Casele vechi, cea mai proastă afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celor care au investit în apartamente „comuniste“ în perioada de boom imobiliar nu le-a rămas decât să aştepte deblocarea pieţei. Campionul scăderilor de preţ este Ploieştiul. În oraşul petrolier, diminuările faţă de ultima lună a anului trecut sunt cuprinse între 35.000 şi 40.000 de euro.

Pretenţiile proprietarilor de apartamente construite înainte de 1989 au scăzut anul acesta în 17 dintre cele 24 de oraşe cu peste 100.000 de locuitori din România. Câştigător de departe al cursei infernale a ieftinirilor apartamentelor vechi este, în 2009, Ploieştiul.

În oraşul petrolier, preţurile pe acest segment au scăzut cu sume cuprinse între 35.000 şi 40.000 de euro. „Scăderea este normală în contextul actual. Ploieştiul a fost un centru activ al speculaţiilor imobiliare şi, de aceea, căderea a fost mai mare", explică Paul Dumbrăvanu, broker/owner al agenţiei imobiliare RE/MAX Star Ploieşti. Până la începutul lui 2009, preţurile concurau cu cele din Bucuresti şi vânzătorii cereau foarte mult.

„Aceste valori aberante erau susţinute de evaluările bancare. Băncile au avut un rol primordial în această bulă imobiliară", completează Dumbrăvanu.

Scăderi-record la malul mării

Constanţa este un alt oraş în care anul acesta s-au înregistrat scăderi importante. Oraşul de la malul mării se află pe locul doi în topul scăderilor de preţ la garsoniere, cu o reducere faţă de decembrie 2008 de 13.800 de euro, precum şi la apartamentele de două camere, care s-au ieftinit, în medie, cu 18.800 de euro.

Şi asta în ciuda faptului că, pentru o bună perioadă, preţurile s-au menţinut destul de sus în Constanţa. Investiţiile imobiliare în acest oraş erau considerate printre cele mai sigure, datorită potenţialului oferit de proximitatea faţă de mare. „Explicaţia picajului abrupt din ultimul an rezidă în diminuarea drastică a cererii, pe fondul lipsei lichidităţilor", spune Daniel Crainic, marketing manager al portalului imobiliare.ro.

Situaţia nu se va schimba nici în 2010. „Cel mai probabil, în prima parte a anului vom asista în continuare la scăderi de preţuri, pe fondul lipsei cererii şi a ofertei limitate de proprietăţi atractive", explică Daniel Crainic.

Citiţi mâine în „Expert imobiliar"!

Nu rataţi „Expert imobiliar", supliment de 16 pagini care se difuzează gratuit, împreună cu ziarul „Adevărul" în fiecare zi de marţi a săptămânii! Iată ce veţi putea citi, mâine, în suplimentul nostru:

Oraşul-sat de lângă Capitală. Aproximativ 50% din locuitorii oraşului Pantelimon nu au casele racordate la reţelele de apă curentă şi canalizare, iar cei de la periferie circulă pe străzi neasfaltate.

Românii cumpără case în Bulgaria. Compatrioţii noştri au contractat în ultimele luni peste 100 de apartamente în Bulgaria, unde preţurile locuinţelor s-au diminuat în ultimul an cu peste 40%.

„Prima Casă" din Baia Mare este gata mobilată. Apartamentele noi de trei camere din oraşul maramureşean se vând cu maximum 70.000 de euro, cu mobilier modern inclus şi sunt utilate şi finisate.

Cum îmi montez parchetul fără a apela la specialişti? Cel mai uşor de montat sunt produsele cu prindere tip clic. Dezavantaj: sistemul de prindere se rupe uşor.

Muncitorii calificaţi, la mare căutare. În 2009, a fost greu să păstrezi angajaţii bine pregătiţi pe şantiere, motiv pentru care preţul manoperei nu a fluctuat.

Cairo, cea mai ieftină capitală a lumii. Preţul mediu pentru un metru pătrat de imobil este de 574 de dolari, de trei ori mai mic decât în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite