Cât mai costă o pană de curent. Avaria de un miliard de dolari din 1977, record negativ pentru România. De ce nu trebuie să cadă niciodată alimentarea cu energie

Cât mai costă o pană de curent. Avaria de un miliard de dolari din 1977, record negativ pentru România. De ce nu trebuie să cadă niciodată alimentarea cu energie

Economia unei ţări este atât de legată de sistemul energetic încât niciun stat nu îşi permite o pană generalizată deoarece efectele unui astfel de eveniment ar fi catastrofale   FOTO Mediafax

Municipiile Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel au rămas fără electricitate miercuri, împreună cu celelalte localităţi din nordul judeţelor Vâlcea şi Argeş, fiind afectaţi în total aproximativ 150.000 de locuitori. Dar aceasta nu este cea mai mare pană din România: pana din sistemul energetic naţional din 1977 a făcut mai multe pagube decât cutremurul din acelaşi an.

Avaria de miercuri a afectat un consum de 170 MW şi a deconectat de le sistemul energetic hidrocentralele de pe Olt şi Argeş, plus CET Govora, toate acontând 500 MW. Pana a avut loc  în jurul orei 16.00, iar în jurul orei 17.15 era deja reluată alimentarea tuturor consumatorilor afectaţi, însă nu fără fără scandal.
 
Transelectrica, transportatorul naţional de energie, şi CEZ, operatorul de distribuţie din Oltenia, au acuzat volumul mare de energie produsă de Hidroelectrica, care a replicat că va da în judecată cei doi operatori de reţele deoarece producţia sa era sub nivelul normal.
 
Mai mult, în scopul compensării dezechilibrelor din reţea, Hidroelectrica a pornit în doar şase minute un număr de patru centrale: Lotru-Ciunget (510 MW), Râul Mare Retezat (220 MW), Gâlceag (70 MW), Şugag (70 MW), „restabilind deficitul de putere de 380 MW deconectaţi de pe reţeaua CEZ şi 100 MW de pe reţeaua Transelectrica, evitând astfel o până generalizată de curent, similară cu cea înregistrată în 1977 şi care putea să genereze pagube de miliarde de euro României“.
 

Dezastrul energetic din 1977

 
Menţiunea penei generalizate din 1977 readuce în centrul atenţiei unul dintre cele mai mari dezastre economice din istoria recentă a României, dar de care puţină lume ştie.
 
Toată lumea ştie de cutremurul de 7,2 grade pe scara Richter din 4 martie 1977, cu pagube estimate de către Banca Mondială la două miliarde de dolari, din care două treimi au fost numai în Bucureşti. Cifra nu a fost însă niciodată confirmată de autorităţi.
 
Totuşi, în data de 10 mai 1977 a avut loc o pană generalizată de curent în România, iar pagubele acesteia au fost mult mai mari decât cele ale cutremurului. Pornită de la o greşeală umană, avaria a generat pagube chiar mai mari decât cele ale seismului, potrivit experţilor din energie.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: