Casa Verde Fotovoltaice: Programul s-ar putea derula timp de 10 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sistem panouri fotovoltaice

După debutul cu probleme a programului Casa Verde Fotovoltaice 2021, Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă modificarea Ghidului de Finanţare, astfel încât părogramul să se poate derula pe o perioadă de 10 luni în 2022.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2021 se aliniază obiectivelor de mediu şi sprijină tranziţia spre utilizarea surselor de energie regenerabilă. Este un proiect ambiţios, util, însă gestionat deficitar, după cum au declarat pentru „Adevărul” mai multe surse din piaţă.

În urmă cu câteva săptămâni, persoanele fizice interesate de program s-au înscris pe platforma Administraţiei Fondului de Mediu, care a devenit ulterior inactivă, din cauza unor probleme tehnice. Înscrierile au fost suspendate, iar dosarele deja depuse au fost anulate, fapt ce a creat multă agitaţie atât printre participanţi, dar şi mai multă între reprezentanţii AFM. După noi intervenţii la sistem şi o nouă simulare, aplicaţia a fost relansată după amiază şi întreruptă după o oră. Lansarea a fost un eşec. 

Ulterior, AFM a anunţat modificarea Ghidului de finanţare a Programului.

Astfel, a fost introdusă o nouă etapă prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili, disponibilă pe website-ul AFM. De asemenea, va exista un calendar de depunere a documentelor în aplicaţie, pe care instituţia îl va publica ulterior. O altă modificare este extinderea perioadei de valabilitate a extrasului de carte funciară, de la 30 la 60 de zile. 

Rămâne de văzut cum va decurge următoarea perioadă de înscrieri şi lansarea programului, pentru a doua oară. Cu toate acestea, pentru anul 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat că va aloca un buget total de 650 milioane lei.

Timp de 10 luni, începând cu luna ianuarie 2022, programul se va desfăşura lunar cu un buget de 65 milioane lei/lună, iar  în luna noiembrie, bugetul alocat va avea o  valoare echivalentă cu suma neutilizată din primele 10 luni de desfăşurare a programului, anunţul fiind făcut chiar de ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Programul ar fi putut fi un succes

Miercuri, 22 decembrie, Programul Casa Verde Fotovoltaice 2021 a debutat, după doi ani de pauză. Deşi problemele din 2019 sunt cunoscute, anul acesta se aştepta a fi un succes. 

Scopurile programului sunt în concordanţă cu direcţiile Pactului Verde European, sau Green Deal, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu, dar şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional. 

Proiectul susţine, astfel, creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră - elemente de care avem nevoie pentru atingerea ţintelor asumate de România în faţa Uniunii Europene. De altfel, amplasarea de panouri fotovoltaice este o soluţie eficientă şi sustenabilă pentru consumatorul casnic. 

“Programul Casa Verde Fotovoltaice vine în sprijinul consumatorilor casnici, iar montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică este o soluţie eficientă şi sustenabilă. Aşa arată viitorul, iar generarea energiei din surse regenerabile, în acest caz cea solară, este una dintre cele mai la îndemână soluţii pentru o planetă verde şi fără poluare”, a declarat Dan Tudose, General Manager e-acumulatori.ro.

Bugetul disponibil pentru programul Casa Verde Fotovoltaice depăşeşte 263 milioane de lei anul acesta. Finanţarea se acordă persoanelor fizice, 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile în limita sumei de 20.000 lei. Potrivit Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), suma finanţată se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa este acoperită de către beneficiarul final. Cheltuielile eligibile reprezintă practic achiziţia sistemului cu putere minimă instalată de 3kW, montajul şi punerea în funcţiune şi TVA-ul, iar implementarea proiectului se realizează în termen de maxim 12 luni de la semnarea contractului de finanţare.

"Investiţia pentru amplasarea panourilor fotovoltaice este una mică, dacă ne raportăm la valoarea totală aferentă construcţiei unei locuinţei noi. Montarea sistemelor se întinde pe o durată de una-două zile şi nu necesită eforturi mari de întreţinere. Durata de viaţă a majorităţii sistemelor solare este de 20 - 25 de ani, iar mulţi dintre producătorii de panouri solare oferă garanţii pe termen lung, deoarece tehnologia este foarte fiabilă. Per total, am putea spune că investiţia în sistemele fotovoltaice pentru consumul casnic se amortizează în cel mult 5-7 ani", a adăugat Dan Tudose, General Manager e-acumulatori.ro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite