Forumul China-Europa Centrală şi de Est. Premierul chinez, Li Keqiang: Să trecem la treabă pentru a transpune în realitate aceste linii directoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul chinez, Li Keqiang, omologi din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, 1.000 de reprezentanţi ai unor companii se reunesc astăzi, la Bucureşti, pentru a discuta, negocia şi încheia contracte importante. Urmăriţi în timp real, pe adevarul.ro, dezbaterile care au loc astăzi la Palatul Parlamentului în domeniul energiei, agriculturii, turismului, IT&C şi infrastructurii, dar şi interviurile oficialilor în studioul Adevărul.

UPDATE 15.40 Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie: 

Unele dintre aceste proiecte sunt în fază avansată de negociere, sper că la anul să se semneze contractele. Sunt evaluate la 5 miliarde de euro doar partea chineză, restul reprezentând aportul părţii române. 


UPDATE 15.20 Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, în studioul Adevărul de la Palatul Parlamentului: 

Cel mai mare interes al nostru este atragerea de investitori chinezi pentru a participa cu oferte competitive pentru construcţia de autostrăzi în concesiune. Există o companie chineză înscrisă acum pentru Craiova-Piteşti. Sunt convins că, după ce o vor câştiga pe prima, vor învăţa să o câştige şi pe a doua. Chinezii pot fi atraşi pentru construcţia de căi ferate, şi-au arătat interesul pentru a participa la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, să fie participant la proiect, dar şi la Tarniţa, unde pot şi finanţa şi să construiască. Companiile chineze nu trebuie să fie interesate numai de proiectele publice, mi-aş dori foarte mult să văd asocieri cu companiile româneşti sau să cumpere companii româneşti. 


UPDATE 14.55 Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, în studioul Adevărul de la Palatul Parlamentului:

 Alături de oficiali au venit foarte multe firme, inclusiv din turism, interesate să creeze parteneriate publice, dar şi private. Şi sunt foarte bine pregătiţi. Vrem să investim în Staţiunea Borsec, Băile Herculane şi Sulina, salina de la Cacica şi nu numai, Drumul Vinuluişi şi nu în ultimul rând, avem produsele turistice culturale. Trebuie puse în valoare, dar avem nevoie de investiţii acolo. Şi mai vrem să atragem cât mai mulţi turişti. Am văzut preocuparea oamenilor, am văzut propuneri concrete, iar asta este foarte important. Nu trebuie să uităm, nu trebuie să spunem "am făcut astăzi întâlnirea şi gata". Vom merge anul viitor la târgul de Turism şi vrem să semnăm un acord clar în care să fie stipulate măsurile concrete pentru acest schimb de turişti.  

Până în septembrie, în România au fost 8.000 de turişti chinezi în România. În China sunt mai mulţi turişti români pentru că sunt turişti comerciali.      


UPDATE 14.00 Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, în cadrul workshopului dedicat sectorului agricol:

Aşa cum a remarcat în intervenţia de ieri, Excelenţa Sa, Prim – ministrul R.P. Chineze, piaţa chineză este de asemenea interesată de creşterea investiţiilor în agricultura românească şi de importul de ovine din ţara noastră, având în vedere potenţialul existent de 14 milioane capete din care 9 milioane matcă apreciind ca potenţial  pentru export un număr de 4-5 milioane capete. 


UPDATE 13.30 Premierul Victor Ponta, la finalul Forumului economic China-Europa Centrală şi de Est: 

Am încercat să prezentăm centrul şi estul Europei ca fiind o regiune dinamică, cu o economie în creştere orientată spre investiţii, cu potenţial semnificativ de dezvoltare în multe domenii, cu proiecte importante la nivel regional în domeniul energiei, infrastructurii, investiţiilor în educaţie, inovaţie şi tehnologie. Ţările membre ale grupului Europa Centrală şi de Est sunt atât ţări membre deja ale UE, cât şi ţări candidate, iar această întâlnire la nivel înalt de astăzi s-a constituit într-un efort complementar al cadrului general de relaţii strategice între UE şi China.


UPDATE 12.30 Camelia Şucu, antreprenor român, în studioul Adevărul de la Palatu Parlamentului:

Oportunităţile sunt ca autobuzele, mereu trec, trebuie doar să le prinzi. Dacă ţi se spune că au nevoie de nu ştiu câte capete de bovine, te concentrezi pe asta. Se ştie că chinezii sunt foarte buni negociatori, însă nu cred că există reguli speciale cu China. Atunci câmd vrei să faci business, se ştie că ambele părţi trebuie să câştige, nu există parte care să piardă. Se discută foarte aprins despre această criză alimentară, avem un pământ roditor, avem acest avantaj, şi putem acoperi această nevoie nu numai pe piaţa din România, ci şi la exterior. Discuţiile sunt de data aceasta mult mai concrete, la obiect, se ştie exact care este poziţia şi rolul României, unul important, pe care trebuie să-l jucăm cum trebuie pentru că a venit la momentul potrivit. Oamenii de afaceri ai României au crescut, nu mai sunt la nivelul anilor '90, şi ştiu acum cum să negocieze, nu numai pentru a discuta, ci ştiu ce trebuie să facă pentru a ajunge la lucruri concrete. Avem un imens potenţial pe agricultura bio, există foarte multă cerere, chiar dacă românii nu ştiu încă să aprecieze acest sector. 


UPDATE 11.45 Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, în studioul Adevărul de la Palatul Parlamentului: 

Dacă proiecte de asemenea valoarea se vor materializa, se vor reporni motoarele economiei româneşti. O investiţie, mai ales un masivă, va avea un efect de multiplicare de 0,5, adică la 100 de euro investiţi se văd 50 de euro la creşterea PIB. Investiţiile ar trebui să înceapă de anul viitor, chiar de la început, ceea ce înseamnă că şi bugetul ar trebui să înceapă să simtă, chiar dacă gradual.  


UPDATE 11.08 Analistul economic Ionel Blănculescu, în studioul Adevărul de la Palatul Parlamentului : 

Trebuie să reţinem foarte clar că aceste 8,5 miliarde de euro reprezintă valoarea cumulată a proiectelor care ar putea fi puse în operă prin implicare. Nu creăm expectaţii populaţiei. Aceste proiecte pot fi puse în practică pe un interval de 3-5 ani, însă trebuie să ştim că aceste proiecte nu sunt îngheţate. Ele pot atrage alte şi alte proiecte şi putem crea astfel în România un hub energetic. 

Trebuie să înlăturăm un mit: acela că China stă pe un munte de bani şi e gata să-l investească în România. Nu e adevărat, după cum se spune, nicio masă nu este gratuită, totul este pe bază de reciprocitate, o relaţie win-win. Trebuie să demonstrăm că şi noi putem oferi ceva în schimb. Este un început de drum. deşi s-au făcut multe eforturi pentru a face să se întâmple, pentru că de la vorbă la fapte e drum lung. Tinereţea lor trebuie să ne conducă la lucruri concrete, însă trebuie reţinut că totul este pe baze reciproc avantajoase. 

Grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, hicdrocentrala de la Tarniţa şi modernizarea de la Rovinari se vor traduce într-un efect de multiplicare pe orizintală în economia din România. Dacă China intră în România, vom vedea şi Banca Chinei care o sa-şi deschidă birou de lucru în România, vom vedea şi alte ţări care vin în România. Se va crea premisa dezvoltării unei creşteri economice de cel puţin 4%, pentru mine 1-2% înseamnă pentru mine stagnare. Până nu creştem cu 4%, românul nu poate simţi această dezvoltare.  


 UPDATE 11.00 Anna Yaneva, ministrul Economiei şi Energiei din Bulgaria

Bulgaria este determinată să-şi dezvolte relaţiile economice cu China, văzând China drept principalul partener în regiunea Asia-Pacific. Bulgaria vă poate oferi un acces uşor spre piaţa europeană.

Avem porturi la Marea Neagră, la Dunăre, iar, mai departe, vecinii noştri îşi dezvoltă şi ei infrastructura de transport, aşa că putem fi un hub al transporturilor în regiune. Economia Bulgariei a înregistrat creştere, în pofida climatului economic de criză. Avem un deficit bugetar de sub 2% din PIB, iar capitalizarea bancară este peste media europeană. Standard & Poor's a modificat recent ratingul ţării, previzionând stabilitate.


UPDATE 10.40 Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget: 

Să cumpăraţi obligaţiuni româneşti! Profilul datoriei s-a schimbat considerabil în ultimii cinci ani. Jumătate din obligaţiuni sunt în euro, 30% în dolari şi 20% în monedă locală.

Vrem să creştem şi să extindem baza de investitori, nevoile noastre de finanţare sunt modeste comparativ cu alte ţări din regiune, pentru că avem o datorie publică redusă şi un deficit mic. Încercăm să identificăm factori de stabilitate pentru indicatorii macroeconomici. S&P a modificat perspectiva privind ratingul, de la stabilă la pozitivă. Investitorii asiatici reprezintă doar 5-7% din cumpărătorii de eurobonduri emise de România. 

Vorbim de exporturi româneşti în China care vor începe de la 1 ianuarie 2014, exportul de produse agroalimentare pe piaţa chineză, ceea ce va pune din nou contul curent al nostru pe excedent, poate nu doar pentru jumătate de an, ci pentru tot anul. Este o piaţă uriaşă şi noi aici nu am excelat până acum la produse agroalimentare.

Este momentul unei reporniri a investiţiilor private dintr-o zonă de unde există lichiditate. Problema investitorilor străini în ultimii ani a fost că în ţările lor de origine au existat dificultăţi pe capitalizarea băncilor sau pe investiţiile companiilor şi au retras banii din România, dar şi din toate ţările. China nu are acest gen de probleme, dimpotrivă, are capital de investit. Sumele, deşi par mari, sunt plauzibile, în sensul că investiţiile despre care se vorbeşte sunt de valoare mare, iar motivul pentru care nu au fost până acum nu este lipsa eficienţei lor, ci lipsa capitalului.


UPDATE 10.15 Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine: 

Dorim să dăm un nou impuls investiţiilor străine directe cu valoare adăugată care să ducă la crearea şi menţinerea de locuri de muncă şi la bunăstare. Investiţiile străine nu sunt şi nu trebuie să fie un scop în sine, ceea ce urmărim este creşterea competitivităţii. Dorim ca România să devină un hub tehnologic, aşa cum am ajuns în domeniul auto, pentru că i-am convins pe marii producători să vină în România. Nu mai reprezintă un secret faptul că România dispune de un capital uman important în domeniul IT&C. Menţionez aici şi compania Huawei, care doreşte să investească aici 100 de milioane de euro până în 2018. Obiectivul nostru este de a ne concentra pe investiţii ce aduc valoare adăugată în domeniul socio-economic.


UPDATE 10.05 Laza KEKIC, moderator, "The Economist":

România a fost numită un tigru, nu am mai auzit asta de mult timp, însă România are cea mai mare rată de creştere din regiune. China este a doua cea mai mare economie globală, iar UE este principalul partener, însă potenţialul celor două este unul excepţional. Acestea sunt ideile de la care ar trebui să plecăm în aceste dezbateri. 


UPDATE 10.00 Sun Chenghai, şeful Biroului de dezvoltare a comerţului din cadrul Ministerului Comerţului din China: 

Comerţul între România şi China a ajuns la 2,9 miliarde de dolari în primele nouă luni din acest an, fiind în creştere cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, dar ne dorim în continuare consolidarea relaţiilor economice şi comerciale.

În primele nouă luni din 2013, comerţul bilateral a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, în creştere cu 1,5%, iar organizaţia pentru promovarea comerţului pe care am înfiinţat-o vizează consolidarea relaţiilor comerciale şi a serviciilor publice eficiente pentru firme şi pentru promovarea cooperării dintre China şi companiile străine. România şi China au relaţii de prietenie de foarte mult timp, care s-au concretizat în numeroase întâlniri la nivel înalt şi acest eveniment este un nou capitol de întărire a relaţiilor comerciale dintre ţările noastre.

Biroul nostru şi-a propus să creeze condiţii favorabile pentru produsele competitive din regiune, astfel încât acestea să fie comercializate cu succes pe piaţa chineză. Avem un mare şi sincer interes pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale cu această zonă, iar acum delegaţia noastră de afaceri este compusă din 300 de antreprenori din industria chimică, mecanică, electronică, domeniul financiar, dar şi din alte domenii, iar unele sunt companii foarte mari dar sunt şi IMM-uri. Toate sunt dornice să dezvolte cooperarea cu ţările din zonă cu beneficii reciproce.


UPDATE 9.45 Li Keqiang, premierul Chinei: 

Lumea trece prin schimbări profunde şi complexe, iar revenirea economiei globale a fost un proces destul de greoi. De aceea, dezvoltarea de parteneriate comerciale este esenţială pentru revenirea economiei globale. De asemenea, parteneriatele comerciale coreacte sunt foarte importante, de aceea vrem să tratăm în acelaşi mod atât economiile mari, cât şi pe cele mici. 

Trebuie să facem eforturi pentru a creşte volumul comercial, cifrele sunt încă modeste, trebuie să cooperăm pentru a dubla în următorii cinci ani volumul schimbărilor comerciale. Vom promova anul 2014 anul investiţiilor şi cooperării cu Europa Centrală şi de Est. 

China este pregătită să consolideze cooperarea cu ţările din regiunea dumneavoastră în domeniul drumurilor, porturilor, telecomunicaţiilor, energiei nucleare şi, de asemenea, al căilor ferate de mare viteză şi, de asemenea, în domeniul lansării proiectelor la scară mare, toate acestea ducând la investiţii masive şi mai departe la o creştere a schimburilor comerciale. De asemenea, trebuie să avem în vedere şi canalele de finanţare. China este în acest sens pregătită să discute cu părţile relevante despre modalităţile de a valorifica aceste canale şi împreună cu statele membre ale Uniunii Europene ne vom asigura că, în liniile trasate de regulamentele Uniunii Europene, vom putea valorifica cu succes linia specială de credit de 10 miliarde de dolari americani. Şi dacă aceste proiecte iniţiale se vor dovedi a fi de succes, vom extinde această cooperare şi sperăm ca aceste proiecte de mare anvergură şi, de asemenea, cooperarea pe plan financiar, desigur în limitele trasate de regulamentele Uniunii Europene vor crea noi zone de cooperare. 

Trebuie să extindem în mod activ investiţiile bilaterale în ambele sensuri şi suntem dispuşi să facem acest lucru, suntem interesaţi să extindem o platformă la nivelul IMM-urilor, să dezvoltăm seminarii în acest sens. 

Crearea de locuri de muncă este un lucru foarte important, China este pregătită să coopereze cu ţările dumneavoastră pentru a crea condiţiile necesare pentru obţinerea vizelor şi a autorizaţiilor de muncă. 

Dezvoltarea Chinei nu va fi una durabilă fără coooperarea cu celelalte ţări. Au existat la nivel internaţional anumite presupuneri privind perspectivele chineze, dar în ciuda acestui fapt, ţara noastră s-a concentrat asupra lucrurilor importante care să ducă la dezvoltare bazată pe reforme, care să stimuleze diverse domenii. Dorim să deschidem mai multe sectoare de investiţii pentru sectorul privat. Din octombrie şi noiembrie, economia Chinei a ajuns la un nivel de creştere constantă şi toţi indicatorii macroeconomici s-au menţinut în limite constante. China are o poziţie bună, care îi permite să atingă obiectivele de dezvoltare economică. Vom pune bazele de dezvoltare economică solidă în anii următori pentru a înregistra progrese pe termen lung.  

China va importa bunuri de 3 miliarde de euro numai din Europa. Acest lucru va fi benefic nu numai pentru poporul chinez, dar va crea avantaje şi pentru ţările dumneavoastră. Îmi doresc să trecem la treabă pentru a transpune în realitate aceste linii directoare. Cooperarea noastră practică va avea mai multe rezultate, iar parteneriatul nostru va avea un viitor mai bun.  


UPDATE 9.28 Premierul Victor Ponta:

În numele Guvernului României şi în numele meu propriu, vaă urez bun-venit la Bucureşti şi vă dorim să aveţi o şedere plăcută la Bucureşti. Disctanţa China-România este doar una geografic, suntem siguri că după aceste zile vom fi parteneri mult mai apropiaţi. Am încredere că proiectele economice pe care le discutăm astăzi aici se vor transformare într-o viziune viitoare a unui "Drum al Mătăsii". untem convinşi că prezenţa noastră aici este un mesaj clar că avem o viziune comună pentru viitor. Peste 30 de ani de creştere a economiei chineze, au făcut China un partener foarte important pentru schimburile economice. Investiţiile chineze în Uniunea Europeană au crescut în 2011 de peste 30 de ori faţă de anii precedenţi. Cooperarea între ţările din ECE şi China este foarte importantă, iar acest lucru se va vedea cel mai bine la finalul acestui Forum. 

Putem să îndeplinim aceste obiective ambiţioase dacă reuşim să aducem împreună potenţialul Chinei şi al regiunii. România are nevoie de parteneri comerciali, iar China este un astfel de partener. O astfel de relaţie se poate dezvolta în viitor. Însă China are nevoie, de asemenea, de o Europă puternică, de un partener puternic pe scena mondială. Cu cât mai puternică este Europa, cu atât mai bine pentru China şi pentru restul lumii. Însă trebuie să spun astăzi, aici, foarte clar: Europa poate fi puternică doar dacă toate ţările se dezvoltă din punct de vedere economic suficient de rapid pentru a creşte standardele de trai, infrastructura şi serviciile sociale. 

De ce regiunea noastră pune accent pe relaţiile cu China? Majoritatea ţărilor de aici suntem tinere democraţii şi noi membri ai Uniunii Europene. Cifrele din România şi a ţărilor din România au cifre pozitive. Ţara mea are cea mai mare creştere din UE. 

Regiunea noastră este precum un student plin de energie şi ambiţie, muncitor, care tocmai s-a mutat la oraş şi face parte din societate, însă este slab plătit pentru că nu are încă experianţă, vrea un salariu mai mare, vrea să-şi plătească studiile, dar nu are bani. El consideră că are aceleaşi obligaţii, dar nu şi aceleaşi drepturi, soarta nu este în mâinile sale. ce trebuie să facă? Să accepte? Nu, să lupte şi să muncească, să iniţieze proiecte care să ducă la proiect şi rezultate. Aşa văd eu lucrurile, că de asta suntem aici, pentru a genera proiecte comune şi un parteneriat puternic pentru îndeplinirea acestor obiective ambiţioase. 

Suntem mândri şi onoraţi să fim gazdele dumneavoastră astăzi.


UPDATE 9.15  Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, în deschiderea Forumului economic China-Europa Centrală şi de Est:

Suntem extrem de onoraţi să avem astăzi ca oaspete pe Excelenţa Sa Li Keqiang, premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, alături de o importantă delegaţie guvernamentală şi de afaceri. Salut prezenţa oficialilor din 15 state central şi est europene. Participarea dumneavoastră demonstrează interesul de a lucra împreună. Suntem angajaţi alături de partenerii noştri chinezi să deezvoltăm proiecte în infrastructură, agricultură, energie turism şi multe altele. Îi exprim speranţa că Forumul de astăzi poate contribui la dezvoltări concrete. 


Cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est se desfăşoară, marţi, la Bucureşti, după ce prima ediţie a avut loc la Budapesta, în 2011, iar cea de-a doua la Varşovia, în 2012, unde a participat şi premierul de atunci, Mihai-Răzvan Ungureanu.

Aceasta este prima vizită a premierului Li Keqiang în Europa Centală şi de Est, după preluarea funcţiei, în martie, anul acesta. Totodată, va fi şi prima vizită a unui premier chinez în România în ultimii 19 ani.

Şeful Guvernului de la Beijing a ajuns luni la Bucureşti în fruntea unei delegaţii numeroase, formată din demnitari şi aproximativ 200 de reprezentanţi ai unor importante companii chineze, interesate de investiţii în România şi în statele din zonă.

Organizatorii aşteaptă în jur de 1.000 de reprezentanţi ai firmelor private şi de stat din China şi 16 state central şi est-europene: România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania şi Republica Macedonia. 

Forumul de la Bucureşti are cinci teme majore: energie, agricultură, turism, IT&C şi infrastructură.

Premierul Li Keqiang a sosit luni în capitala României şi s-a întâlnit cu omologul Victor Ponta. Cu acest prilej au fost semnate o serie de acorduri. 

Delegaţia condusă chiar de premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, a negociat şi semnat cu partea română proiecte din domenii cum ar fi energiile nucleară, termoelectrică, hidroelectrică şi eoliană, exporturi alimentare, IT şi comunicaţii sau cultural.

Proiecte prin care, dincolo de optimismul firesc, specific atmosferei festive a vizitelor internaţionale la cel mai înalt nivel, ne putem aştepta la alocări de ordinul miliardelor de euro ale întreprinderilor din China în România.

Suma totală, „o surpriză“

image

Foto

li keqiang victor ponta FOTO Mediafax/AFP

În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că este uriaşă. Diseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi pe cele în domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depăşi valoarea care este iniţial stabilită în contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, fiindcă aş dori să fie o surpriză“, a declarat premierul Chinei, Li Keqiang.

Sumele vehiculate neoficial ca reprezentând valoarea contractelor semnate cu ocazia vizitei la Bucureşti a premierului chinez oscilează între 5 şi 8,5 miliarde de euro.

Enumerăm, în continuare, documentele adoptate luni, la Bucureşti.

Acorduri de cooperare

** Energie nucleară. Scrisoare de intenţie între SN Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN), din partea României semnând Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineză He Yu, preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN). În principiu, documentaţia astfel adoptată prevede construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă.

** Energie termo. Înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva (Mintia), semnată de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, şi Zhao Ruolin, preşedintele companiei China National Electric Engineering Co. De asemenea, a mai fost semnat un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la RovinariComplexul Energetic Oltenia.

** Energie hidro. Scrisoare de confort în vederea realizării proiectului Cheap Tarniţa Lăpuşteşti, înţelegere semnată din partea română de Dan Cârlan, director companie de proiect Tarniţa-Lăpuşteşti, şi din partea chineză de Yun Lian, vicepreşedinte executiv Sinohydro Corporation.

** Energie regenerabilă. Acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group.

** Exporturi de carne. Un protocol de înţelegere în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de bovine pentru reproducţie în R.P. Chineză şi unul privind exportul de carne de porc congelată în R.P. Chineză. Documentele au fost semnate de Vlad Mănăstireanu, preşedinte ANSVSA, secretar de stat, şi Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România.

Memorandumuri

** Energie nucleară. Memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, semnat între Departamentul pentru Energie din România şi Administraţia Naţională pentru Energie din China. Documentul a fost parafat de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă în domeniul proiectelor nucleare.

** Telecomunicaţii. Memorandum de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti. Actul a fost semnat de ministrul român Dan Nica şi de Lu Yong, manager regional Huawei Company.

** Cooperare economică. Andrei Gerea, ministrul Economiei, şi Gao Hucheng, ministrul Comerţului din R.P. Chineză, au parafat două Memorandumuri de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale.

** Tehnologie. Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei  şi Ministerul Comerţului din R.P. Chineză privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic.

** Cultură. Program cultural pentru perioada 2013-2016 şi Acord între Guvernul României şi Guvernul R.P. Chineze cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti. Documentele au fost semnate de ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi ambasadorul chinez la Bucureşti, dna Huo Yuzhen.

Miercuri, Li Keqiang va fi primit de preşedintele Traian Băsescu şi va avea întrevederi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.


Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari, în primele 10 luni ale anului 2013.

Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari.

Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008, la aproape un miliard de dolari, anul trecut.


Mai puteţi citi despre Forumul Economic România-China:

China promite investiţii uriaşe în România. Ce documente au adoptat oficialii din delegaţia chineză cu partea română. Acordurile şi memorandumurile parafate zilele acestea la Bucureşti cu delegaţia condusă de premierul chinez Li Keqiang anunţă proiecte de miliarde de euro în domeniile energetic, alimentar, IT şi cultural.

Şedinţa CSAT, convocată de Băsescu în perioada în care Ponta are pregătite întâlniri cu premieri. Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) convocată de către preşedintele Traian Băsescu este programată la o oră la care premierul Victor Ponta are pregătite, din timp, întrevederi cu mai mulţi prim-miniştri, veniţi la Bucureşti pentru reuniunea China-Europa Centrală şi de Est.

China ne ajută. Din nou. De la o vreme, în jurul politicii externe a statului român tot mai mulţi ochi privesc cu atenţie. Ochii sunt ai diferiţilor actori de talie mică sau foart mică, implicaţi în sfera publică. Toţi îşi dau cu părerea, fac uz de multe ori de diferite tiluri şi diplome universitare, dar în afară de vorbe, puţină substanţă se „degajă” din analizele lor.

Grupurile chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, interesate de preluarea combinatului Oltchim. Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat o scrisoare de intenţie cu reprezentanţii BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, care sunt interesate de preluarea combinatului vâlcean.

În vizită la Tigrul Est European. De ce nu trebuie să se supere Uniunea Europeană. Colosul chinez este la Bucureşti prin Premierul Li Keqiang, după 19 ani de băltire a relaţiilor comerciale România – Republica Populară Chineză. Aceste relaţii sunt încă sub potential, desi ele au crescut in 2013.

Băsescu: România nu poate decât să câştige din summitul China - Europa Centrală şi de Est. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la RRA, că România trebuie să privească cu profesionalism summitul China - Europa Centrală şi de Est, care este o şansă, el arătând că, dacă Guvernul va prezenta proiecte realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige.

Forumul China – ECE: un eveniment remarcabil pentru România. Nu sunt diplomat. Nici ca formare profesională, unii ar zice uneori că nici ca temperament. În altă parte îmi este priceperea şi punctul forte: în cercetarea şi analiza socială, în comunicare.

Delegaţia Chinei a ajuns la Bucureşti: Guvernele celor două ţări au semnat memorandumuri în mai multe domenii. Care sunt investiţiile vizate de chinezi. Delegaţia chineză a sosit la Bucureşti, premierul Li Keqiang fiind aşteptat la aeroport de omologul său, Victor Ponta, la prima vizită a unui astfel de înalt oficial chinez în România după 19 ani.

VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live: „China nu vine să facă niciun fel de cadou, China vine să câştige din vizita în România”. Jurnaliştii Grigore Cartianu şi Liviu Iolu au vorbit la Adevărul Live despre cum se desfăşoară războiul economic dintre China şi Rusia, pe de o parte, şi Uniunea Europeană, pe de altă parte. Cei doi poli de putere vizează influenţa asupra ţărilor din Europa de Est, printre care şi România.

EXCLUSIV Premierul Li Keqiang, la Bucureşti: Ce vrea China de la România.  În ajunul Reuniunii Şefilor de Guvern China - ţările din Europa Centrală şi de Est, domnul Li Keqiang, premier al Consiliului de Stat al RP Chineze, transmite prin intermediul ziarului „Adevărul“ un mesaj. 

Chinezii vin puşi pe fapte mari la Bucureşti. Cu ce proiecte se va prezenta Guvernul la Forumul Economic România-China. Beijingul a promis în numeroase rânduri ajutoare financiare Europei lovite de criză, însă doar câteva s-au materializat, majoritatea în Europa de Est – poarta chinezilor către Vest.

Proiectele-gigant prin care China a redesenat lumea. Chinezii au o zicală: „Dacă vrei să fii bogat, prima dată trebuie să construieşti drumurile”.  Aşa că s-au pus pe construit. Şi nu numai drumuri, ci şi poduri, căi ferate şi alte proiecte-mamut. Dincolo de beneficiile de imagine, Beijingul a reuşit în acest fel să dea de muncă populaţiei şi să evite intrarea în criză.

Cine este Huawei, gigantul chinez care va înfiinţa un centru regional la Bucureşti. Chinezii de la Huawei vor investi în programe de cercetare şi educaţie în România, urmând să înfiinţeze şi un centru regional la Bucureşti, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.

Ponta susţine că a discutat cu Barroso despre forumul România-China de la Bucureşti. „Mesajul este extrem de pozitiv“. Premierul Victor Ponta a declarat vineri că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre organizarea forumului economic România-China, care se va desfăşura săptămâna viitoare, la Bucureşti, iar mesajul a fost extrem de pozitiv.

Centrala de la Tarniţa, o „himeră“ pe cale de a se realiza. Proiectul centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa este vechi încă de pe vremea când Nicolae Ceauşescu plănuia construcţia de reactoare nucleare la Cernavodă.

Transformarea Chinei: trei mituri demontate despre puternica economie chineză. Toate produsele chinezeşti sunt proaste şi necalitative, industria locală ştie doar să imite, nu să inoveze, iar chinezii nu consumă altceva în afară de orez. Departe de clişee şi stereotipuri, „dragonul roşu“ a ajuns a doua putere economică din lume, iar faptul că mulţi încă subestimează ţara nu poate decât s-o ajute.

Chinezii vin puşi pe fapte la Bucureşti: În ţările est-europene există cerere pentru modernizarea infrastructurii, iar noi avem avantaj în domeniu. Delegaţia condusă de premierul chinez, care se va afla în Bucureşti săptămâna viitoare, vine cu gânduri mari în România. Agenţia de presă oficială a Beijingului transmite că ţările est-europene sunt în căutare de investiţii şi vor dezvoltarea infrastructurii, capitole la care China deţine „avantaje”. Totodată, chinezii pun accent pe importanţa cooperării cu România pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu UE.

De la agricultură la cârma unei puteri mondiale: ascensiunea premierului chinez Li Keqiang, care vine luni la Bucureşti. S-a născut într-o zonă rurală a Chinei, cunoscută pentru sărăcia lucie.A avut ocazia să-şi continue studiile în SUA, însă a refuzat pentru a urca treaptă cu treaptă în structurile comuniste. Acum, conduce a doua cea mai mare economie mondială, cu un PIB de 8.300 de miliarde de dolari, şi vrea să introducă tururi obligatorii la închisori pentru toţi oficialii chinezi astfel încât aceştia „să vadă cu ochii lor consecinţele infracţiunii”.

Premierul chinez la Bucureşti – victorie sau dezastru? Citesc consternat cum se vântură prin presă ideea că Guvernul face jocurile comuniştilor din China, invitându-l pe premierul Chinei la Bucureşti şi organizând un summit economic cu investitori chinezi, săptămâna viitoare. Teză e următoarea: UE nu este de acord cu această abordare, în care China tratează direct cu state membre UE şi ar vrea o relaţie prin Bruxelles.

Povestea centralei nucleare de la Cernavodă. De la uraniul exportat în URSS ca despăgubiri până la crearea unei întregi industrii româneşti. Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro care se va afla în centrul negocierilor de săptămâna viitoare cu delegaţia Chinei, ar reprezenta un punct de cotitură în privinţa investiţiilor străine în sectorul energetic românesc.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite