Aproape 10.000 de ciobani protestează din nou faţă de criza din agricultură. UPDATE Baciu: „Să vină parlamentarii aici!“ - Cu ce promisiuni au venit oficialii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul Izvor din Capitală a devenit din nou, marţi, scena protestelor cu ciobanii revoltaţi de Legea vânătorii şi de neintervenţia Guvernului pentru rezolvarea crizei din agricultură, în special a laptelui. Sunt aşteptaţi aproximativ 10.000 de oameni veniţi cu autocare din toată ţara.


UPDATE 15.00: Ce promit oficialii veniţi la miting

Fermierii vor primi integral subvenţiile până la finalul acestei luni, iar săptămâna viitoare urmează ca la Ministerul Agriculturii să aibă loc o discuţie pe tema Legii vânzării terenurilor agricole către străini, a afirmat, marţi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în faţa protestatarilor din Parcul Izvor.

Irimescu: Vin subvenţiile

„Avem deja un proiect în discuţie (al Legii vânzării terenurilor n.r.) numai că aştept ca dumneavoastră, reprezentanţii producătorilor să veniţi şi să îl agreem împreună, pentru că este o lege de care dumneavoastră beneficiaţi în primul rând.
Este musai să ne consultăm, cum ne-am consultat întotdeauna pe toate actele legislative cu dumneavoastră şi cu Parlamentul şi cele două Comisii de agricultură. Este foarte important ca să nu iasă o lege fără acceptul dumneavoastră.
Vă propun, chiar dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare să agreem un proiect de act legislativ pe care să îl promovăm cât mai rapid“, a spus Achim Irimescu.

Întrebat dacă până la finalul lunii fermierii îşi vor primi subvenţiile, ministrul Agriculturii a răspuns: „Absolut“.

„Sincer îmi pare rău că s-a ajuns în această situaţie. Trebuie să recunoaştem faptul că nu se datorează Guvernului actual întârzierea. Am încercat să recuperăm şi am recuperat foarte mult din întârziere.
Spre exemplu, când am cerut o programare cu data la care vor începe plăţile mi s-a spus 27 aprilie. Am reuşit pe 8 aprilie“, a spus Irimescu, precizând că săptămâna viitoare vor începe şi plăţile în zootehnie.

Un alt subiect discutat de şeful MADR cu protestatarii a fost cel al Legii vânătorii, care trebuie modificată în vederea stabilirii unui echilibru între fermieri şi vânători.

Săpunaru: „Cooperativele vor fi scutite de impozit pe profit“

De asemenea, pe scena improvizată în Parcul Izvor au urcat preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, împreună cu câţiva colegi parlamentari, care au anunţat că în prezent se lucrează la o serie de acte normative de interes pentru agricultori.

„Astăzi eram adunaţi ca să discutăm modificări la Legea cooperaţiei. Vă anunţăm că avem de gând să scutim de impozit pe profit, în primii cinci ani, cooperativele care se înfiinţează.
De asemenea, domnul ministru ne-a anunţat că la negocierile cu cei de la Comisia Europeană există posibilitatea să intensificăm sprijinul financiar pe proiecte europene pentru cooperative, să ne ducem până la 80-90%.
Cred că acesta ar fi un ajutor combinat cu Legea 321 ( privind comercializarea produselor alimentare n.r.). Vă mai spun doar atât: toţi cei de faţă, cei care suntem aici, tot spectrul politic din Comisia pentru Agricultură, toţi am votat Legea 321. Legea 321 aşa cum este ea, în forma prezentată nu mai seamănă cu nicio propunere legislativă iniţială. De fapt ea este proiectul dumneavoastră“, a declarat Nini Săpunaru.
 


UPDATE 12.30: Laurenţiu Baciu (LAPAR): „Nu mergem în Parlament“

„Nu mergem acolo, în Parlament. Noi am fost acolo şi nu o dată, ci de foarte multe ori. Astăzi îi rugăm să vină ei aici. Nu aşteptăm pe nimeni.
Fac apel la parlamentari, fac apel la minister. Dacă era ceva aranjat eram acolo, nu îi aduceam în faţa a mii de oameni.
Stăteam la o masă, dar am stat la masă faţă în faţă de atâtea ori“, a spus în deschiderea mitingului Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

El a declarat că la acest miting aşteaptă aproximativ 10.000 de participanţi.


Organizatorii protestului sunt Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), împreună cu Federaţia ROMOVIS, Federaţia PROOVIS, Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine din România (Dobrogea), Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Judeţul Covasna, Asociaţia  Naţională a Crescătorilor de Vaci de Carne, Federaţia Naţională CAPRIROM.

Lista de revendicări este următoarea:

1. Responsabilii de întârzierea subvenţiilor să suporte consecinţele;
2. Reglementarea fiscalizării (TVA, subvenţiile nu trebuie supuse fiscalizării, producătorii agricoli sunt supuşi unor abuzuri ANAF);
3. Legea etichetării produselor agroalimentare;
4. Vânzarea terenurilor agricole către străini, să fie stopată în regim de urgentă;
5. Legea Vânătorii, cea care, după „expirarea“ OUG 60/2015, blochează din nou păşunatul între 6 decembrie şi 24 aprilie şi limitează numărul de câini la turma de oi.
6. Legea 321, produse româneşti în supermarketuri.

Organizatorii precizează că acest miting „este autorizat de către Primăria Municipiului Bucureşti conform protocolului semnat în ziua de miercuri, 1.06.2016“ şi informează „cu regret pentru unii“, că această manifestaţie „nu are nici o legătură sau caracter politic“.

Programul oficial al deplasărilor:

** între orele 10.00 şi 11.00, afluirea autocarelor din provincie către următoarele locuri stabilite la intrările în Bucureşti:
- A1 - în dreptul Liceului Industrial Auto nr. 8, pe banda 1 de
circulaţie;
- DN1 - la Fântâna Mioriţa, pe banda 1 de circulaţie;
- DN2 şi A3 - Şoseaua Colentina, în dreptul Parcului Plumbuita , pe bandă 1 de circulaţie;
- A2 - zona Policolor;
- DN6 - Şoseaua Alexandriei, zona Penitenciar Rahova.

** între orele 11.00 şi 12.00 - afluirea autocarelor din provoncie, sub supravegherea forţelor de ordine, din punctele de intrare în Bucureşti spre alveola Parc Izvor. Debarcarea participanţilor se va face pe strada Izvor, tronsonul cuprins între Bulevardul Libertăţii şi strada B.P. Haşdeu, pe banda 1 de circulaţie. După debarcarea participanţilor, autocarele vor fi îndrumate de către forţele de ordine pe B-dul Tudor Vladimirescu, unde acestea vor rămâne staţionate până în momentul defluirii participanţilor;

** 11.00-12.00 - gruparea fermierilor în alveola Parc Izvor;

** 12.00-16.00 - miting;

** 16.00-16.30 - defluirea individuală a participanţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite