Cât vor costa ţigările în 2022, conform calendarului majorării accizelor. În 12 ani, preţul s-a triplat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 12 ani, preţul ţigărilor a crescut constant, în mare parte din cauza creşterii accizei impuse de Uniunea Europeană şi a calculelor făcute de Ministerul Finanţelor. Ca atare, preţurile au crescut, în medie, de la 5,10 lei în decembrie 2006, la 17 – 17,5 lei în 2018.

Preţul ţigărilor a crescut constant din cauza majorării accizei, de la 5,10 lei în decembrie 2006 la 17,5 lei în 2018, preconizându-se că va depăşi 21 lei/pachet în 2022, cost care poate creşte în funcţie de cheltuielile cu forţa de muncă.

În ultimii 12 ani, preţul ţigărilor a crescut constant, în mare parte din cauza creşterii accizei impuse de Uniunea Europeană şi a calculelor făcute de Ministerul Finanţelor. Ca atare, preţurile au crescut, în medie, de la 5,10 lei în decembrie 2006, la 17 – 17,5 lei în 2018.

Aceste majorări succesive ale accizei au avut loc în ciuda faptului că România a atins încă din 2015 nivelul minim de accizare prevăzut de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, potrivit calendarului de creştere a accizei, în vigoare până în 2022, în fiecare an creşte acciza totală la 1 aprilie cu cca 9 lei/ 1000 ţigarete.

Doar că, acciza totală este formată din taxa pe viciu, o componentă procentuală (14% din preţul de vânzare cu amănuntul) şi o componentă specifică (care se calculează în funcţie de preţul mediu ponderat al anului anterior). Din acest motiv, nu se poate aprecia valoarea cu care preţul va creşte în fiecare an, calculele fiind făcute periodic de Ministerul Finanţelor şi impuse ca preţ de comercializare.

Cum însă, din 2006 până în prezent, preţul a crescut de mai bine de 3 ori, cu circa 1 leu pe an, este de aşteptat ca în 2022 preţul să fie de cel puţin 21 lei pe pachet. Având în vedere că preţul este influenţat şi de alţi factori, precum cursul de schimb, costurile materiilor prime şi forţei de muncă, costurile legate de producţie şi transport, energie etc, este de aşteptat ca acest preţ să fie mult mai mare.

80% din preţul unui pachet de ţigări ajunge la stat

Acciza totală a crescut la 1 aprilie 2018, de la 439,94 lei / 1000 ţigarete la 448,74 lei/ 1000 ţigarete (potrivit Codului Fiscal).

Vineri a fost publicat şi ordinul Ministerului Finanţelor prin care se stabileşte valoarea componentei specifice pentru perioada 1 aprilie 2018-31 martie 2019, care este 337,72 lei /1000 ţigarete.

Acciza şi TVA reprezintă circa 80% din preţul unui pachet de ţigarete. Însă preţul este influenţat şi de alţi factori: cursul de schimb, costurile materiilor prime şi forţei de muncă, costurile legate de producţie şi transport, energie etc. De asemenea, modificările legislative pot genera costuri suplimentare. Aşa cum au fost sau vor fi: adaptarea producţiei la cerinţele Directivei tutunului, retragerea produselor neconforme de pe piaţă, implementarea sistemului de trasabilitate etc. Prin urmare, toţi acesti factori influeţează preţurile finale ale produselor, iar deciziile legate de preţuri aparţin producătorilor privaţi şi strategiei de afaceri a fiecăruia dintre ei.

În România există mai mult de 5,5 milioane de fumători

Ultimele studii de piaţă arată că, în România, există circa 5,5 milioane de fumători. Potrivit ultimului studiu realizat studiu la solicitarea Iniţiativei 2035 fără Tutun, o treime din populaţia României fumează, cei mai mulţi dintre ei având vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, persoane care au studii superioare, venituri mari şi locuiesc în mediul urban. 

Acelaşi document arată că numărul tigărilor fumate creşte o dată cu vârsta, 40% dintre fumători consumând mai mult de un pachet de ţigări pe zi, majoritatea dintre ei cu vârsta între 36 şi 45 de ani.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier, cu contribuţii anuale de circa 3 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite