CCR pune beţe-n roate reparării Ordonanţei 114

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificarea controversatei Ordonanţe 114 prin angajarea răspunderii este neconstituţională, a decis miercuri Curtea Constituţională a României (CCR), care a admis o sesizare formulată de PSD. Specialiştii susţin că decizia CCR ar putea afecta şi Ordonanţa prin care Guvernul Orban a „scurtat“ intrarea în vigoare a măsurilor. Momentan, un prim efect este că bugetarii vor putea să cumuleze pensia cu salariul încasat de la stat.

Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea, în luna decembrie a anului trecut, pe un proiect de modificare a Ordonanţei 114 care elimina preţurile plafonate la gaze, posibilitatea de a renunţa la Pilonul II de pensii, taxa bancară şi din energie şi posibilitatea de a cumula pensia cu salariul de la stat.

CCR a dat dreptate PSD

PSD a decis să sesizeze Curtea Constituţională, la finalul lui 2019. Pe de o parte, social-democraţii au criticat forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu acelaşi obiect, cât şi la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Pe de altă parte, PSD susţinea că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea este identic cu cel al iniţiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară. Mai mult, social-democraţii au atras atenţia asupra prevederilor din Constituţie care stipulează că drepturile sau libertăţile pot fi restrânse prin lege numai pentru anumite situaţii, precum apărarea securităţii naţionale. Totodată, autorii sesizării au susţinut că angajarea răspunderii de către Executiv poate fi făcută asupra unui singur domeniu de reglementare. Partidul arăta că proiectul conţine „modificări şi completări a peste 25 de acte normative“.

Judecătorii CCR au decis miercuri că Guvernul Orban nu a procedat corect când şi-a angajat răspunderea proiectul de reparare a Ordonanţei 114, astfel că modificările aduse prin intermediul lui sunt neconstituţionale. „În argumentarea soluţiei, Curtea a reţinut că nu au fost respectate condiţiile constitituţionale referitoare la procedura angajării răspunderii Guvernului şi, în consecinţă, a admis criticile de neconstituţionalitate extrinsecă formulate“, a precizat CCR.

Ce rămâne

Cu toate acestea, rămân în vigoare modificările la Ordonanţa 114 aduse de Guvern, pentru că între timp Cabinetul Orban a dat o nouă ordonanţă de urgenţă, OUG 1/2020. Actul normativ a fost adoptat după ce proiectul de angajare a răspunderii nu a mai putut fi aplicat, din cauza sesizării CCR. Ordonanţa include de asemenea eliminarea plafoanelor de preţ la gaze şi curent şi celelalte măsuri.

Totuşi, Ordonanţa 1 nu mai interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. Acest lucru înseamnă că bugetarii nu vor mai fi obligaţi să aleagă unul dintre cele două venituri.

Efecte neaşteptate

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spune că trebuie aşteptată motivarea deciziei CCR potrivit căreia este neconstituţională asumarea răspunderii Guvernului pe modificarea OUG 114. Potrivit lui, dacă neconstituţionalitatea nu este doar pentru formă, ci şi pentru unele articole, va fi o problemă şi cu Ordonanţa 1, care a preluat majoritatea prevederilor din proiectul de lege asumat în Parlament pentru modificarea OUG 114.

„Având aceleaşi articole, nu pot fi ţinute în vigoare dacă au fost declarate neconstituţionale cele din ordonanţa pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Au procedat total haotic. Nu se poate să faci două legi cu acelaşi continut când ştii că una dintre ele este atacată la CCR“, a afirmat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, pentru HotNews.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite