Ce aduc în schimb înlocuitorii Nokia la Jucu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile Bosch şi De’Longhi, care vor lua locul Nokia în parcul industrial de la Jucu,  vor angaja aproximativ 3.000 de oameni, iar salariile vor fi competitive.

Nokia, unul dintre cei mai importanţi investitori străini din ţară, închide în martie fabrica de la Cluj. Pentru cei 1.900 de clujeni care lucrează aici, această plecare înseamnă pierderea locului de  muncă. În locul Nokia se anunţă acum venirea mai multor  investitori români sau străini, printre care se numără Bosch şi De'Longhi. Unii analişti spun că salariile celor care vor lucra pentru noii investitori vor fi mai mici şi această situaţie va fi un semn de scădere economică. Alţi, însă, spun că ei vor plăti cel puţin la fel de bine ca şi Nokia.

Nokia, un angajator bun la Cluj

 „Ceea ce a scris mass-media despre salariile de la Nokia, cum că ar fi de 800 de lei, nu este adevărat. Un muncitor cu opt clase, care lucra ca operator la Nokia şi îşi făcea norma, câştiga 2.000 sau chiar 3.500 de lei net lunar. Doar cei care nu-şi făceau norma câştigau 800 de lei o lună sau două, după care erau înlocuiţi", a precizat Daniel Don, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj.

În ceea ce priveşte salariile celor 50 de specialişti cu studii superioare de la Nokia, situaţia era mult diferită de a celorlalţi angajaţi. „Cei cu studii superioare, de la departamentele care reclamă inventivitate şi inovaţie tehnologică, aveau salarii cuprinse între 10.000 de lei şi 40.000 de lei lunar net. Aşa că salariile au fost mult mai mari decât s-a scris în presă, dar erau cifre pe care angajaţii nu le-au făcut publice, dar instituţia noastră a avut cunoştinţă de ele. Nokia a fost un anagajator bun pentru Cluj", a mai spus Daniel Don.

3.000 de locuri de muncă noi în 2012

În prezent, un singur mare investitor a semnat contractul pentru prealuarea halelor Nokia de la Jucu şi a acceptat ca numele său să fie făcut public. Este vorba despre compania italiană De'Longhi, producătoare de electrocasnice, care va investi 30 de milioane de euro şi va angaja 1.000 de persoane până în luna martie, când va începe producţia.

Până la mijlocul lui februarie va fi semnat şi contractul cu Bosch care va investi 60 de milioane de euro şi va angaja 2.000 de persoane, lucru confirmat de directorul adjunct al parcului industrial Tetarom, Valentin Peter. „Contractul cu Bosch a fost finalizat, urmând să fie semnat la mijlocul lunii februarie. Compania va avea două etape de dezvoltare a fabricii. În prima, în 2012, vor fi angajate 1.250 de persoane, iar în a doua, care va avea loc în 2013, restul până la 2.000".

Analistul economic Ilie Şerbărnescu se declară sceptic în legătură cu aceste investiţii anunţate la Cluj. „În primul rând, să-i vedem veniţi pe cei anunţaţi. În al doilea rând, să vedem cum plătesc. Dacă vor veni cu salarii la nivelul minim pe economie este grav. Pentru că vom ajunge ca şi China. China este o ţară subdezvoltată în care un sfert din populaţie are salarii relativ bune şi trei sferturi au salarii mizere. Cu salarii minime nu poţi asigura dezvoltarea economică a unei ţări şi tare mi-e teamă că, de fapt, Clujul se îndreaptă în această direcţie cu tipul acesta de investitori", a precizat Ilie Şerbănescu.

Analistul este însă contrazis de Daniel Don, directorul executiv al AJOFM Cluj. „Investitorii care vor veni la Cluj nu vin pentru forţa de muncă ieftină din oraş, Clujul nu are o forţă de muncă ieftină. Ar fi putut merge în altă parte dacă aceasta le-ar fi fost intenţia. Dar vin la Cluj pentru că este o forţă de muncă calificată, pentru că aici oamenii ştiu să lucreze pe calculator cu uşurinţă şi pe orice tip de utilaje moderne", a mai precizat Daniel Don.

Sunt aşteptaţi şi investitori mici în judeţul Cluj

Pe lângă aceste companii mari, în Cluj vor veni şi firme mai mici. „În acest an, şomajul se va reduce de la 4% la 3% pentru că avem o fabrică la Gilău care va crea 100 de locuri de muncă în februarie, mai avem o fabrică la Apahida unde o companie olandeză va investi 10 milioane de euro şi va asigura 400 de locuri. O firmă din Turda va face şase sere pe o suprafaţă de şase hectare şi asigură 100 de locuri de muncă. În plus, la Arc Parc Dej, nişte investitori germani asigură în acest an alte 1.000 de locuri de muncă. Vor fi salarii bune pentru că va fi o concurenţă acerbă petnru oamenii buni", a spus Daniel Don, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj.

2.000 este numărul angajaţilor concediaţi în urma închiderii fabricii Nokia de la Jucu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite