Cătălin Chelu obligat la despăgubiri pentru că a cumpărat acţiunile unei firme dar nu vrea să facă preluarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Cătălin Chelu este obligat să plătească despăgubiri pentru că nu a lansat o ofertă de preluare a unei firme de la care a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni. El a încălcat astfel prevederile legislaţiei bursiere.

Decizia judecătorească este o premieră pentru România.

Cătălin Chelu trebuie să lătească unui acţionar al producătorului de lactate Lacta Giurgiu (INEM) despăgubiri de aproximativ 500.000 de euro, pentru că deşi a preluat controlul societăţii în 2008 nu a lansat încă ofertă de preluare, potrivit informaţiilor de la casa de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu, preluate de Mediafax.

În octombrie 2008, Scop Line şi Goras Consulting, două firme care acţionează concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu, au cumpărat de la SIF Oltenia un pachet de 44,4% din acţiunile producătorului de lactate Lacta Giurgiu, pentru suma de 4,2 milioane lei.

Deşi a depăşit pragul de 33% din acţiuni, de la care legislaţia pieţei de capital prevede obligativitatea lansării unei oferte de preluare, Chelu nu a derulat o astfel de operaţiune. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat pe Chelu, însă acesta nu a lansat nici până astăzi oferta de preluare.

În schimb, el a continuat să cumpere acţiuni la Lacta şi a ajuns să controleze 57,26% din titlurile firmei, potrivit celor mai recente raportări, de la 6 septembrie.

Din octombrie 2008 şi până pe 16 noiembrie 2011, când a fost realizată cea mai recentă tranzacţie pe bursă cu titlurile Lacta, cotaţia acestor acţiuni a scăzut de aproape şapte ori, de la 0,51 lei la 0,0752 lei.

Întrucât nu au lansat ofertă de preluare, firmele Scop Line şi Goras Consulting au fost acţionate în justiţie pentru plata de despăgubiri.
Tribunalul Bucureşti a obligat cele două firme la plata unei despăgubiri egale cu diferenţa de preţ dintre valoarea acţiunilor care putea fi obţinută din vânzarea acestora în cadrul ofertei publice de preluare şi valoarea de piaţă a titlurilor la momentul expirării celor două luni în care Scop Line şi Goras Consulting trebuiau să facă oferta.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit unui comunicat al casei de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu.

Cătălin Chelu este un om de afaceri controversat.

CITEŞTE MAI MULTE AICI:

EXCLUSIV Reţeta de fraude a miliardarului Cătălin Chelu: „Ia banii statului şi fugi!"

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital sare la gâtul lui Cătălin Chelu

Casa milionarului gălăţean Cătălin Chelu se prăbuşeşte în curtea vecinilor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite