Câţi bani plăteşte statul pentru salariile preoţilor şi ale personalului clerical în 2022 şi cât este cel mai mic venit lunar

Câţi bani plăteşte statul pentru salariile preoţilor şi ale personalului clerical în 2022 şi cât este cel mai mic venit lunar

Foto Shutterstock

Proiectul de buget pe anul viitor, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor, prevede o alocare de peste 750 de milioane de lei drept sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele trei programe finanţate de stat sunt, potrivit Hotnews, următoarele:
 
1. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult, acordat de la bugetul de stat ,prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte.
 
În 2022 se vor acorda 751,2 milioane lei, suma fiind în scădere cu 2,1%.
 
Programul este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării clerului din ţară cât şi pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Romane din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, în special activităţi adresate tinerilor, dar şi a personalului neclerical trimis să deservească aşezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române, cât şi a celui neclerical din judeţele Covasna şi Harghita.
 
2. Alocaţii bugetare pentru salarizarea personalului din învăţământul teologic.
 
Se dau 9,1 milioane lei în 2022, sumă mai mare cu 72% decât în 2021.
 
Programul este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării personalului neclerical angajat în unităţile şi instituţiile de învăţământ teologic autorizate şi acreditate potrivit legii.
   
3. Lacaşuri de cult
 
Se alocă 125 milioane lei, cu 0,5% mai mult decât în 2021.
 
Programul este destinat susţinerii cultelor religioase recunoscute din România pentru restaurarea şi conservarea lăcaşurilor de cult care sunt monumente istorice şi a bunurilor din patrimoniul cultural naţional mobil aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreţinerii şi funcţionarii unităţilor de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult, pentru achiziţionarea de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult şi de asistenţă socială susţinute de acestea, pentru spijinirea activităţilor de asistenţă socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni şi alte forme de asistenţă, pentru susţinerea unor acţiuni cu caracter intern şi internaţional realizate de cultele religioase din România.
 

Concret, Legea 153/2017, actualizată cu veniturile pe anul 2022, prevede că Patriarhul Bisericii Portodoxe Române are o funcţie care se asimilează celor deţinute de preşedinţii Senatului sau Camerei Deputaţilor (coeficient de 11,50 înmulţit cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare); Arhiepiscopul major şi mitropolitul BOR având funcţii asimilate secretarilor şi chestorilor senatului şi ai Camerei Deputaţilor (9,2 salarii minime brute), Arhiepiscopul are o funcţie asimilată celei de ministru (10,5 salarii minime brute); episcopii au funcţii asimilate vicepreşedinţişlor Comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor (9,4 salarii minime brute), iar episcopul-vicar are o funcţie asimilată parlamentarilor (9 salarii minime brute).

 

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim brut garantat în plată este de 2.550 lei, ceea ce înseamnă că înalt prea-sfinţiţi care deţin funcţiile de mai sus au un venit minim brut cuprins de cel puţin 22.950 de lei/lună şi 29.325 lei/lună.

 
442.200 euro/lună şi pentru preoţii şi lăcaşurile din străinătate
 
În plus, art. 49 din proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2022, prevede că „pentru sprijinirea aşezămintelor religioase din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, se alocă suma de 442.200 euro/lună”.
 
 
Numărul de contribuţii aferent personalului neclerical trimis să deservească aşezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române şi numărul de posturi aferent personalului clerical şi neclerical angajat în unităţile cultelor recunoscute din România finanţat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, se menţin în plată la nivelul finanţat în anul 2021, se mai arată în document.
 

 

Legea 153/2017 prevede la Capitolul „Culte” următoarele:

A. Salarii de bază pentru personalul clerical încadrat în unităţile bugetare
 
Funcţii de execuţie
           
  Nr. crt. Funcţia Nivelul studiilor Salariile de bază - lei
Gradaţia 0
Coeficient
  1 Preot Anul 2022
  gradul I S 4000 1,60
  gradul II S 3900 1,56
  definitiv S 3850 1,54
  debutant S 3700 1,48
  2 Preot    
  gradul I M 3700 1,48
  definitiv M 3650 1,46
  debutant M 3550 1,42
 

 

B. Indemnizaţiile personalului din conducerea cultelor recunoscute şi a unităţilor centrale de cult, asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică

         
  Nr. crt. Funcţia Numărul maxim de posturi Funcţia cu care se asimilează
  1 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române 1 Preşedintele Senatului şi Preşedintele Camerei Deputaţilor
  2 Arhiepiscop major, mitropolit Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Romano-Catolică 11 Secretarii şi Chestorii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor
  3 Arhiepiscop, şef de cult (mitropolit, episcop, muftiu, şef rabin, preşedinte uniune, preşedinte) 22 Ministru
  4 Episcop, episcop-vicar patriarhal 34 Vicepreşedinţii comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor
  5 Episcop-vicar, episcop coajutor, episcop auxiliar, arhiereu-vicar 26 Senatori, deputaţi
 
 
Art. 2. -
 
(1) Sprijinul statului pentru salarizarea personalului clerical care îşi desfăşoară activitatea în ţară, în cadrul cultelor din România, recunoscute potrivit legii, se stabileşte după cum urmează:
 
a) personalul din conducerea cultelor asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică beneficiază de o indemnizaţie lunară, conform asimilărilor. Indemnizaţia lunară este unica formă de remunerare pentru personalul respectiv şi reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial;
 
b) personalul din conducerea cultelor, altul decât cel prevăzut la lit. a), beneficiază de sprijin lunar la salarizare, potrivit funcţiilor pe care le ocupă, la nivelul salariilor de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, conform asimilărilor;
 
c) personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult beneficiază de sprijin lunar la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor.
 
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c), personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor.
 
(3) Criteriile în baza cărora unităţile de cult sunt considerate ca fiind cu venituri reduse, potrivit alin. (2), se stabilesc prin ordin al secretarului de stat pentru culte.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările