Canadienii care au preluat CupruMin: „Nu am creat noi problemele de mediu de la Roşia Poieni, dar le vom repara“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roman Copper Corp, compania care a câştigat, săptămâna trecută, licitaţia pentru exploatarea resurselor de la Cupru Min Abrud SA, susţine că va investi masiv în regiune pentru rezolvarea problemelor de mediu, promiţând şi crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea infrastructurii.

Canadienii care, săptămâna trecută, au câştigat licitaţia pentru exploatarea resurselor de la CupruMin, unde stă ascuns peste 60% din cuprul României - unul dintre cele mai zăcăminte de cupru din Europa, promit că vor face investiţiile necesare pentru a respecta standardele internaţionale. 

„Suntem încântaţi de achiziţia CupruMin printr-un proces de licitaţie transparent şi deschis. Suntem entuziasmaţi să participăm la unul dintre cele mai prestigioase proiecte miniere din România şi vom aduce expertiză de top şi resurse pentru a atinge întregul potenţial al CupruMin“, a declarat Mike Curtis, partener în cadrul companiei BayFront Capital, care controlează Roman Copper Corp.

Toate acestea după ce, săptămâna trecută, Lucian Bode, ministreul Economiei, a declarat că firma canadiană Roman Copper Corp, care a câştigat săptămâna aceasta licitaţia pentru privatizarea CupruMin, este obligată prin contract să acopere cheltuielile de mediu, care, în acest caz, se ridică la aproximativ 17 milioane de euro. La CupruMin se găsesc 60% din resursele de cupru ale României.

„Obligaţiile de mediu îi revin cumpărătorului. Acestea se ridică la aproximativ 17 milioane de euro, în condiţiile în care aceste lucrări vor fi executate în viitorul imediat. Dacă ajungeam să închidem societatea şi să reluăm întreaga procedură, obligaţiile de mediu se ridicau la 92 de milioane de euro“, a spus Bode într-un interviu acordat ziarului „Bursa“.

Bode l-a contrazis astfel pe Florin Vlădan, şeful şeful Oficiului Participţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) care a spus că, prin contractul de privatizare a CupruMin, nu vor fi prevăzute obligaţii de continuare a activităţii, de dezvoltare şi de realizare a unor investiţii.

„Roman Copper nu s-a angajat la nicio investiţie, noi nu am pus niciun fel de condiţie. Ei nu au nicio obligaţie de a dezvolta Cupru Min. Eu sunt foarte mulţumit că am luat de patru ori mai mult pe Cupru Min faţă de cât am cerut", a declarat marţi Vlădan.

„Avem un mare respect pentru cultura şi tradiţiile României. Suntem nerăbdători să lucrăm îndeaproape cu comunităţile locale, autorităţile regionale şi guvernul român, precum şi cu angajaţii şi ceilalţi acţionai pentru a construi pe baza istoriei bogate şi a potenţialului incitant al CupruMin“, adaugă Curtis.

„În timp ce lucrăm pentru definitivarea unei înţelegeri cu guvernul român, prioritatea noastră este să finalizăm numirea unui management de top şi a unei echipe operaţionale, care să lucreze pentru ca mina să-şi atingă potenţialul. Această echipă va colabora strâns cu comunităţile de la Lupşa şi Abrud, precum şi cu Alba şi se va angaja complet în viaţa socială şi culturală a regiunii“, se arată într-un comunicat emis vineri de companie şi citat de financialpost.com.

Potrivit documentului, canadienii intenţionează să ia măsuri pentru majorarea producţiei minei, ceea ce va „rezulta în crearea de locuri de muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din mină“, iar comunităţile locale „vor beneficia de pe urma dezvoltării infrastructurii“.

„Nu am creat noi problemele de mediu de la Roşia Poieni, dar noi le vom repara“, a adăugat Curtis.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite