„Cartelul benzinarilor”: Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesul cu MOL România

„Cartelul benzinarilor”: Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesul cu MOL România

MOL România a pierdut procesul, dar a obţinut scăderea amenzii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenţei de către MOL România prin participarea la o înţelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piaţa carburanţilor, dar a redus amenda companiei de la 80,2 milioane lei la 64,2 milioane de lei.

"Decizia instanţei ne bucură, cum este şi firesc, deoarece confirmă faptul că investigaţiile derulate de noi sunt solide şi bine argumentate. Suntem optimişti şi în privinţa celorlalte procese cu companiile petroliere, acesta fiind primul caz soluţionat irevocabil din cele şase aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Amenda a fost diminuată

Anterior, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia Consiliului Concurenţei, motiv pentru care compania a formulat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care l-a respins ca nefondat, diminuând amenda.

La sfârşitul anului 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene prin stabilirea retragerii simultane pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.

Ce amenzi au primit benzinarii

Potrivit Consiliului Concurenţei:
- SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) a primit o amendă de 366,5 milioane de lei
- SC OMV Petrom Marketing SRL (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) a fost amendată cu 137,2 milioane de lei
- SC Rompetrol Downstream SRL a primit o amendă de 159,5 milioane de lei
- SC Lukoil Romania SRL a fost amendată cu 136,8 milioane de lei
- SC MOL Romania Petroleum Products SRL cu 80,2 milioane de lei
- SC ENI Romania SRL cu 11,1 milioane de lei.

Amenzile au fost executate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi contestate în instanţă de către companii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: