Cât de periculos este pateul de post

Cât de periculos este pateul de post

Producătorii de produse de post au scos pe piaţă o multitudine de pateuri vegetale, asezonate fie cu ardei sau măsline, fie cu ciuperci. Puţini consumatori ştiu însă că, pe cât sunt de căutate acum, în perioada Postului Paştelui, pe-atât sunt de nocive.

O analiză efectuată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor - InfoCons – asupra majorităţii sortimentelor de pateuri vegetale arată că acestea sunt bogate în E-uri, nu în proteine, şi conţin foarte multă sare, nu fibre.
 
Potrivit statisticii, mai mult de o treime dintre produse au minim 10 E-uri, aproape toate conţinând  doar 5 grame de proteine la 100 de grame sau mai mult de 1 gram de sare, aproape dublu faţă de cât este permis.
 
Infocons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pate vegetal ce se regăsesc pe piaţa din România. În total au fost analizate 23 de produse, de la următorii distribuitori/producători: SC Scandia Food SRL (Bucegi), Glina SA (Mandy), Orkla Foods România (Ardealul), Carrefour România SA, Auchan România SA, Metro Cash&Carry România SRL (Aro), SC Mega Image SRL (365).  
 
Rezultatele studiului arată că produsele au prezentat între 3 şi 12 aditivi, dintre care 95.65% au avut în componenţă caragenanul (E407); 91.30% conţin monoglutamatul de sodiu (E621); 69.56% au în componenţă ascorbat de sodiu (E301). Lista aditivilor este completată cu E150 (60.86%), E330 (56.52%), E481 (47.82%), E452 (47.82%), E415 (47.82%), E472 (43.47%), E451 (43.47%), E120 (43.47%), E645 (34.78%), E508 (21.73%), E412 (21.73%), E316 (17.39%), E466 (13.04%), E516 (13.04%) şi E472a (8.69%).
 
Aceşti aditivi pot provoca stare de greaţă şi diaree, hiperactivitate şi probleme gastrointestinale, astm, alergii, rinite, afecţiuni cardiovasculare, ulcer şi cancer, dereglări hormonale, boli intestinale şi creşterea valorii colesterolului, dar şi deficienţe de fier.
 
Pe de altă parte, deşi producătorii au respectat obligativitatea de a înscrie pe etichetă conţinutul de sare, proteine, glucide, etc, puţin consumatori ştiu că valorile sunt fie prea mari, faţă de cât este permis, fie mult prea mic pentru a asigura nevoile nutriţionale.
 
Astfel, 91.30% dintre produsele verificate au mai puţin de 5 grame de proteine/100g, extrem de rar ajungând la 7 grame pe suta de grame. “Remarcăm faptul că produsele cele mai bogate în glucide sunt şi cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă şi cantităţi de zaharuri de până la 1,60g. Cantitatea de glucide se situează între 3,3-8g. Cantitatea de grăsimi variază între 13,6g şi 28,9g”, se arată în studiul InfoCons.
De asemenea, 95.65% dintre produse au avut cel puţin 1g de sare în compoziţie, în unele cazuri cantitatea de sare fiind de aproape 2 grame. 
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
 
  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: