BRIC este deja depăşit! CIVETS este noua sintagmă la modă printre investitori şi analişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 10 ani, Jim O’Neill de la Goldman Sachs lansa acronimul BRIC pentru a numi Brazilia, Rusia, India şi China – adică economiile cu cel mai mare potenţial de creştere la acel moment. Astăzi, un nou grup de ţări a intrat în atenţia pieţelor. Iar acronimul lor este CIVETS.  Imediat în urma acestora, la orizontul investitorilor pe burse se prefigurează deja economiile ... “non-CIVETS”.

Atracţia exercitată asupra investitorilor de economiile emergente cunoscute sub acronimul BRICS, pare a pierde din putere, în favoarea unui nou val de state, ale căror economii chiar “duduie”. În 2003 Goldman Sachs lansa termenul de BRICS. Acum, HSBC introduce în piaţă CIVETS: Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt, Turcia şi Africa de Sud (South Africa). Fiecare dintre acestea având ca trăsătură comună o populaţie tânără şi în creştere. Adică, ceea ce economiile dezvoltate nu mai au demult.


Având în comun aceeaşi trăsătură, o populaţie tânără şi în creştere, în spatele CIVETS se prefigurează déjà economiile “non-CIVETS” ce ar putea prelua ştafeta la conducerea economică a lumii: Mexic, Nigeria, Filipine, Thailanda, Malaezia şi Arabia Saudită.


Burse în creştere


Iar potenţialul acestor pieţe a fost deja observat de investitorii pe pieţele de acţiuni. Astfel, între 2003 şi 2007 – anul de maxime istorice pentru burse, plasamentele făcute pe pieţele de acţiuni din statele BRIC (pe un portofoliu echilibrat şi ponderat la dimensiunea şi caracteristicile fiecărei pieţe în parte) au adus un randament de 370%.

image


Spre comparaţie, un plasament făcut după aceleaşi reguli pe bursele din economiile dezvoltate, pentru care se poate folosi acronimul JUUG – Japonia, Statele Unite (United States ), Marea Britanie (United Kingdom) şi Germania – a avut un randament de doar 67%. Interesantă este însă evoluţia pieţelor de capital CIVETS. Nu neapărat pentru randamentul adus între 2003 şi 2007, care a fost de doar 313%, cât mai ales pentru câştigul de 8% înregistrat între vârful din 2007 şi finalul de an 2011. Asta în condiţiile în care BRIC şi JUUG au adus minusuri de 18% respectiv 17%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite