Care sunt cei mai activi dezvoltatori imobiliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din a doua parte a anului 2008, scăderea  dramatică a încrederii populaţiei a făcut ca  tranzacţiile să îngheţe
Din a doua parte a anului 2008, scăderea dramatică a încrederii populaţiei a făcut ca tranzacţiile să îngheţe

Românii conduc detaşat în clasamentul celor mai prolifici constructori de locuinţe. Dar tot ei au şi cele mai mari probleme cu vânzarea. Atât românii, cât şi străinii din imobiliare au simţit din plin în ultimii ani efectele negative ale crizei financiare, multe proiecte s‑au blocat sau, mai rău, au intrat în insolvenţă.

În urmă cu 16 ani, compania Impact Developer & Contractor, fondată de românul Dan Ioan Popp, începea în zona de nord a oraşului construcţia ansamblului Alfa, unul dintre primele complexuri rezidenţiale private din Bucureşti.

Era o perioadă în care românii erau aproape singurii care realizau dezvoltări imobiliare rezidenţiale. De atunci, în zona de nord (Pipera, Băneasa, Otopeni) au fost construite peste 4.600 de apartamente şi vile. Adică 38% din totalul de 11.959 de locuinţe realizate până acum în Capitală de către dezvoltatorii români, conform estimărilor „Forbes România", care a luat în calcul doar companiile cu un portofoliu de peste 200 de locuinţe construite.

Pentru comparaţie, dezvoltatorii străini au edificat, în acelaşi interval de timp, aproape 8.000 de locuinţe. Dar dacă, înainte de 2008, apartamentele se vindeau de cele mai multe ori încă de la stadiul de machetă, din a doua parte a anului 2008, scăderea dramatică a încrederii a făcut ca tranzacţiile să îngheţe.

„Prima Casă"

Nici măcar apariţia unor programe guvernamentale, precum „Prima Casă", nu a reuşit să dezmorţească foarte mult piaţa rezidenţială, ci doar să mute interesul unora dintre cumpărători către apartamentele cu suprafeţe cât mai mici. „În trecut s‑au construit apartamente cu o suprafaţă utilă cu 15%‑20% mai mare faţă de ceea ce se caută acum", explică Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.



Mai puteţi citi în numărul 59 al revistei „Forbes România"( Luni, 13 iunie, apare noul număr „Forbes România“)

- „Secretul" arestării lui Strauss-Kahn.

Teoria conspiraţiei leagă arestarea lui Dominique Strauss-Khan, fostul șef al FMI, de un atac al acestuia la adresa credibilităţii SUA. Teoria devine incitantă de-abia după ce dăm conspiraţia de-o parte.

- Un alt nivel.

Gheorghe Iaciu, fondatorul Expo Market Doraly, a trecut de la închirierea de spaţii comerciale la construcţii de lux.

- Aripi de aviator.

Cum a ajuns pilotul Cătălin Prunariu să fie ambasadorul unui brand de lux alături de Tom Cruise sau John Travolta.

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite