Cât timp va continua statul român să-i scutească de impozite pe cel mai bine plătiţi angajaţi din piaţă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
cod1

Sunt ani buni de când toate analizele de piaţă relevă că angajaţii din sectorul IT sunt cel mai bine plătiţi. La începutul acestui an, salariul mediu net în domeniul „Activităţii de servicii în tehnologia informaţiei şi activităţi de servicii informatice” era de 8.940 lei în timp ce salariul mediu net naţional în luna mai a fost de 3.928 lei.

Şi în regiune lucrurile stau la fel, IT-iştii din România sunt cei mai bine plătiţi din Europa de Est. Conform unui studiu realizat de Codecool veniturile programatorilor din România sunt cu 25% mai mari, comparativ cu celelalte state ale  Europei de Est.

În România, un programator junior, fără experienţă, câştigă un salariu net anual estimat la 11.300 euro, plasând ţara noastră pe locul 25 în topul salariilor. Ne menţinem, şi în 2022, în faţa unor ţări precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, în ceea ce priveşte salariile programatorilor junior dar şi cei cu experienţă profesională.

În ceea ce priveşte salariile ajustate la nivelul de trai din ţările analizate, România urcă ajungând să ocupe locul 16, surclasând veniturile din ţări ca Irlanda, Cehia, Grecia – se mai arată în studiul Codecool.

Adrian Năstase şi scutirea de impozitul pe venit pentru IT-isti

Acum 21 de ani, guvernul PSD, condus de Adrian Năstase, scutea de impozit „veniturile din salarii ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator”. În timp, facilitatea a fost păstrată de toate guvernele care s-au perindat pe la palatul Victoria, fie că au fost de stânga, de dreapta sau tehnocrate.

Conform datelor oficiale furnizate de Anis, în România activează aproximativ 203.000 de specialişti TIC (în toate companiile, inclusiv cele cu activitate secundară în sector) iar numărul total de angajaţi beneficiari de scutire la plata impozitului pe venit, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator, este de aproximativ 104.000.

La un salariul mediu net de 8.940 lei, impozitul pe venit este de 993 de lei pe lună. La un calcul simplu, statul român subvenţionează industria IT cu aproximativ 1.239.264.00 lei, mai exact cu aproximativ 250 de milioane de euro anual.

Ne pleacă specialiştii în IT

La fiecare discuţie despre ridicarea privilegiilor pentru industria IT se flutură ideea că aceştia vor pleca. Da, unii vor pleca, dar nu este nicio surpriză în asta, ne pleacă specialişti din toate domeniile. IT-iştii care au şi acum oferte bune pleacă, scutirea de impozit nu-i ţine în ţară dar păstrând această subvenţie, statul pierde 250 de milioane de euro anual.

Salariul unui programator începător din România este mai mare cu 25% decât cel al unui programator începător din Polonia şi totuşi piaţa IT din Polonia este cu mult mai dezvoltată ca la noi, deşi este clar că salariile lor nu concurează cu cele din Europa de Vest.

Această marotă cu plecarea în masă este o sperietoare care nu mai ţine. Un IT-ist mediu care câştigă în România 2.000 de euro nu va câştiga în Germania 4.000, cei cu calificări înalte câştigă şi aici 3-4000, poate 5.000 de euro lunar.

Statul român a subvenţionat industria IT mai bine de 21 de ani,  iar aceasta a ajuns să reprezinte 6.2% din PIB. Este evident că vorbim despre o ramură foarte dezvoltată cu posibilităţi reale de creştere, dar această creştere nu trebuie făcută la nesfârşit pe spatele celorlalţi angajaţi din România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite