Casele din lemn, de la 28.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modelul american de case începe să fie tot mai popular în România, iar preţurile sunt mai mici decât în cazul apartamentelor. Bugetele limitate, dar şi dorinţa realizării unei construcţii durabile şi ecologice îi determină pe tot mai mulţi români să caute alternative la casele clasice din cărămidă sau din beton.

Cererea de case de lemn, mai puţin manifestată până în prezent, începe să se contureze uşor şi în rândul românilor. Preţurile mai mici, dar şi noutatea designului, sunt principalii factori care determină această tendinţă pe piaţa de profil.

O casă din lemn, cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi şi cu toate finisajele, costă aproximativ 28.000 de euro, spune Emilia Bege, reprezentant al companiei Bege Bege, care construieşte şi vinde astfel de locuinţe. Preţul este cu mult mai mic cel al unui proiect de casă din cărămidă. Clientul are totodată posibilitatea de a achiziţiona locuinţa în faza „la roşu", la un preţ de aproximativ 18.000 de euro, lucru care îi permite să o utileze şi finiseze după cum doreşte.

Citiţi şi:

Casă pe pământ la preţ de garsonieră

Cât mă costă o casă-termos?

Casa din lemn, un puzzle gata în trei săptămâni

Cuplurile tinere sunt cele mai interesate de construierea unei case din lemn. „Până acum, doar lipsa promovării a făcut ca cererea să fie una relativ scăzută, însă lucrurile s-au schimbat în ultima vreme, iar popularitatea acestor case a crescut", precizează reprezentantul Bege Bege. Concret, la nivelul anului trecut, compania a înregistrat o creştere cu 20% a numărului de comenzi pe segmentul caselor din lemn, comparativ cu 2008, ajungând în prezent la aproximativ 50 de proiecte. Din punct de vedere al costurilor, Emilia Bege estimează o economie de aproximativ 40% făcută de client în cazul în care alege o casă din lemn.

Românii au prejudecăţi

„În România există încă prejudecăţi legate de acest tip de construcţie, motiv pentru care majoritatea celor care aleg să-şi construiască o casă pe pământ decid ca aceasta să fie realizată din zidărie", spune Radu Alexandru, manager al Alma Construct.

Totuşi, precizează specialistul, durabilitatea este chiar una dintre caracteristicile construcţiilor din lemn şi ne oferă drept exemplu situaţia din Germania sau Austria, unde există mii de case din lemn vechi de zeci de ani, semn al rezistenţei. Mai mult, în SUA, casele familiale din lemn au cea mai mare pondere din totalul locuinţelor.

Tehnologie durabilă

Printre principalele avantaje ale acestor case se numără durabilitatea ridicată, izolarea termică eficientă, durata de construcţie scăzută şi costurile mai mici de realizare, comparativ cu cele presupuse de construcţiile din cărămidă. În ultimele decenii, la nivel global, materialele clasice, precum cărămida şi betonul, au început să piardă teren în faţa locuinţelor din lemn masiv şi mai ales a caselor construite din panouri cu structuri de lemn, spune arhitectul Ciprian Roboiu.

Termoizolate cu termosisteme de faţadă, cu folii anticondens, ignifugate şi tratate contra dăunatorilor, casele din panouri cu structuri de lemn sunt în topul mondial al caselor ecologice şi încep, treptat, să îşi facă loc pe piaţa românească drept o alternativă eficientă, adaugă arhitectul.

Mai mult, durata de execuţie a unei astfel de construcţii poate fi chiar şi de câteva săptămâni, spre deosebire de proiectele realizate din cărămidă şi beton, care nu pot fi realizate decât în anumite perioade ale anului, durata de execuţie fiind chiar şi de câteva luni.

Experienţa occidentului

Construcţiile din lemn sunt utilizate pentru locuire în multe state din Vest, de sute de ani, lucru ce dovedeşte rezistenţa acestora. Întreţinute corespunzător, ele se pot dovedi la fel de sigure ca și cele realizate din cărămidă sau din beton.

Modalităţi de plată și caracteristici

La roşu, adică o casă finalizată în proporţie de 80%. Preţul este de 180 de euro pe metru pătrat, iar suma include manopera, toate materialele din lemn cu uşi, ferestre, feronerie, duşumea, vată minerală în toţi pereţii exteriori, interiori şi sub duşumele, folie barieră de vapori, precum şi scara interioară.

Firmele specializate în astfel de construcţii sunt flexibile în ceea ce priveşte plata, iar clienţii au posibilitatea fie de a achita integral, fie eşalonat, cu un avans plătit în etapa de proiect, iar apoi rate negociate direct cu constructorul. În general, se practică următorul sistem de plată: 40% avans, la încheierea contractului, 40% în momentul transportului materialului la locul de execuţie şi 20% la recepţia lucrării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite