Câştigul salarial a crescut cu 35 de lei în luna noiembrie. Cel mai mult au câştigat cei din sectorul financiar, cel mai puţin în hoteluri şi restaurante

Câştigul salarial a crescut cu 35 de lei în luna noiembrie. Cel mai mult au câştigat cei din sectorul financiar, cel mai puţin în hoteluri şi restaurante

Un român a ridicat de la casierie, în medie, 1.650 lei în luna noiembrie

Câştigul salarial mediu nominal net s-a situat în noiembrie la 1.650 lei, în creştere cu 2,2% (35 lei) faţă de octombrie şi cu 4,8% comparativ cu aceeaşi lună din 2012, cele mai mari valori înregistrându-se în intermedieri financiare şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit informaţiilor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, în activitatea de intermedieri financiare, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 4.118 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 905 lei.
 
„În luna noiembrie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna octombrie 2013 ca urmare a acordării de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici“, se arată într-un comunicat al INS.
 
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), cu 27,2%, şi în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv alte activităţi extractive, între 10% şi 12%.
 
În luna analizată s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net între 4% şi 6% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate şi între 2% şi 4% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de poştă şi de curier, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).
 
„Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plăţii sumelor din profit ori din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte)“, menţionează INS.
 
Mai puteţi citi:
 
Cu toate că ar fi trebuit să îşi ia salariile încă de la revenirea din vacanţă, adică pe 6-7 ianurie, cadrele didactice din judeţul Vaslui nu şi-au primit încă lefurile din cauza unei modificări a procedurii de întocmire a actelor.
 
Luand modelul judeţului Dolj, unde profesorii sindicalişti au cerut în instanţă dobânzi la creanţele de pe urma neaplicării legilor 221/2008 şi 330/2010, sindicaliştii din Galaţi au demarat procese astfel încât tot personalul didactic şi didactic auxiliar din judeţ să beneficieze de aceste drepturi.
 
Angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie vor fi stimulaţi financiar pentru eficienţă în prevenirea şi combaterea corupţiei. O decizie în acest sens a fost adoptată ieri de Guvern.
 
Bugetul de stat pentru anul 2014 a fost votat în lectură finală de către Parlament. Acesta a fost suplimentat, în ultima lectură, cu 84 de milioane de lei pentru majorarea salariilor poliţiştilor şi militarilor cu 30%.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: