Care este diferenţa dintre certificatul energetic şi auditul energetic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

Aceste două noţiuni (certificat energetic şi audit energetic) sunt frecvent întâlnite atunci când este vorba despre eficienţa energetică a unei clădiri, mulţi oamenii făcând deseori confuzie între ele.

Certificatul energetic oferă informaţii cu privire la performanţa energetică a unei clădiri, după un calcul specific în care se iau în considerare mai mulţi factori: încălzire, apă caldă, iluminat artificial, ventilaţie şi climatizare. Documentul este întocmit de un auditor energetic, care calculează practic consumurile necesare anual, încadrând imobilul într-o clasă energetică.

Clasele energetice sunt notate cu litere de la A la G, în funcţie de performanţa pe care o desemnează, astfel încât clasa A reprezintă eficienţa energetică cea mai ridicată.

Pornind de la toate calculele întreprinse folosind datele obţinute din actele imobilului, dar şi de la datele culese printr-o vizită la faţa locului, auditorul energetic încadrează locuinţa într-o clasă energetică.

Mai mult de atât, locuinţa va primi şi o notă energetică, cu o valoare cuprinsă în intervalul 0-100. Cu cât nota energetică e mai mare, cu atât locuinţa este mai performantă din punct de vedere energetic.

Auditul energetic denumeşte totalitatea activităţilor care se întrepătrund pentru a colecta date despre profilul consumului energetic existent al unei clădiri sau unitate de clădire şi de identificare a oportunităţilor de economisire şi soluţiilor de creştere a performanţei energetice. Practic, soluţiile propuse sunt analizate atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere economic.

Alte diferenţe dintre certificatul energetic şi auditul energetic:

  • Auditul energetic poate fi realizat doar de un auditor energetic atestat gradul I. Pe de altă parte, certificatul energetic poate fi eliberat de auditori energetici atestaţi de gradul I şi de gradul II.
  • Certificatul energetic este solicitat la contractele de vânzare-cumpărare sau de închiriere, iar auditul energetic la reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe (de exemplu). În baza raportului de audit sunt stabilite soluţiile pentru reabilitarea termică a blocului.
  • Prin intermediul auditului energetic este analizată fezabilitatea economică a unei investiţii în creşterea performanţei energetice şi, implicit, încadrarea într-o clasă energetică superioară.
  • Pe lângă măsurile de creştere a performanţei energetice, un audit energetic propune şi măsurile prin care investiţia poate fi recuperată.

Ce preţuri au certificatele şi auditele energetice?

Preţul exact al unui certificat energetic sau al unui audit energetic poate fi aflat de la auditorul energetic, în funcţie de complexitatea clădirii sau a unităţii de clădire ce urmează a fi analizată.

Preţul unui certificat energetic este destul de accesibil, în vreme ce pentru un audit energetic solicitantul va scoate ceva mai mulţi bani din buzunar.

Acest lucru este însă explicabil, întrucât un audit energetic conţine atât informaţiile ce se regăsesc în certificatul energetic, cât şi soluţii personalizate pentru creştere eficienţei energetice a clădirilor, respectiv soluţii de reducere a consumurilor de energie prin lucrări de renovare asupra instalaţiilor clădirii.

Prin analogie la o consultaţie medicală, certificarea energetică a unei clădiri reprezintă diagnosticul, în vreme ce auditul energetic este tratamentul prescris pentru obţinerea unor rezultate mai bune.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite