Ce înseamnă pentru economia Europei Centrale războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine generică ce sugerează posibilele efecte economice ce ar lovi economia europeană din cauza actualului conflict
Imagine generică ce sugerează posibilele efecte economice ce ar lovi economia europeană din cauza actualului conflict

Este imposibil să speculăm cu privire la rezultatele economice ale războiului şi nu are sens să venim cu scenarii privitoare la impactul economic. În schimb, este mai logic să vedem o imagine generală, schiţând posibile implicaţii economice pentru ţările occidentale, deoarece sancţiunile vor rămâne în vigoare în orice caz şi o stabilire suplimentară de noi sancţiuni este încă posibilă.

O escaladare a conflictului din Ucraina va avea un impact "devastator" asupra economiei globale, avertizează Fondul Monetar Internaţional, care spune că războiul din Ucraina a dus deja la creşterea preţurilor la energie şi cereale şi a generat un val de peste un milion de refugiaţi care au ajuns în ţările vecine, potrivit AFP şi Reuters. Războiul din Ucraina este „o catastrofă” pentru lumea întreagă şi va reduce creşterea economică globală, a declarat şi preşedintele Băncii Mondiale pentru BBC.

„Războiul din Ucraina vine într-un moment prost pentru lume, deoarece inflaţia era deja în creşte-re”, a spus David Malpass. El a subliniat, însă, că cea mai mare preocupare a lui este „cu privire la pierderea de vieţi omeneşti” care are loc în prezent. Se presupune că mii de civili şi soldaţi au fost ucişi în aceste lupte.

Conform unui raport al agenţiei de rating Moody’s, de la invazie, preţurile petrolului au crescut peste 100 dolari pe baril, ceea ce va exacerba mediul inflaţionist, dacă rămâne la acel nivel.

Conform Moody’s:

• Escaladarea, în continuare, a conflictului Rusia-Ucraina ar putea pune în pericol redresarea economică a Europei.

• Riscurile geopolitice sunt negative pentru activitatea economică.

• Amploarea efectelor va depinde de durata şi severitatea crizei.

• Impactul conflictului militar va fi resimţit acut atât de Ucraina cât şi de Rusia, atât prin efectul uman, cât şi prin tulburările economice.

Pentru ţările din Europa Centrală, conflictul este cu atât mai dăunător, cu cât mai toate au de suferit din punct de vedere economic, din cauza apropierii de zona de conflict, a afluxului de refugiaţi sau a unor decizii politice care nu au ţinut seama de semnalele de alarmă legate de dispariţia democraţiei din Rusia.

În România, de exemplu, ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 4,25% pe an, de la 4,03% pe an vineri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Semne îngrijorătoare vin şi de piaţa alimentelor şi a lipsei de combustibili.

În Ungaria, având în vedere că este în plină desfăşurare campania electorală, discursul public se învârte în jurul susţinerii de către Viktor Orban a unei „neutralităţi” faţă de conflictul ucrainean, în fapt un joc la două capete prin care a încercat să utilizeze ce e mai bun din ambele lumi: securitate euro-atlantică şi accesul la piaţa rusească. Totuşi, acum aceste jocuri i se întorc împotrivă, situaţia economică din Ungaria fiind grav afectată de sancţiunile împotriva Rusiei.

-           Forintul a ajuns la un nivel istoric faţă de euro, rata de schimb fiind de 400 de forinţi pentru un euro;

-           Indicii bursieri de la Budapesta au mers doar în scădere, acţiunile OTP Bank au scăzut la jumătate, faţă de începutul anului;

-           Cea mai importantă majorare a dobânzii de referinţă (75 de puncte de bază) din anul 2008 a Băncii Centrale a Ungaria;

Economia Poloniei a înregistrat o creştere susţinută în trimestrul 4 din 2021 şi a început 2022 puternic, dar conflictul militar din Ucraina ar putea reduce ritmul dezvoltării în lunile următoare. Incertitudinea fără precedent va afecta încrederea investitorilor, în timp ce războiul şi sancţiunile vor lovi economia prin intermediul comerţului.

Şi în Slovacia, importurile de gaz şi petrol rusesc vor afecta destul de serios economia, deoarece nu există momentan aprovizionare din alte regiuni. Pe de altă parte, în decembrie 2021, companiile slovace au angajat peste 13.500 de ucraineni, ceea ce arată că vor exista probleme şi în acest domeniu.

Totuşi, chiar dacă preţurile vor continua să crească, slovacii de lângă graniţă spun că îşi vor face cumpărăturile din alte ţări, în special Polonia, unde guvernul a tăiat TVA pentru mâncare şi produse petroliere.

O privire generală ne arată că, deşi toate ţările din regiune vor suferi de pe urma războiului din Ucraina, se pare că Ungaria va avea printre cele mai afectate economii din Europa, ca urmare a legăturilor foarte strânse cu investiţiile ruseşti, realizate în pofida avertismentelor venite de la experţii Occident, respectiv din cauza deschiderii foarte mari către piaţa rusă, aspect pe care Viktor Orban a încercat să îl prezinte ca un succes. Precum „misiunea sa de pace” din Rusia, dinaintea începerii războiului, pe care a prezentat-o drept un alt succes....pentru  ca mai apoi să vedem în ce s-a transformat...

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite