Aprozarele lui Daea continuă cu bani mai mulţi, deşi anul trecut au fost un eşec

Aprozarele lui Daea continuă cu bani mai mulţi, deşi anul trecut au fost un eşec

Magazinul Casa Unirea din Bucureşti FOTO Adevarul

Ministerul Agriculturii continuă proiectul Casei de Comerţ Unirea şi a pus în dezbatere bugetul companiei pe 2020, care estimează venituri de 37 de ori mai mari şi profit, deşi anul trecut a avut pierderi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Casa de Comerţ Unirea a avut anul trecut venituri de sub 2 milioane lei, dar cheltuieli de 9 milioane de lei. În ciuda acestui lucru, Guvernul bugetează pentru acest an venituri de 71 milioane de lei, adică de 37 de ori mai mari, şi cheltuieli de 64 de milioane, faţă de 9,06 milioane lei, cheltuielile totale realizate anul trecut..

Pentru acest an, Guvernul estimează că Unirea va realiza un profit brut de 7,3 milioane de lei, deşi anul trecut a înregistrat pierderi de 7,1 milioane lei.

De asemenea, compania şi-a stabilit în acest an cheltuieli cu investiţiile de 20,87 milioane lei, de circa patru ori mai mari faţă de anul trecut, când s-au ridicat la 5,22 milioane lei în 2019.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea estimează pentru finalul anului un număr de 40 de angajaţi, faţă de 59 angajaţi la finalul lui 2019. Câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială a fost stabilit la 6.038 lei, comparativ cu 6.925 lei anul trecut.

„Adevărul” a încercat să îl contacteze atât pe ministrul Agriculturii Adrian Oroş, cât şi pe secretarii de stat din minister pentru a solicita lămuriri cu privire la bugetul pentru acest an al companiei, însă nu am reuşit. 

Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a fost înfiinţată de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea în ianuarie 2019, cu capital integral de stat de 93 milioane lei. Compania îşi propunea să facă un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti care să concureze cu marii retaileri.

Doar două magazine au fost deschise în anul 2019, în Sibiu şi în Bucureşti, fiind de asemenea închiriate spaţii pentru încă două magazine şi depozite. Magazinele încă funcţionează, însă sunt pe pierdere.

Ministrul Adrian Oros spunea că a trimis Corpul de control pentru verificări la Casa de Comerţ Unirea, după ce persoane din Consiliul de Administraţie al magazinelor menţionate i-ar fi transmis că acolo sunt „probleme cu iz penal”.

Întrebat ce se va întâmpla în continuare cu magazinele „Unirea”, Oros a răspuns că nu ştie exact, menţionând că aşteaptă un raport al Corpului de control trimis să verifice situaţia. Acest lucru se întâmpla în luna noiembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările