UPDATE Câteva mii de patroni şi angajaţi din industria lemnului şi a mobilei au protestat în Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele asociaţii profesionale din domeniul forestier organizează, marţi 26 ianuarie, o acţiune de protest în Capitală, în faţa clădirii Executivului.

„Acţiunea de protest este prevăzută a se desfăşura între orele 11.00 şi 18.00 în Piaţa Victoriei, fiind anunţată participarea a peste 5.000 de angajaţi din domeniul forestier. Noi demersuri similare vor avea loc, dacă va fi necesar, până în momentul la care semnalul de alarmă tras va provoca schimbările aşteptate de industria de profil“, se arată într-un comunicat al organizatorilor.


UPDATE 15.00 Protestele forestierilor s-au încheiat fără niciun rezultat

Cei aproape 4.000 de forestieri care au protestat azi în Piaţa Victoriei au încheiat acţiunea, constatând că este în zadar.

Ei puteau să mai stea în zona din faţa Palatului Victoria până la ora 18.00, dar au preferat să plece, observând că nu-i ia nimeni în seamă.

În locul premierului Dacian Cioloş, care era aşteptat la o discuţie deschisă pe marginea revendicărilor, Guvernul a trimis un oficial care le-a promis oamenilor că aceste revendicări „vor fi analizate“.

Forestierii spun că vor reveni în Piaţa Victoriei peste o săptămână, dacă până atunci nu vor primi un răspuns din partea Executivului.


UPDATE 12.30: „Mergem spre falimentare!“

Peste 3.500 de reprezentanţi din industria lemnului protestează în Piaţa Victoriei, susţinând că Romsilva a crescut cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase.

Principala nemulţumire a forestierilor este preţul mare al masei lemnoase. "Vrem ca preţurile să revină la o normalitate, la cele care erau la finalul anului trecut, acum din cauza deciziei Romsilva de a creşte cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţii, practic activitatea noastră este blocată" a declarat Ciprian Muscă, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din Bucovina.

Acesta susţine că probeleme sunt şi cu contractele-cadru dintre agenţii care prelucrează masa lemnoasă şi Romsilva.

"Vrem un contract de vânzare care să reprezinte un parteneriat, nu să fie unul doar cu obligaţii şi sancţiuni pentru cumpărătorii de masă lemnoasă" a mai spus Muscă.

Protestatarii au bannere pe care scrie "Dorim o cotă de masă lemnoasă pentru sprijinirea firmelor mici şi mijlocii" , "Mergem spre falimentare", "Vrem licitaţie deschisă cu strigare".

Muscă a precizat că forestierii vor " scoaterea agentului Romsilva din pădure".


Prin acest demers, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor - Fordaq, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni – Nostra Silva, Asociaţia Forestieră „Bucovina”, Asociaţia Forestier „Valea Someşului”, Asociaţia forestierilor şi producătorilor de mobilă „Mureşul” şi Federaţia Sindicatelor din Industria Lemnului îşi propun să continue seria acţiunilor de conştientizare a autorităţilor publice asupra situaţiei de blocaj din domeniul forestier.

Scumpirea lemnului i-a adus la capătul răbdării

Din cauza deciziei Romsilva de creştere cu 300% a preţului minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase, activitatea din domeniul forestier este practic sistată în prezent.

„Prin măsura luată de Romsilva, România a ajuns să aibă printre cele mai mari preţuri de achiziţie a masei lemnoase din Europa, competitivitatea industriei de prelucrare a lemnului şi a mobilei fiind grav afectată.
Peste 130.000 de angajaţi din industrie, împreună cu familiile lor, îşi văd astfel pusă sub semnul întrebării posibilitatea asigurării traiului de zi cu zi.
Soluţionarea rapidă a acestei situaţii este imperios necesară, orice zi de întârziere afectând poziţia industriei româneşti pe pieţele externe, o poziţie câştigată cu greu şi extrem de dificil de recuperat odată pierdută“, arată organizatorii.

Ce vor protestatarii

Organizaţiile şi asociaţiile profesionale din sectorul forestier solicită autorităţilor în drept:


1.    Adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă;
2.    Modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP şi eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare;
3.    Reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50 % din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire /de referinţă la nivelul preţurilor de pornire la licitaţie practicate în 2015;
4.    Adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea şi vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva;
5.    Interzicerea reţinerii şi exploatării fără licitaţie de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului;
6.    Organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic - pădurea nu se poate vinde la „loz în plic”;
7.    Controale tematice ale Gărzilor Forestiere şi în pădurile administrate de RNP-Romsilva;
8.    Depolitizarea RNP-Romsilva;
9.    Un sistem de urmărire a exploatării legale / trasabilităţii masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice / exploatarea masei lemnoase pe baza de APV-uri legal autorizate / bune practici privind interzicerea punerii pe piaţă a masei lemnoase fără provenienţă legală (due-dilligence, autoreglementare);
10.    Susţinerea unei strategii pentru domeniul forestier, care să cuprindă:
    finanţarea /alocare echitabilă din PNDR pentru domeniul pădurilor;
    măsuri de accesibilizare a fondului forestier;
    eliminarea suprareglementării / supraimpozitării sectorului;
    norme de valorificare a masei lemnoase / susţinerea dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de valorificare stabilite de Codul Silvic.

„Reprezentanţii industriei îşi exprimă şi pe această cale disponibilitatea spre dialog cu partenerii instituţionali şi dorinţa de a genera o dezbatere mai amplă şi de fond asupra provocărilor din domeniul de activitate“, mai arată protesatarii.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite