Câţi bani câştigă soţiile şefilor de la Banca Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţiile şefilor din Banca Naţională a României (BNR), referindu-ne la membrii Consiliului de Administraţie, sunt persoane discrete, nu au o viaţă publică, majoritatea sunt pensionare, au venituri modeste din pensii, însă îşi rotunjesc bugetul din alte activităţi, cum ar fi cele agricole, sunt membre în conducerea unor firme sau încasează dividende de la companii în care sunt acţionare.

Jumătate dintre cei opt membri bărbaţi ai Consiliului de Administraţie, singurul membru de sex feminim fiind Agnes Nagy, nu au soţii, fie că nu au fost căsătoriţi niciodată, fie că au divorţat. „Adevărul“ vă prezintă ce venituri au încasat anul trecut soţiile celor care iau cele mai importante decizii pentru economia românescă. 

Elena Isărescu, soţia guvernatorului BNR, a încasat anul trecut o pensie de 5.940 de lei, adică mai puţin de 500 de lei pe lună, potrivit declaraţiei de avere a soţului, publicată pe site-ul instituţiei. Ea a mai încasat însă 3.000 de lei din activităţi agricole şi dividende de 420 de lei de la Lafarge Ciment România. 

Mugur Isărescu a încasat anul trecut 31.282 de lei în calitate de preşedinte al unei secţii din cadrul Academiei Române şi 14.434 de lei din activitatea didactică desfăşurată în cadrul Academiei de Studii Economice. Salariul de guvernator nu apare în declaraţia de avere a lui Mugur Isărescu. 

Guvernatorul Băncii Naţionale şi-a cumpărat anul trecut un apartament de 300.000 de euro, mai deţine două case la Snagov şi în Vâlcea, iar în conturi a strâns peste 150.000 de euro.

Soţia lui Dinu Marin, membru în CA al BNR, Carmen Dinu, este consilier parlamentar în Senatul României şi a încasat anul trecut un salariu de 41.960 de lei. Ea şi-a rotunjit veniturile încasând în 2012 o chirie de 6.622 de lei din închirierea unui apartament.   

Georgeta Dănilă, soţia lui Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a încasat anul trecut o pensie de 20.892 de lei, potrivit informaţiilor din declaraţia de avere a bancherului. De asemenea, ea a mai primit anul trecut 5.571 de lei în calitate de salariat al firmei G&D Audit şi 420 de lei ca membru al Consiliului de Administraţie al companiei Star Asset Managament. Ea a încasat sume mai mari dintr-un contract de închiriere, respectiv 110.415 lei, dar şi din dividende de la Star Asset Management – 31.046 de lei. 

Nicolae Dănilă a fost preşedinte executiv al BCR până la sfârşitul lui 2007, când s-a retras de la cârma băncii preluată în 2005 de austriecii de la Erste Bank. O sursă importantă a lichidităţilor însemnate din conturile bancherului a fost pachetul compensatoriu primit de la Erste Group în momentul în care s-a retras de la conducerea, şi care s-ar fi ridicat potrivit unor informaţii de pe piaţă la aproximativ 3 milioane de euro. El îşi ţine cea mai mare parte a banilor în depozite bancare, astfel că dobânda oferită de bănci îi sporeşte sumele de la an la an. 

Lucia Sanda Stoenescu, soţia lui Virgiliu Stoenescu, membru în CA al BNR, este pensionară, anul trecut încasând de la Casa Judeţeană de Pensii suma de 38.880 de lei. Soţia lui Stoenescu a găsi însă soluţii pentru a-şi rotunji veniturile. Potrivit declaraţiei de avere a soţului, Lucia Sanda Stoenescu a încasat anul trecut 88.848 de lei în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, dar şi un alt salariu, nespecificat însă, în calitate de consilier în cadrul unei direcţii din Banca Naţională. 

Ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al BNR, care nu au soţii, sunt Florin Georgescu, Bogdan Olteanu, Cristian Popa şi Napoleon Pop.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite