Ce angajamente îşi ia România în faţa FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului preventiv în board-ul director al FMI este strict condiţionată de implementarea a patru măsuri, care cuprind majorarea preţului la gaze, plata arieratelor de la autorităţilor locale, privatizarea Oltchim şi vânzarea a 5% din Transgaz.

"Am ajuns la un acord la nivel de experţi. Vom recomanda boardului să finalizăm misiunea, dar, bineînţeles va trebui să vedem reacţia de la Washington (...) Acţiunile prealabile sunt patru. Prima este legată de arieratele la autorităţile locale. Va fi o ordonanţă guvernamentală care va permite ca autorităţile locale să poate folosi resursele disponibile pentru a reduce arieratele şi chiar să permită autorităţilor centrale să achite direct aceste arierate din cotele defalcate", a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Erik der Vrijer, citat de Mediafax.

El a precizat că celelalte precondiţii se referă la creşterea preţului la gaze pentru populaţie şi companii de la mijlocul lunii septembrie, lansarea ofertei publice de vânzare a 5% din Transgaz şi lansarea privatizării Oltchim.

Potrivit lui der Vrijer, toate aceste precondiţii sunt angajamente ferme, iar în lipsa uneia dintre ele boardul FMI nu va analiza noua evaluare a acordului cu România.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit semnificativ în jos prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, însă anticipează un avans real al PIB mult mai consistent în 2013, de 3%, a anunţat şeful misiunii de evaluare, Erik der Vrijer.

Citeşte aici despre revizuirea prognozei de creştere economică pe acest an făcută de FMI

O delegaţie comună FMI, CE şi Banca Mondială se află la Bucureşti de la finele lunii iulie pentru a discuta cu autorităţile române cea de-a şasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

FMI revine la Bucureşti după alegerile parlamentare

Următoarea misiune FMI de evaluare a acrodului preventiv va reveni la Bucureşti după alegerile parlamentare, odată cu formarea unui nou guvern, dar vizita nu se va prelungi până la Crăciun, chiar dacă alagerile vor avea loc la început de decembrie, a declarat şeful misiunii FMI.

"Următoarea evaluare va fi curând după alegerelile parlamentare, înainte de alageri nu are rost. Va fi un nou Parlament, un nou Guvern. S-ar putea şi ca lumea să fie foarte ocupată înainte de alegeri", a spus der Vrijer.

El nu a exclus o "vizită rapidă" înainte de alagerile generale, dar care nu va constitui o misiune reală de evaluare.

"Poate doar să rămânem în contact....Dacă alegerile au loc la finele lui noiembrie sau la începutul lunii decembrie, atunci venim imediat după. Dar vă spun de pe acum că nu am de gând să fac Crăciunul în România, ci acasă, cu familia", a adăugat şeful misiunii FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite