Cât câştigă un funcţionar public şi câţi angajaţi sunt în structura centrală a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coada ghiseu functionari foto mediafax

Ministerul Dezvoltării a anunţat recent publicarea raportului de activitate al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) pe anul trecut, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile salariale şi numărul total de angajaţi.

Aflăm din raportul ANFP că numărul total de funcţii publice, la data de 31.12.2020, era de 173.655, din care: 133.067 funcţii publice ocupate; 4.193 funcţii publice temporar ocupate; 7.390 funcţii publice temporar vacante; 29.005 funcţii publice vacante.

Doar că din datele prezentate în Raport la pagina 63 reiese că întreg bugetul pe anul trecut pentru plata tuturor salariilor funcţionarilor publici a fost de numai 13,8 milioane de lei, rezultând un venit infim.

În încercarea de a lămuri lucrurile, am solicitat un punct de vedere oficial din partea ANFP, care ne-a precizat însă că numărul de angajaţi la care a făcut referire Ministerul Dezvoltării (133.067 angajaţi) este numărul total, inclusiv din agenţiile judeţene, şi nu reflectă numărul de angajaţi de la sediul central (puţin peste 2.200 de persoane conform calculelor „Adevărul”).

cheltuieli anfp

Redăm integral răspunsul ANFP, remis prin intermediul Ministerului Dezvoltării:

„Cheltuielile cu salariile de bază, menţionate în Raportul de activitate al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici pe anul 2020, fac referire exclusiv la categoria cheltuielilor de personal ale Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, efectuate cu personalul propriu. Indicatorul „Salarii de bază”, în valoare de 13.800.939, reflectă situaţia cheltuielilor efectuate în anul 2020 cu salariile de bază pentru personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. 

Numărul de 133.067 funcţii publice, indicat în raport, se referă la numărul funcţiilor publice ocupate în anul 2020, reflectând, astfel, situaţia funcţionarilor publici din întregul sistem al administraţiei publice centrale şi locale. 

Astfel, nu există o corelaţie directă între cheltuielile cu salariile de bază aferente personalului ANFP şi numărul total al funcţionarilor publici din sistem. 

De asemenea, vă informăm că salariul mediu net al unui funcţionar public din cadrul ANFP, în anul 2020, a fost de 6.196 lei”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite