat şi că va avea o discuţie cu ministrul Finanţelor. 

„Nu se desfiinţează, punct”, a declarat răspicat Tudose.

UPDATE 15.55 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, întrebat despre afirmaţiile ministrului propus pentru Finanţe, Ionuţ Mişa, privind desfiinţarea pilonului II de pensii: „O prostie!”, potrivit zf.ro.

UPDATE 15.46 Principalii indicatori ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pierdeau peste 4%, iar leul s-a devalorizat până la cotaţii de peste 4,57 lei/euro, după publicarea în presă a informaţiilor despre noul program de guvernare, care schimbă total modul de impozitare şi desfiinţează pilonul II de pensii, unul din cei mai importanţi furnizori de capital din România.

La ora 15.25, ora României, indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni, pierdea 2,4%, după ce pierduse anterior chiar 4%, iar indicele BET-NG, al titlurilor din energie, scădea cu 3,8%, după ce iniţial pierduse peste 5%.

Brokerii au indicat că motivul scăderii este anunţul desfiinţării Pilonului II de pensii.

De asemenea, leul a pierdut circa 0,5% din valoare, cursul euro/leu urcând de la 4,55 unităţi la 4,5740 unităţi în jurul orei 15.25.

***

„Pilonul II se va desfiinţa. Banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intenţionăm spre sfârşitul anului”, a declarat ministrul propus al Finanţelor, Ionuţ Mişa (foto), în cadrul audierii sale din Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.

image

El a precizat că beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari. „La nivelul Pilonului II de pensii astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Mişa, potrivit Agerpres.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creştere cu 34,14% faţă de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Alegere pentru cei cu activităţi independente

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat însă că toţi salariaţii care au contract de muncă vor plăti în continuare CAS la sistemul public de pensii, cel de stat, urmând ca numai cei cu activităţi independente să aibă posibilitatea de a opta pentru plata acestora la fondurile de pensii private. Ea a lămurit acest lucru după ce au existat interpretări că ar fi eliminată obligativitatea contribuţiilor pentru pensii către sistemul de stat.

„Este o neînţelegere. Se referă la cei care au venituri din activităţi independente. Ei la ora actuală trebuie să plătească şi la pilonul I de pensii, care este al statului, şi la pilonul III de pensii, care este privat. Suma care se colectează de la aceste persoane este în jur de 200 de milioane de lei, este o sumă nesemnificativă şi prin programul de guvernare i-am lăsat să opteze pentru unul dintre cele două piloane, unde vor să îşi primească pensia. Repet, este vorba doar pentru cei care au venituri din activităţi independente. Nu vrem în niciun caz să dărâmăm pilonul statului ca să ajutăm piloanele de pensii private”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit programului de guvernare revizuit, pentru cei cu activităţi independente, atât PFA, cât şi alte tipuri de persoane juridice, CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligaţia de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate. CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuţii (pensionari, persoane cu handicap,tineri, persoane aflateîn întreţinere etc). Toate acestea vor permite ca cei cu activităţi independente să nu mai fie nevoiţi să depună raportări lunare sau trimestriale ca în prezent, ci acestea să se depună o singură declaraţie pe an, în primul trimestru al anului următor obţinerii veniturilor.

Se reia scandalul

În luna aprilie, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în aprilie sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare, şi a decis retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private.

După ce fostul ministru Viorel Ştefan şi liderul PSD au negat vehement intenţia la acel moment, noul ministru al Finanţelor confirmă acum desfiinţarea Pilonului II.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite