Cât îi va lua României să ajungă la nivelul de bogăţie al Vestului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai mult de un deceniu de la aderarea la Uniunea Europeană, România mai are destul de aşteptat până să ajungă la fel de bogată ca restul blocului european. Mai precis, 10 ani, dacă păstrează acelaşi ritm de creştere, scrie Bloomberg,

Toate ţările din Europa Centrală şi de Est membre ale UE vor avea de aşteptat ani bună să ajungă din urmă media UE la capitolul Produs Intern Brut per cap de locuitor, potrivit unei analize realizate de Open Institute Sofia, citată de publicaţie.

Potrivit studiului, României îi va lua numai 10 ani. Din nou, însă, şi în cazul ţării noastre este luat probabil nivelul actual de creştere economică, cel mai ridicat din UE. Este însă destul de puţin probabil ca acesta să se menţină la fel de ridicat în următorii ani.

Cel mai mult va avea de aşteptat Bulgaria: aproape un sfert de secol. Deocamdată, produsul intern brut pe cap de locuitor al ţării balcanice a atins 49% din media UE, de la 40% la intrarea în 2007. Însă Bulgariei îi va mai lua 24 de ani până la atingerea unui prag de 90% din media UE, ceea ce înseamnă că abia în 2042 va ajunge la acest nivel. „Bulgaria va depăşi diferenţele de venituri mari faţă de media UE în 24 de ani dacă va menţine nivelul actual de creştere”, de 4%, transmite institutul, precizând însă că „aceste termene nu sunt nici garantate, nici sigure”.

Imagine indisponibilă

FOTO Open Society Institute, Sofia

Economia ar putea obţine însă un impuls prin adoptarea euro, un obiectiv pe care guvernul încearcă să îl deblocheze în această vară. În timp ce acest lucru ar contribui la atragerea mai multor investiţii în cel mai sărac stat al UE, perspectivele de aprobare sunt nesigure.

Veşti mai rele însă sunt pentru vecinii din Balcanii de Vest care doresc să se alăture UE în jurul anului 2025. Pentru ei este chiar mai dificil să depăşească decalajul uriaş. Serbia şi Albania vor trebui să aştepte până în 2100 înainte de a reuşit acest lucru, potrivit Open Institute Sofia. 

Imagine indisponibilă

FOTO Open Society Institute, Sofia

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite