„Cartel Alfa”: Unul din cinci români, în pragul sărăciei, deşi lucrează cu normă întreagă

„Cartel Alfa”: Unul din cinci români, în pragul sărăciei, deşi lucrează cu normă întreagă

Trei sferturi din persoanele sărace se află în această situaţie de circa trei ani, potrivit „Cartel Alfa”

Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, cu toate că lucrează cu normă întreagă, potrivit unui comunicat al Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”.

Ştiri pe aceeaşi temă


O mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situaţie de cel puţin trei ani, potrivit „Cartel Alfa”.

„Conform datelor statistice privind cota din PIB care revine salariaţilor, în România mai puţin de 40% este îndreptat către capitalul uman, în timp ce remunerarea companiilor reprezintă peste 60% din PIB. Acest raport este inversat faţă de majoritatea ţărilor europene şi evidenţiază dezechilibrul major din modul în care sunt distribuite rezultatele economice, în condiţiile unei productivităţi similar”, scrie în documentul citat.

„Avem o fiscalitate care favorizează capitalul, împovărând în schimb salariaţii şi micii contribuabili. În numele atragerii investitorilor străini au fost create facilităţi şi condiţii pentru companii care permit şi chiar încurajează exploatarea forţei de muncă autohtone, în numele profitului, de multe ori externalizat prin diverse mijloace”, mai scrie în comunicatul organizaţiei sindicale.

Conform documentului, negocierile colective, un alt instrument pentru o distribuţie mai echitabilă a rezultatelor muncii, au fost practic eliminate prin efectele Legii 62/2011.

Organizaţia sindicală susţine că toate acestea au dus la o adâncire a inechităţii sociale, condiţii de muncă precare, exploatare şi o totală lipsă de perspective pentru lucrătorii români, în afară de opţiunea migrării.

„Statisticile UE confirmă o realitate îngrijorătoare. Avem de departe cei mai mulţi lucrători săraci, dublu faţă de media europeană. Practic, în prezent, unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, cu toate că lucrează cu normă întreagă, şi o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situaţie de cel puţin trei ani”, mai scrie în comunicat.

citeste totul despre: