Camera de Comerţ Româno-Germană: Încrederea consumatorului român în evoluţia propriei ţări a scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
romania scadere FOTO shutterstock

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, Dragoş Anastasiu, a declarat că diminuarea ratei de creştere a consumului care reiese din execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie ar putea indica o scădere a încrederii consumatorului român faţă de evoluţia ţării, potrivit Mediafax.

Conform execuţiei bugetare pentru luna ianuarie 2017, s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor cu 3,5% şi o scădere a veniturilor cu aproximativ 6%, care se regăseşte în scăderea colectării TVA cu circa 24%. Cu toate acestea, s-a obţinut un excedent bugetar.

„Dacă excludem o eventuală sincopă la colectare şi presupunem că la acest capitol nu s-a schimbat nimic semnificativ, interpretarea noastră este următoarea: dincolo de scăderea cu 1% a TVA-ului în ianuarie 2017 şi de eliminarea supraaccizei la combustibil şi a taxei pe stâlp, avem de-a face cu o scădere accentuată a creşterii consumului faţă de anul precedent, lucru care s-a făcut deja simţit în ultimile două luni ale anului trecut. Asta în paralel cu creşterea veniturilor populaţiei, ceea ce a dus la creşteri de în­ca­sări pe zona contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit. O posibilă cauză a acestui tip de comportament poate avea de-a face cu gradul de încredere al consumatorului faţă de evoluţia generală a României”, a declarat Anastasiu.

Acesta a adăugat că execuţia bugetară pe ianuarie 2017 anunţă mari dificultăţi pentru administrarea bugetului naţional pentru menţinerea deficitului sub ţinta de 3%. Comisia Europeană estimează că România va atinge un deficit bugetar de 3,6% din Produsul Intern Brut în 2017, urmând să crească în 2018 la 3,9%. Aceste veşti par să confirme şi să justifice temerile de erodare a încrederii în politica fiscală a Guvernului, afectând direct economia României.

Camera de Comerţ Româno-Germană a atras atenţia asupra faptului că orice creştere a salariului minim pe economie lipsit de o analiză a diferenţelor regionale ale ţării va dezechilibra bugetul de stat pe termen scurt. Mai mult, o astfel de măsură insuficient documentată poate conduce pe termen lung chiar către o adâncire a diferenţelor ignorate. În plus, un deficit bugetar pronunţat ar putea pune în pericol credibilitatea României pe pieţele financiare, dar şi pe planul Uniunii Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite