Casa Verde Fotovoltaice: Niciun român nu a primit banii de la stat. AFM, acuzat de tergiversare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
panouri fotovoltaice acoperis

La un an şi jumătate de la începerea programului Casa Verde Fotovoltaice, nici măcar unul dintre cei 26.000 de români care au aplicat nu a primit banii de la stat, reclamă Greenpeace într-un comunicat, avertizând că micii instalatori sunt deja în pragul falimentului.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) nu a publicat până la finalul lunii mai, aşa cum promisese, listele finale ale celor care vor beneficia de finanţare pentru a-şi instala sisteme fotovoltaice. E doar una dintre multele amânări ale programului Casa Verde Fotovoltaice. 

La un an şi jumătate de la începerea programului, nici măcar un cetăţean dintre cei 26.000 care au aplicat nu a devenit prosumator.

Deşi la mijlocul lunii mai, conform declaraţiilor noului preşedinte al AFM, Andreea Kohalmi Szabo, 94% din aplicaţii fuseseră deja analizate (24.504 din cele 26.057 de aplicaţii primite),  programul Casa Verde Fotovoltaice este din nou în impas. Nu au fost publicate listele finale cu dosarele aprobate sau respinse, iar cei care au fost acceptaţi deja în program nu pot încă să semneze contractele de finanţare necesare pentru demararea lucrărilor. Mai mult, AFM nu a mai avut nicio comunicare publică oficială pe acest subiect din 30 aprilie.

„Acest program de finanţare, ce părea să se fi deblocat la începutul acestui an, a intrat într-o nouă eră tacită a amânărilor. Nu înţelegem de ce nu sunt publicate, aşa cum s-a promis, toate rezultatele analizei dosarelor şi de ce nu se semnează contractele de finanţare pentru cei care au fost deja admişi în program. Vorbim zi de zi cu zeci de potenţiali beneficiari, sunt toţi extrem de dezamăgiţi de ritmul implementării programului.” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Programul a reprezentat o lovitură şi pentru piaţa de fotovoltaice din România, care a fost blocată de promisiunea neconcretizată a fondurilor generoase ale programului. Peste 200 de instalatori întâmpină dificultăţi economice.

„Din cauza AFM-ului suntem aproape în faliment. Avem peste 100 de clienţi cărora ar trebui să le instalăm centrale fotovoltaice, avem materiale cumpărate, am petrecut mult timp pentru a introduce dosare în aplicaţia informatică a AFM şi a obţine diverse aprobări. Nu ştiu cât mai putem rezista! Acest program a redus cererea pe piaţă, fiind puţini cetăţeni care mai doresc să-şi monteze panouri din fonduri proprii.” spune Ionuţ Chiriac, proprietarul unei mici firme de instalaţii electrice din Iaşi.

Dezamăgirea se regăseşte şi în rândul cetăţenilor care au aplicat pentru a deveni prosumatori. Dintre cei peste 26.000 de aplicanţi, peste 10.000 au fost deja aprobaţi în program, dar nu pot semna contracte de finanţare, chiar şi în cazul în care au făcut toate demersurile conform ghidului de finanţare. Restul de aplicanţi, fie au fost respinşi, fie nu ştiu încă dacă sunt sau nu admişi în program. 

Finanţarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare, fondurile totale ale programului de finanţare cumulând peste 113 milioane de euro.

infografic afm casa verde fotovoltaice
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite