Ce câştigă şi ce pierde statul român dacă va deveni acţionar la Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român ar putea redeveni acţionar la Rompetrol Rafinare în această toamnă, întrucât kazahii au plătit doar o parte a datoriei istorice. Ministerul de Finanţe vrea să prelungească termenul scadent al datoriei, adică 30 septembrie 2010, pentru a putea recupera întreaga sumă.

Oficialii Grupului Rompetrol, controlat de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, au anunţat că au plătit 54 de milioane de euro în contul obligaţiunilor în care a fost convertită datoria istorică a rafinăriei Petromidia, de 571 de milioane de euro, ceea ce le permite păstrarea pachetului majoritar. Astfel că statul este la un pas de a intra din nou în acţionariatul Rompetrol Rafinare, de data aceasta ca acţionar minoritar.

Citiţi şi:

Pierderi şi proteste la Rompetrol

Negocierile continuă

Deşi anterior a admis că statul va deţine un pachet minoritar la compania petrolieră dacă Grupul Rompetrol plăteşte doar o parte din bani până la scadenţă, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat ieri că negocierile continuă în ideea prelungirii termenului de plată, astfel încât statul să poată încasa întreaga sumă. „Negocierea plăţii pe o anumită perioadă de timp poate fi o opţiune. Am prefera o extindere a termenului (30 septembrie 2010 - n.r.) şi plata întregii sume, faţă de conversia în acţiuni. Nu cred că poziţia de acţionar minoritar ar fi avantajoasă pentru statul român", a spus Vlădescu, citat de Bloomberg.

Ce ar însemna pentru România colaborarea cu KazMunaiGaz în acţionariatul Rompetrol Rafinare? „Faptul că doar o parte a datoriei este achitată poate fi compensat cu alt tip de parteneriate", ne-a declarat Ionuţ Purica, expert în cadrul Academiei Române. El a enumerat proiecte energetice foarte importante, care ar putea fi urgentate, precum ruta de transport al gazelor lichefiate din zona caspică spre Europa prin Georgia şi România sau Constanţa-Trieste, oleoduct de care Grupul Rompetrol este interesat. Totodată, România ar putea câştiga comenzi industriale din Kazahstan pentru echipamente de foraj petrolier.

„Mai mult, Kazahstanul este o ţară bogată în uraniu, iar România are nevoie de această resursă pentru programul său nuclear", a continuat academicianul. Pe de altă parte, un astfel de parteneriat implică şi riscuri. „Vom fi într-o poziţie pe care va trebui să o definim foarte bine în cadrul Uniunii Europene, pentru că discutăm de influenţe regionale cu impact asupra întregii economii comunitare", susţine Purica.

Nevoie imediată de cash-flow

Economistul Daniel Dăianu spune că beneficiile statului ca acţionar minoritar la Rompetrol Rafinare depind în mare parte de acordarea sau nu de dividende, în contextul în care compania are pierderi de mai mulţi ani. „Statul poate miza pe creşterea preţului petrolului pe viitor, însă are nevoie imediată de cash-flow", a arătat Dăianu. În opinia sa, dacă statul kazah este interesat să fie într-o relaţie bună cu Uniunea Europeană, ar trebui să-şi onoreze obligaţiile faţă de România. „Însă nici Uniunea Europeană nu e monolitică. Sunt ţări pentru care e mai importantă relaţia cu Kazahstanul decât obligaţiile acestuia faţă de România", a conchis economistul.

„Din punct de vedere strict investiţional, eu nu mi-aş dori să fiu acţionar minoritar al Rompetrol Rafinare delistată, întrucât posibilitatea mea de a găsit un cumpărător e foarte scăzută", susţine brokerul Iulian Panait de la KTD Invest. Acesta a arătat că este foarte puţin probabil ca statul să primească dividende, având în vedere situaţia financiară a companiei.

„Această companie delistată ar fi ultimul loc unde m-aş duce să investesc bani", a punctat el. Obligaţiunile neachitate de kazahi vor fi convertite în acţiuni emise la valoarea nominală de 0,1 lei/titlu. Dacă statul va vinde ulterior pachetul de acţiuni, ar ieşi în pagubă la orice cotaţie sub valoarea nominală, care nu a mai fost atinsă de la finele anului 2007. Kazahii aşteptă profit la Rompetrol Rafinare abia în 2013.

Delistarea mai aşteaptă

La cererea Ministerului Finanţelor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocat procesul de delistare a Rompetrol Rafinare până la clarificarea situaţiei legate de datoria istorică. Kazahii spun că acest lucru este ilegal şi cer despăgubiri de 50 de milioane de dolari.

România, poarta kazahilor spre Uniunea Europeană

În luna martie a acestui an, într-o vizită oficială la Astana, preşedintele Traian Băsescu a declarat că utilizarea infrastructurii româneşti este o oportunitate pentru accesul Kazahstanului în Europa. „România înţelege necesitatea Kazahstanului de a avea oportunităţi de export în Uniunea Europeană. Suntem gata să colaborăm pentru ca acest stat să poată folosi infrastructura românească - portul Constanţa, căi ferate, linii de comunicare, Dunărea.

Este o oportunitate uriaşă pentru Kazahstan de a-şi asigura accesul spre pieţele europene", a spus Băsescu, citat de agenţia Kazinform. Preşedintele kazah, Nursultan Nazarbayev, a arătat că statul pe care îl reprezintă este pregătit să colaboreze cu România în energie, transporturi, comunicaţii, agricultură şi bunuri de consum.

Kazahstanul este cel mai important partener comercial al României din Asia Centrală. Anul trecut, schimburile comerciale între cele două ţări au fost de 800 de milioane de dolari. Importul României din Kazahstan este dominat de produse minerale, în principal ţiţei, metale şi articole din metale.

România exportă în Kazahstan maşini şi echipamente, în special utilaj petrolier şi piese de schimb, metale şi articole din metale, mase plastice şi mobilă. Kazahstanul este cea mai bogată ţară în resurse energetice din Asia Centrală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite