Ce buget a croit PSD pentru propriul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii au realizat un proiect de buget pentru 2017 bazat pe o creştere economică optimistă, de 5,5%, cu venituri în creştere, în ciuda tăierii unor taxe şi impozite, dar şi cu cheltuieli mai mari, o bună parte fiind promise investiţiilor.

Partidul Social Democrat (PSD), care a câştigat detaşat alegerile parlamentare şi care are prima şansă de a forma viitorul Guvern, şi-a prezentat săptămâna trecută proiectul de buget pentru anul viitor, care cuprinde o serie de măsuri pentru creşterea veniturilor populaţiei, investiţii masive în sectoare-chei, reducerea taxelor, dar şi câteva semne de întrebare, arată analiştii consultaţi de „Adevărul“.

Social-democraţii susţin că au croit proiectul de buget cu intenţia de a aduce mai mulţi români în clasa de mijloc şi vor să transfere în buzunarele românilor cele 253 de miliarde de lei reprezentate de veniturile ce ar urma să se strângă în vistieria statului în următorul an. Direcţiile principale ale bugetului, susţine PSD, sunt creşterea veniturilor populaţiei (majorarea salariului minim şi a celui mediu, a salariilor în educaţie, sănătate şi ceilalţi angajaţi din sectorul public, a punctului de pensie şi a pensiei minime garantate), investiţii masive în infrastructură, sănătate, educaţie, agricultură, dar şi reducerea taxelor  - a celor 102 taxe nefiscale, a impozitului pe cifra de afaceri, TVA zero pentru vânzarea locuinţelor şi altele. Pentru realizarea tuturor acestor deziderate, PSD ar reduce cheltuielile Parlamentului, Guvernului, Ministerului Finanţelor, Ministerului Energiei şi Ministerului Comunicaţiilor, potrivit proiectului prezentat. 

  

Pe ce fundamente s-a făcut bugetul

În realizarea proiectului de buget pentru 2017, PSD a luat în calcul un Produs Intern Brut (PIB) de 815,2 miliarde de lei pentru anul viitor, o creştere economică de 5,5%, considerată de analişti exagerată, un curs de schimb de 4,46 lei/euro şi o rată a inflaţiei de 1,2%. Proiectul este construit cu un deficit bugetar de 2,7% din PIB, venituri totale de 253,7 milioane de lei (31,1% din PIB) şi cheltuieli de 275,6 miliarde de lei (33,8% din PIB). 

De asemenea, s-a ţinut cont de majorarea salariului minim pe economie de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, chestiune aflată acum în negocieri, a salariului mediu – la 3.100 de lei, majorarea punctului de pensie de la 871,7 de lei la 1.000 de lei şi garantarea unei pensii minime de 520 de lei. 

Creştere pe linie la venituri 

Potrivit proiectului de buget realizat de PSD, veniturile totale ar urma să crească de la 227,8 miliarde de lei în 2016 (estimarea social-democraţilor) la 253,7 miliarde de lei în acest an, respectiv 31,1% din PIB. Cu excepţia veniturilor nefiscale, care ar urma să se reducă de la 18,9 miliarde de lei la 15,2 miliarde de lei în urma eliminării celor 102 taxe, toate celelalte categorii sunt prevăzute pe plus. Majorări de venituri sunt luate în calcul chiar şi la TVA şi accize, deşi Codul Fiscal prevede reducerea TVA de la 20% la 19% şi eliminarea supraaccizei pe carburanţi de la 1 ianuarie 2017. Social-democraţii arată că, în urma majorării veniturilor populaţiei, a realizării de investiţii publice şi de investiţii din fonduri europene, a înfiinţării Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, dar şi datorită programului „Start-up“, va creşte baza la care se aplică taxele şi impozitele şi astfel se vor genera venituri fiscale suplimentare. PSD indică şi o creştere de 4,7 miliarde de lei a contribuţiilor pentru asigurări sociale, la 66,7 miliarde de lei, în urma majorării salariului minim şi mediu, a veniturilor celor care desfăşoară activităţi independente, dar şi în urma creşterii cu 204.000 a numărului de locuri de muncă. 

O creştere spctaculoasă, de 14 miliarde de lei, până la 21,3 miliarde de lei, este indicată în proiectul social-democraţilor în cazul veniturilor din fonduri europene, iar asta după ce în 2016 s-au absorbit sume modeste, restul fiind plăţi în avans de la Comisia Europeană, ce urmează să fie returnate.    

Scăderi de cheltuieli cu bunurile şi serviciile 

PSD estimează, în proiectul de buget prezentat recent, că totalul cheltuielilor va creşte anul viitor la 275,6 miliarde de lei (33,8% din PIB), de la un nivel prognozat de 238,7 miliarde de lei în acest an. Şi în acest caz, sunt prevăzute creşteri la aproape toate categoriile, excepţie făcând cheltuielile cu bunuri şi servicii şi cele cu dobânzile datorate pentru împrumuturi. Potrivit proiectului, cheltuielile cu bunuri şi servicii scad de la 40 de miliarde de lei în 2016 la 38,9 miliarde de lei în 2017. „Scad toate domeniile cu 10%, exceptând Sănătatea şi Apărarea Naţională, unde cresc cu 2 miliarde de lei“, se arată în proiect. Cheltuielile de  personal ar urma să crească anul viitor cu 8,8 miliarde de lei, până la 65,8 miliarde de lei, reprezentând majorarea salariilor pentru medici, profesori şi ceilalţi bugetari. 

Mai exact, creşterea veniturilor celor care lucrează în Sănătate şi Educaţie cu 15% de la 1 ianuarie 2017 (OUG 20/2016) şi a salariilor tuturor angajaţilor din sectorul public de la 1 iulie 2017, se arată în prezentarea proiectului de buget întocmită de PSD. 

Cheltuielile pentru asistenţă socială se majorează cu 4,8 miliarde de lei, la 86,3 de miliarde de lei, în principal pentru majorarea punctului de pensie de la 871 de lei la 1.000 de lei şi a pensiei minime garantate de la 400 de lei la 520 de lei. 

De asemenea, este promisă în proiectul PSD creşterea cu 6,8 miliarde de lei, până la 23,8 miliarde de lei, a cheltuielilor de capital, ceea ce reprezintă creşterea investiţiilor publice. Ce investiţii? Investiţii în industria de apărare, Programul Naţional de Dezvoltare Locală (apă, canal, drumuri, locuinţe), realizarea proiectului „Spitalul republican“, realizarea de spitale regionmale, modernizări şi dotări ale spitalelor regionale, amnulanţe pentru fiecare localitate, creşe, grădiniţe, modernizarea şcolilor, irigaţii, autostrăzi şi căi ferate rapide. 

La repartizarea fondurilor pe ministere, PSD prevede scăderi de bugete doar la Ministerul Finanţelor, Ministerul Energiei şi Ministerul Comunicaţiilor. 

De altfel, în prezentarea proiectului de buget, PSD realizează o comparaţie cu proiectul aflat în lucru în Guvernul Cioloş, din care reiese că miniştrii tehniocraţi prevăd tăieri de fonduri la 12 ministere. 

Analişti: Creştere economică exagerată

Analiştii economici consultaţi de „Adevărul“ consideră că proiectul de buget întocmit de PSD este unul „lucrat cu bunăvoinţă“, dar că acesta conţine anumite incertitudini sau chiar exagerări. „Trebuie văzute exact fundamentele din spatele cifrelor. Se pleacă de la o creştere economică de 5,5%. Dacă ne uităm la proiecţii, majoritatea sunt cuprinse între 3% şi 4%. Mediana Bloomberg, calculată pe baza proiecţiilor a 26 de analişti, indică o creştere economică de 3,5% pentru anul viitor. Un avans de 5,5% este foarte foarte mult. De la 3,5% la 5,5% este o distanţă foarte mare. La inflaţie şi la cursul de schimb nu văd probleme, se încadrează în aşteptările pieţei“ a declarat, pentru „Adevărul“, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. 

De asemenea, acesta consideră că impactul reducerii TVA de la 20% la 19% şi al eliminării supraaccizei pe carburanţi va fi unul negativ. „Pe partea de TVA şi accize, proiecţia nu pare să ţină seama de reducerile prevăzute de la 1 ianuarie 2017. Veniturile din TVA şi accize ar trebui să scadă. Dacă scad TVA şi accizele, ar trebui să avem cifre mai mici. Asta nu înseamnă că măsurile nu se vor lua, însă eu văd altfel impactul lor“, a mai spus Dumitru.

La rândul său, profesorul de economie Mircea Coşea susţine că este pentru prima dată când un partid aflat în campanie prezintă un proiect de buget logic, chiar dacă există anumite semne de întrebare. „Este pentru prima dată când un partid aflat în program electoral prezintă un proiect de buget care pare logic, pentru că se indică de această dată şi anumite surse de venit pentru anumite cheltuieli. De obicei, se aruncau măsurile fără indicarea unei surse. Sunt însă trei semne de întrebare. În primul rând, mi se pare că este o exagerare că vom avea o creştere economică de 5,5%. Condiţiile naţionale şi internaţionale nu prea ne duc acolo, eu zic undeva de la 2,5%, cel mult 4%. În al doilea rând, nu se vorbeşte cum se va reuşi menţinerea cursului de schimb la acest nivel. Să nu uităm că euro este într-o perioadă delicată, avem în vedere problemele din Grecia, care a adoptat un nou program de austeritate, dar şi de alegerile din celelalte state. În al treilea rând, atragerea de fonduri europene este sub semnul întrebării. Se poate specula că vor fi atrase mai multe fonduri decât a făcut-o Guvernul tehnocrat, dar să nu uităm că Uniunea Europeană poate redefini politica de redistribuire a fondurilor, având în vedere problemele Italiei şi ale Greciei. Dacă aceste condiţii ar fi stabile, putem vorbi că este un proiect cu o anumită logică, unul bine realizat“, a spus Coşea. Acesta adaugă că PSD nu a ţinut cont de secvenţialitate în realizarea bugetului: „Nu există o corespondenţă în timp între introducerea unei măsuri şi efectele ei“. 

Profesorul de economie se aşteaptă ca social-democraţii ajunşi la guvernare să efectueze anumite corecţii asupra acestui proiect. „În mare parte, putem spune că esre un schelet pe care se va îmbrăca bugetul pe 2017. Eu cred, totuşi, că acest proiect va fi supus anumitor corecţii. Chiar dacă au bunăvoinţă, ei nu ştiu încă ce efecte au măsurile pe care le-au proipus. Trebuie să vadă şi ce le lasă Guvernul Cioloş“, a explicat Coşea.  

Ce buget lasă Guvernul Cioloş 

Proiectul de buget aflat în lucru la Ministerul Finanţelor condus de Anca Dragu prevede însă venituri totale de 243,3 miliarde de lei în 2017 şi cheltuieli totale de 267,2 miliarde de lei. Bugetul este fundamentat pe o creştere reală a Produsului Intern Brut estimată la 4,3%, până la o sumă efectivă de 807,4 miliarde de lei, comparativ cu 758,5 miliarde de lei anul acesta. La aceste niveluri de venituri şi cheltuieli, deficitul bugetar se va menţine sub 3%, a arătat recent Anca Dragu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite