Cartel Alfa: Electrolux ameninţă cu relocarea producţiei în Polonia. Este o acţiune de intimidare a greviştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greva Electrolux

Compania Electrolux ameninţă cu relocarea producţiei în Polonia, ceea ce este o acţiune de intimidare a greviştilor, care are ca scop să descurajeze lucrătorii, din Satu Mare şi de oriunde, în a-şi cere drepturile, acuză sindicaliştii de la Cartel Alfa.

Mai mulţi angajaţi ai fabricii Electrolux din Satu Mare au intrat în grevă, de nouă săptămâni, spunând că primesc salarii mici, au un ritm de lucru mai alert, pauze mai scurte şi o presiune tot mai accentuată este pusă pe ei.

O scrisoare a mai multor angajaţi ai companiei arăta, joi, că viitorul fabricii este pus în pericol de greva care durează deja de nouă săptămâni şi acuză sindicaliştii că au dezbinat colectivul. Aceasta mai preciza că o parte a producţiei de la Electrolux Satu Mare a fost mutată la Swidnica, în Polonia, la cererea conducerii din Stockholm, iar în Satu Mare s-au oprit investiţiile care urmau să fie realizate.

Drept răspuns, Cartel Alfa arată că, prin vocea angajaţilor rămaşi în fabrică, Compania Electrolux ameninţă cu relocarea producţiei în Polonia.

„Considerăm că este o acţiune de intimidare a greviştilor, care are ca scop să descurajeze lucrătorii, din Satu Mare şi de oriunde, în a-şi cere drepturile. Acest lucru e posibil în principal din cauza legislaţiei proaste în domeniul muncii, dar şi a instituţiilor româneşti, care permit angajatorilor de multinaţionale să acţioneze împotriva lucrătorilor în caz de grevă”, arată sindicaliştii.

Ei spun că înţeleg că în actuala economie de piaţă, capitalul este liber să circule şi să se mute acolo unde condiţiile sunt mai avantajoase, dar a face această mutare în condiţiile în care productivitatea nu este mai bună decât cea din România, iar salariile în Polonia sunt semnificativ mai mari decât in România, fără transfer de taxe (angajatorul acolo are şi contribuţii mai mari la salariul brut), indică limpede că este o acţiune motivată nu de considerente economice, ci de dorinţa de a descuraja prin orice mijloace lucrătorii în a-şi cere condiţii mai bune de salarizare.

„Compania Electrolux (ne referim la companie pentru că în numele acesteia par să vorbească cei 100 de angajaţi anonimi din fabrică, semnatari ai unei scrisori deschise către grevişti) este deranjată de acţiunea de boicot realizată de CNS Cartel ALFA prin caravana de la Satu Mare către Ambasada Suediei. Cu toate astea, boicotul a fost singura modalitate legală de acţiune pentru a determina compania să reia dialogul social şi negocierea cu greviştii. Reamintim publicului, reprezentanţilor companiei şi angajaţilor semnatari ai scrisorii că, anterior anunţării acţiunii de boicot, managementul companiei blocase complet dialogul cu sindicatul, timp de şase (!!!) săptămâni, timp în care oamenii s-au prezentat în fiecare zi la poarta fabricii şi şi-au arătat disponibilitatea pentru negociere.

CNS Cartel ALFA nu susţine prelungirea nejustificată a acestui conflict de muncă! Am fost mereu deschişi la dialog, inclusiv prin numeroase demersuri pentru a stabili un dialog cu managementul grupului din Suedia. Încetarea conflictului de muncă stă însă exclusiv în puterea managementului fabricii, prin aşezarea la masa dialogului şi găsirea unei soluţii acceptabile de ambele părţi.

Compania susţine că oferă salarii competitive (e adevărat că nu sunt cele mai mici salarii din zonă sau din domeniu). De cealaltă parte, muncitorii trag lună de lună linie şi constată că banii nu ajung pentru cheltuielile minime de trai. Mai constată şi că numărul de produse pe care le realizează creşte constant, datorită unui ritm de lucru mai alert, pauze mai scurte şi o presiune tot mai accentuată pusă pe salariaţi. Celor două părţi nu le rămâne decât să se aşeze la masa negocierilor şi să găsească cea mai bună soluţie de compromis pentru a finaliza negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de companie.

În sectorul economic din România, salariile au rămas la un nivel foarte scăzut din cauza blocării negocierii colective prin legislaţia adoptată, tot la presiunea multinaţionalelor, în 2011. În lipsa mecanismelor de creştere prin negocierea colectivă la nivel de sector sau naţional, acestea au crescut mai puţin decât productivitatea, iar salariul mediu net din sectorul economic fiind cu aproximativ 1000 de lei (220 euro) mai mic decât salariul mediu net din sectorul public. Aceasta încurajează exodul de forţă de muncă, şi va determina venituri extrem de scăzute şi la pensie.

Ne exprimăm speranţa că reprezentanţii companiei vor înlocui în cele din urmă presiunea cu dialogul şi că se vor aşeza cu bună credinţă la masa negocierilor. CNS Cartel ALFA este alături de Sindicatul Samus, şi avem alături de noi întreaga mişcare sindicală din ţară şi din Europa care susţine lupta lor pentru o plată echitabilă”, mai precizează sindicaliştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite