Casa de Pensii: Nu mai este nevoie de adeverinţe de vechime la pensionare. Ce documente se depun la dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Naţională de Pensii Publice şi casele teritoriale de pensii s-au conformat ordinului ministrului Muncii, potrivit căruia persoanele aflate în prag de pensionare nu mai sunt nevoite să obţină de la angajatori şi să depună la dosar adeverinţele care dovedesc vechimea.

Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale 1.783/2019 este un act administrativ intern, neavând nevoie de publicarea sa în Monitorul Oficial, astfel încât data intrării în vigoare este cea menţionată în document, respectiv 1 ianuarie 2020, scrie avocatnet.ro.

UPDATE 22.01 Precizări Casa Naţională de Pensii Publice

Ulterior publicării acestui articol, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a ţinut să precizeze următoarele:

„Precizăm, în acest context, că Ordinul nr. 1783/2019 al ministrului Muncii şi protecţiei sociale are în vedere vizualizarea informaţiilor din REVISAL şi nu utilizarea unor date cu rol de document care să înlocuiască adeverinţele prevăzute de legea pensiilor”.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat simplificarea procedurilor pentru ieşirea la pensie, precizând că a iniţiat un ordin în acest sens. În cele ce urmează vă prezentăm şi lista documentelor care trebuie depuse la dosarul de pensionare.

Potrivit ministrului, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Casa Naţională de Pensii (CNPP) au din 1 ianuarie acces direct în REVISAL, baza de date cu toţi angajaţii din România, gestionată de Inspecţia Muncii.

"Astăzi (12 decembrie 2019 - n.r.) am cerut redactarea şi am şi semnat un Ordin pentru ca ANOFM, ANPIS, Casa Naţională de Pensii să aibă, de la 1 ianuarie 2020, acces direct în REVISAL, baza de date cu toţi angajaţii din România gestionată de Inspecţia Muncii. 

Nu accept ca o persoană care trebuie să primească, la timp, indemnizaţie, pensie, ajutor de şomaj să meargă personal după diferite adeverinţe sau să aştepte ca o instituţie să îi comunice alteia diferite informaţii", scrie ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Toate instituţiile din coordonarea Ministerului Muncii vor lua, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situaţia solicitantului, direct din REVISAL, arată ministrul citat.

UPDATE 16.00

Acte pentru pensia la limită de vârstă

Ca atare, potrivit datelor oficiale postate pe site-ul CNPP, la dosarul de pensionare pentru limită de vârstă se vor depune:

  • cererea pentru înscrierea la pensie; carnetul de muncă (original şi copie);
  • carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);
  • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original şi copie);
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu  realizată;
  • actele de stare civilă ale solicitantului:
  • BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);
  • livretul militar (original şi copie);
  • diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
  • dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;
  • adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
  • adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite şi speciale, în original; procura specială, pentru mandatar (original şi copie);
  • acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
  • alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Violeta Alexandru: Softurile folosite de Casele de pensii şi REVISAL au vulnerabilităţi

Programele soft cu care lucrează platformele Casei de Sănătate, Casei de Pensii, Revisal, ANOFM au toate vulnerabilităţi, astfel că este nevoie de un efort strategic naţional pentru aceste infrastructuri critice, pentru ca oamenii să nu se teamă că pot pierde vreun pic din banii pe care trebuie să îi primească, declara recent ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

"Discuţiile pe care le-am avut cu pensionarii, respectiv cu angajaţii Caselor Judeţene de Pensii, mi-au arătat că toate aceste platforme, toate aceste softuri, şi în ceea ce priveşte Casa de Pensii, şi în ceea ce priveşte ANOFM, şi în ceea ce priveşte REVISAL, toate au vulnerabilităţi.

Cred că trebuie să facem un efort strategic naţional pentru aceste infrastructuri critice, ca să nu stăm cu spaima în fiecare zi că eşti asigurat la Casa de Sănătate, că şi acolo este o vulnerabilitate, că eşti un om care are dreptul să primească tot ce trebuie să primească la pensie şi nu să stea cu frica în sân că în momentul în care ajunge (la momentul pensionării, n.r.) se întâmplă cu ceva în soft şi cine ştie ce se pierde, cine ştie ce apare... Aşa ceva este inadmisibil”, a declarat ministrul.

Toate cărţile de muncă deschise înainte de 2001 au fost scanate şi introduse în REVISAL 

Menţionăm că până marţi la ora închiderii ediţiei CNPP nu a răspuns solicitării „Adevărul”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite